Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Ανίερη" τριάδα! Στα "σκαριά" τριμερές μπλοκ Τουρκίας-Πακιστάν-Αζερμπαϊτζάν

Ο πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στο Ισλαμαμπάντ Καζάρ Φαρχάντοφ (Khazar Farhadov) είπε ότι το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία μαζί έχουν καλές δυνατότητες να δημιουργήσουν ένα οικονομικό μπλοκ για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα για τις οικονομίες τους.

Μιλώντας με την επιχειρηματική κοινότητα κατά την επίσκεψή του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ισλαμαμπάντ (ICCI), τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί να ενισχύσει το διμερές εμπόριο με το Πακιστάν, κάτι που θα ήταν πολύ επωφελές και για τις δύο χώρες. «Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συνεργάζονται σε διάφορους οικονομικούς τομείς και το διμερές εμπόριο τους ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Ως εκ τούτου, το Αζερμπαϊτζάν θέλει να αναπτύξει παρόμοιους εμπορικούς δεσμούς με το Πακιστάν που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το ένα την οικονομία του άλλου», είπε ο απεσταλμένος.

https://www.youtube.com/watch?v=_XUglhVk_sw&ab_channel=PentapostagmaTV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισχυριζόμενος πως η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάπτυξης και έχει τοποθετηθεί ως στρατηγικός κόμβος μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ο Φαρχάντοφ λέει πως «ως εκ τούτου, η στενή συνεργασία με το Πακιστάν θα ανοίξει νέους δρόμους για το Ισλαμαμπάντ για την προώθηση των εμπορικών δεσμών με την Κεντρική Ασία».

Επικαλούμενος ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε δημιουργήσει πολλές βιομηχανικές ζώνες, ο πρεσβευτής ζήτησε από Πακιστανούς επενδυτές να διερευνήσουν ευκαιρίες για κοινοπραξίες και επενδύσεις.

Δεν πρέπει να θεωρηθεί πως το αναφερθέν "οικονομικό μπλοκ" θα είναι αμιγώς οικονομικό, καθώς Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Πακιστάν πραγματοποιούν συχνά και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ως εκ τούτου, το μπλοκ θα είναι και στρατιωτικό (προφανώς επιθετικού χαρακτήρα).

Συνεργαζόμενες με το Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν και Τουρκία είναι από τις χώρες που νομιμοποιούν την επιθετικότητα κατά της Αρμενίας, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει ενεργά και τις επεκτατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Μπακού σε κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας.

Ενδεικτικό είναι πως το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να δημοσιεύει και να αποκαλύπτει χάρτες, όπου το νότιο τμήμα της Αρμενίας, χαρακτηρίζεται ως «μέρος του Αζερμπαϊτζάν». Ο κ. Αλίεφ απέτισε φόρο τιμής σε έναν από αυτούς τους χάρτες σε μια στρατιωτική μονάδα.

Σε συνέντευξή στη Δημόσια Τηλεόραση της Αρμενίας ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας κ. Νικόλ Πασινιάν προειδοποίησε πως «το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες για μια νέα κλιμάκωση».

Καθώς, λοιπόν, η προσέγγιση του άξονα Τουρκίας-Πακιστάν-Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται, με τριπλό στόχο την Ελλάδα, την Ινδία και την Αρμενία αντίστοιχα, καθίσταται σαφές σε όλους τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής/στρατηγικής πως το αντίδοτο στην ανίερη τριάδα είναι η σύσφιξη των διπλωματικών, οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των τελευταίων χωρών.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο Νότιος Καύκασος μετατρέπεται σε νέο πεδίο μάχης για Ινδία και Πακιστάν. Οι στενές σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία και την Αρμενία, αλλά και ο κρίσιμος παράγοντας της Κύπρου, αποτελούν το αντίδοτο στον άξονα του κακού που σχηματίζουν Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν.

Η εγκατάλειψη του Γερεβάν δεν είναι επιλογή, και ως εκ τούτου, η ενίσχυση των συνεργασιών στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και των πληροφοριών στο ομιχλώδες τοπίο του Καυκάσου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση και των ελληνικών θέσεων έναντι της Τουρκίας, σε συγκερασμό με τα κοινά συμφέροντα που διέπουν τις σχέσεις Ελλάδος, Αρμενίας και Ινδίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ