Στις αρχές του Νοεμβρίου, έγιναν γνωστές πληροφορίες που μιλούσαν για ρωσικούς βομβαρδισμούς ουκρανικών στόχων με τους πυραύλους cruise Kh-32, τους οποίους το NATO αποκαλεί δολοφόνους αεροπλανοφόρων.
Τι Πυραύλους Χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία;
Η ιστορία ανάπτυξης του πυραύλου MKB "Ουράνιο Τόξο" Kh-32 έχει τις ρίζες της στο σοβιετικό παρελθόν. Με απλά λόγια όμως και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ο Kh-32 αποτελεί μία βαθιά εκσυγχρονισμένη εκδοχή του αντιπλοϊκού πυραύλου cruise Kh-22 Burya (Καταιγίδα), ο οποίος επίσημα υιοθετήθηκε πίσω στο 1971, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.
Την δεκαετία του '70, οι πύραυλοι Kh-22 θεωρούνταν ένα από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά μέσα αποτροπής, αλλά παρά τα πολλά τους πλεονεκτήματα, είχαν και αρκετά μειονεκτήματα. Η "Καταιγίδα" χαρακτηρίζονταν από χαμηλή ακρίβεια όταν χρησιμοποιούσε ισχυρά εκρηκτικές κεφαλές. Επιπρόσθετα, οι πύραυλοι που σχεδιάζονταν για πυρηνικές κεφαλές ήταν ευάλωτοι σε εχθρικά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου. Ο συνδυασμός ισχύος, υψηλής ταχύτητας πτήσης και χαμηλής ακρίβειας ανάγκασε τους Σοβιετικούς να χρησιμοποιούν περισσότερους πυραύλους για να πετύχουν σίγουρο χτύπημα: ενώ δύο πύραυλοι έφταναν, αυτοί χρησιμοποιούσαν μέχρι και πέντε.
Ο Kh-22 είχε πολλές προοπτικές για εκσυγχρονισμό. Η άτρακτος και το σχήμα του πυραύλου δεν άλλαξε σημαντικά, αλλά τα εσωτερικά ηλεκτρονικά αντικαταστάθηκαν με νέα. Τα κύρια καθήκοντα που ανατέθηκαν στους υπεύθυνους ανάπτυξης αυτού του όπλου ήταν να εξοπλίσουν τον πύραυλο με έναν ισχυρότερο κινητήρα, να τον κάνουν ακριβέστερο και να το προστατεύσουν από τις επιδράσεις ηλεκτρονικών όπλων.
Τα πρώτα βήματα προς την δημιουργία του Kh-32 έγιναν την δεκαετία του '80. Ωστόσο, λόγω οικονομικών δυσκολιών, το πρόγραμμα πάγωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόνο το 2016 οι νέοι πύραυλοι cruise μπήκαν σε λειτουργία με τις ρωσικές δυνάμεις. Παράλληλα, προγραμματίζονταν και ο εκσυγχρονισμός των βομβαρδιστικών Tu-22M3 στο πρότυπο Tu-22M3M.
Το Βεληνεκές των Πυραύλων Kh-32
Πολλοί ενδιαφέρονται να μάθουν γιατί ο πύραυλος αυτός αποκαλείται ο δολοφόνος των αεροπλανοφόρων, από την στιγμή που το όπλου χρησιμοποιείται εναντίον στόχων ξηράς. Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό ειδικό Alexei Leonkov, οι στόχοι ξηράς είναι ένας ακόμη ευκολότερος τύπος στόχου για αυτόν τον πύραυλο, συγκριτικά με αεροπλανοφόρα.
"Ο Kh-32 είναι ένας πύραυλος cruise αέρος-επιφάνειας. Πρέπει να δρα εναντίον πλοία. Αυτό είναι δύσκολο μιας και τα πλοία είναι μικρές επιφάνειας που πρέπει να χτυπηθούν με ακρίβεια για να καταστραφούν. Έτσι, ο πύραυλος χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα πλοήγησης, το οποίο αποτελεί και τον λόγο που το πρόγραμμα είναι απόρρητο. Το σύστημα αυτό ανιχνεύει στόχους στην θάλασσα. Η καταστροφή στόχων ξηράς είναι μία επιπλέον λειτουργία, την οποία τώρα χρησιμοποιούν οι ρωσικές εναέριες δυνάμεις."
Όταν εκτοξεύεται από την Μαύρη Θάλασσα ή από τον ρωσικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως και 1.000 χιλιομέτρων. Επιπλέον ταξιδεύουν με ταχύτητα 1,6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και πετούν σε μέγιστο υψόμετρο 40 χιλιομέτρων.