Το «Κορίτσι του Βατικανού» είναι η τελευταία σειρά ντοκιμαντέρ αληθινών εγκλημάτων που θα προβληθεί στο Netflix, διερευνώντας την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι, η οποία αγνοείται εδώ και 39 χρόνια, αφού δεν επέστρεψε στο σπίτι της από ένα μάθημα φλάουτου στη Ρώμη στις 22 Ιουνίου 1983. Η εξαφάνισή της προκάλεσε τεράστια φρενίτιδα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ιταλία και επανήλθε στο προσκήνιο χάρη στο «Vatican Girl» του Netflix.
Η σειρά τεσσάρων επεισοδίων του σκηνοθέτη του Don’t F*** With Cats, Μαρκ Λιούις εξερευνά τις πολυάριθμες θεωρίες συνομωσίας γύρω από την εξαφάνιση της 15χρονης. Είχε ανάμειξη το Βατικανό; Ήξερε ο Πάπας; Ήταν οργανωμένο έγκλημα ή απλώς το έσκασε από το σπίτι της;
Τι συνέβη στην Εμανουέλα Ορλάντι;
Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 1983, η 15χρονη Εμανουέλα έφυγε από το σπίτι της στο Βατικανό της Ιταλίας για να παρακολουθήσει ένα μάθημα φλάουτου στο γυμνάσιό της στη Ρώμη. Στη συνέχεια, υποτίθεται ότι θα συναντούσε την αδελφή της και τους φίλους της, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Μέχρι τις 9.30 μ.μ., οι γονείς και η οικογένειά της άρχισαν να ανησυχούν και άρχισαν να την αναζητούν. Δυστυχώς, η Ορλάντι δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ξανά από τότε και η υπόθεση παραμένει άλυτη μέχρι σήμερα.
Οι θεωρίες γύρω από την εξαφάνισή της – Η υποτιθέμενη ανάμειξη του Βατικανού
Στη σειρά Vatican Girl του Netflix, η θεωρία ότι το Βατικανό θα μπορούσε να εμπλέκεται στην εξαφάνιση της Ορλάντι διερευνάται σε μεγάλο βάθος.
Ο αδελφός της, Πιέτρο, υποστηρίζει στο ντοκιμαντέρ ότι η ελίτ του Βατικανού είναι οι μόνοι που γνωρίζουν την αλήθεια για το τι συνέβη στη μικρότερη αδελφή του, με τον σκηνοθέτη Μαρκ Λιούις και τον Ιταλό δημοσιογράφο Πουργκατόρι να θεωρούν ότι κάποιος πήρε την Ορλάντι για να εκβιάσει το Βατικανό.
Ο πατέρας Γκαμπριέλ Αμόθ, ένας 85χρονος ιερέας και επικεφαλής εξορκιστής του Βατικανού, ισχυρίστηκε τον Μάιο του 2012 ότι η Ορλάντι απήχθη από μέλος της αστυνομίας του Βατικανού για σεξουαλικά πάρτι, όπως ανέφερε η Huffington Post. Είπε επίσης ότι η Ορλάντι δολοφονήθηκε και ότι εμπλέκονται αξιωματούχοι μιας ξένης πρεσβείας.
Ένας παιδικός φίλος της Ορλάντι δήλωσε στο «Vatican Girl» του Netflix ότι η Εμανουέλα φέρεται να δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από «κάποιον που βρίσκεται κοντά στον Πάπα» λίγες εβδομάδες πριν εξαφανιστεί. Αφού η Ορλάντι εκμυστηρεύτηκε στον μάρτυρα την ανάρμοστη συμπεριφορά, εξαφανίστηκε λίγες ημέρες αργότερα.
Το «Vatican Girl» διερευνά τη θεωρία ότι η Ορλάντι μπορεί να είχε σταλεί σε μοναστήρι του Λονδίνου. Ένας φάκελος του Βατικανού που διέρρευσε φαίνεται να δείχνει έξοδα που σχετίζονται με την παραμονή της Ορλάντι σε μοναστήρι του Λονδίνου για περισσότερα από 14 χρόνια.
Για πάνω από 30 χρόνια, το Βατικανό αντιμετωπίζει κατηγορίες από τις ιταλικές αρχές ότι δεν συνεργάζεται πλήρως με τις έρευνές τους. Μια αίτηση προς τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ με την οποία ζητήθηκε έρευνα του Βατικανού για την εξαφάνιση της Ορλάντι, με πάνω από 100.000 υπογραφές, δεν έλαβε καμία απάντηση, ανέφερε η εφημερίδα Toronto Star το 2014.
Η προσφορά εργασίας
Το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουνίου, μετά το μάθημα μουσικής, η Ορλάντι τηλεφώνησε στο σπίτι της. Όπως ακούστηκε στο «Vatican Girl», η Ορλάντι είπε σε μία από τις αδελφές της ότι ένας άνδρας την είχε προσεγγίσει για να αναλάβει δουλειά στην Avon, την εταιρεία καλλυντικών.
Δύο μάρτυρες δήλωσαν στην αστυνομία ότι είδαν ένα κορίτσι που ταίριαζε στην περιγραφή της Ορλάντι να μιλάει με έναν άνδρα έξω από το σχολείο της. Ίσως αυτός να ήταν ο άνδρας που την πλησίασε για την προσφορά εργασίας;
Στο τρέξιμο από το σπίτι
Τις ημέρες μετά την τελευταία φορά που εθεάθη η Ορλάντι, δημοσιεύθηκαν άρθρα σχετικά με την εξαφάνισή της στις εφημερίδες Il Tempo, Paese Sera και Il Messaggero.
Τα άρθρα περιείχαν τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού της και σχεδόν αμέσως άρχισαν να δέχονται κλήσεις.
Στις 25 Ιουνίου στις 6 μ.μ., ένα αγόρι τηλεφώνησε στο σπίτι των Ορλάντι, δίνοντας το όνομά του, Πιερλουίτζι, και την ηλικία του 16 ετών. Είπε στους γονείς του Ορλάντι ότι αυτός και η φίλη του την είχαν δει εκείνο το απόγευμα στην Πιάτσα Ναβόνα και έδωσε μια περιγραφή που ταίριαζε με την κοπέλα.
Ο Πιερλουίτζι είπε ότι η Ορλάντι μόλις είχε κουρευτεί και του είπε ότι είχε φύγει από το σπίτι της και πουλούσε προϊόντα Avon για να βγάλει χρήματα.
Στις 28 Ιουνίου, η οικογένεια Ορλάντι έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που ονομαζόταν Μάριο.
Είπε ότι είχε ένα μπαρ κοντά στην Πόντε Βιτόριο, μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Βατικανού και της μουσικής σχολής της Ορλάντι. Ισχυρίστηκε ότι μια κοπέλα ονόματι Μπάρμπαρα του είχε πει ότι ήταν σε φυγή από το σπίτι της, αλλά θα επέστρεφε για το γάμο της αδελφής της.
Η εμφάνιση του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά
Η οικογένεια Ορλάντι έλαβε ένα τηλεφώνημα που φέρεται να προερχόταν από τρομοκρατική ομάδα που συνδεόταν με τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, τον Τούρκο που πυροβόλησε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ τον Μάιο του 1981.
Το όνομα της τρομοκρατικής ομάδας δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ, αλλά ο ιταλικός Τύπος έχει διατυπώσει τη θεωρία ότι μπορεί να είναι οι Γκρίζοι Λύκοι, μια τουρκική υπερεθνικιστική, νεοφασιστική οργάνωση νεολαίας, της οποίας ο Αγκτσά ήταν μέλος.
Στο τηλεφώνημα ζητούσαν την απελευθέρωση του Αγκτσά με αντάλλαγμα την Ορλάντι, ενώ δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες.
Ο Αγκτσά πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ τον Μάιο του 1981, αφού απέδρασε από τουρκική φυλακή. Εξέτισε 19 χρόνια στη φυλακή στην Ιταλία και εξέτισε άλλα 10 χρόνια στην Τουρκία.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας RAI, δήλωσε ότι η Ορλάντι είναι ζωντανή και ασφαλής, ζώντας σε μοναστήρι.
Το 2006, ο Αγκτσά ισχυρίστηκε σε επιστολή του ότι η Ορλάντι και ένα άλλο κορίτσι, η Μιρέλα Γκρεγκόρι, οι οποίες εξαφανίστηκαν το 1983, απήχθησαν στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να εξασφαλίσει την αποφυλάκισή του από μια ιταλική φυλακή.
Μετά την απελευθέρωσή του από τουρκική φυλακή τον Ιανουάριο του 2010, ο Αγκτσά δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση ότι το Βατικανό κρατούσε την Ορλάντι φυλακισμένη για λογαριασμό του. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ορλάντι ζούσε στην Κεντρική Ευρώπη ως καλόγρια.
«Ο Αμερικανός»
Η οικογένεια Ορλάντι έλαβε επίσης ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που ήταν γνωστός μόνο ως «Ο Αμερικανός» λόγω της προφοράς του. Στο «Vatican Girl» του Netflix, αναγνωρίζεται ως Μάρκο Ατσέτι.
Στο τηλεφώνημα, ο «Αμερικανός» έπαιξε μια ηχογράφηση της φωνής της Ορλάντι. Στη συνέχεια τηλεφώνησε στο Βατικανό, προτείνοντας την ανταλλαγή του Αγκτσά με την Ορλάντι. Προσδιόρισε επίσης τον Μάριο και τον Πιερλουίτζι ως «μέλη της οργάνωσης», αλλά δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.
Στις 8 Ιουλίου, ένας άνδρας με προφορά Μέσης Ανατολής επικοινώνησε με έναν από τους συμμαθητές της Ορλάντι, δηλώνοντας ότι η Ορλάντι ήταν μαζί του και ότι είχαν 20 ημέρες για να κανονίσουν την ανταλλαγή με τον Αγκτσά. Ζήτησε επίσης απευθείας τηλεφωνική γραμμή με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Αγκοστίνο Καζαρόλι, έναν καθολικό ιερέα και διπλωμάτη της Αγίας Έδρας.
Όταν εγκαταστάθηκε η γραμμή, 16 κλήσεις έγιναν από τον «Αμερικανό» από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους.
Οργανωμένο έγκλημα
Το 2011, το πρώην μέλος της μαφιόζικης οργάνωσης, Banda della Magliana, Αντόνιο Μερσίνι, υπέδειξε ότι η εξαφάνιση της Ορλάντι σχετιζόταν με μια σειρά επιθέσεων που πραγματοποιούσε η συμμορία εναντίον του Βατικανού.
Ήλπιζαν να ανακτήσουν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων που είχαν δανείσει στην Τράπεζα του Βατικανού μέσω της Banco Ambrosiano του Ρομπέρτο Κάλβι, η οποία είχε καταρρεύσει το 1982.
Η ιταλική αστυνομία άνοιξε τον τάφο του Ιταλού γκάνγκστερ Ενρίκο Ντε Πέντις, ενός από τα αφεντικά της Banda della Magliana, και πήρε κάποια δείγματα DNA τον Μάιο του 2012.
Η κίνηση αυτή έγινε μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα σε ιταλική τηλεοπτική εκπομπή, το οποίο ανέφερε ότι ο Ντε Πέντις συνδεόταν με την εξαφάνιση της Ορλάντι και ότι τα στοιχεία βρίσκονταν στον τάφο του, που βρίσκεται στον Άγιο Απολλινάρε -τον τόπο της τελευταίας ανάπαυσης πολλών καρδιναλίων και ανώτερων στελεχών του Βατικανού.
Το BBC News ανέφερε επίσης ότι μια πρώην φίλη του Ντε Πέντις ισχυρίστηκε ότι κάποτε της είχε πει ότι είχε απαγάγει την Ορλάντι.
Μιλώντας στο «Vatican Girl», ο Ιταλός δημοσιογράφος Αντρέα Πουργκατόρι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλες οι θεωρίες γύρω από την Ορλάντι διαπράχθηκαν από «τους ίδιους ανθρώπους -τη μαφία- με τον ίδιο στόχο -το Βατικανό- και το ίδιο μήνυμα: Δώστε μας πίσω τα χρήματά μας».
Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο στον τάφο του Ντε Πέντις που να τον συνδέει με την Ορλάντι.