Κόσμος

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αποσυρθούν από τη Συρία ή να τερματίσουν τις κυρώσεις

Ο Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουάσινγκτον, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν ούτε να χαλαρώσουν τις κυρώσεις του νόμου Καίσαρα κατά της Συρίας ούτε να αποσύρουν τις παράνομα κατοχικές δυνάμεις τους από τη χώρα.

Ο νόμος Caesar Act, που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 2019, επιβάλλει σκληρές κυρώσεις κατά της Συρίας και στοχεύει κάθε κράτος, επιχείρηση ή άτομο που εμπλέκεται με την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αμερικανική παρουσία στη Συρία, ο Κίρμπι δήλωσε ότι εκεί σταθμεύουν "μόνο χίλιοι αμερικανοί στρατιώτες", η αποστολή των οποίων, όπως υποστήριξε, είναι αποκλειστικά η καταπολέμηση του ISIS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να μετατοπίσει "την ισορροπία δυνάμεων" στη Συρία, υπονοώντας ότι έχει εγκαταλείψει την πολιτική αλλαγής καθεστώτος έναντι της Δαμασκού.

Παρά τον ισχυρισμό αυτό, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να εξοπλίζουν μαχητικές ομάδες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαιδευμένης από τη CIA, αντικυβερνητικής παράταξης Maghawir al-Thawra (MaT), η οποία κατέχει θέσεις εντός της βάσης Al-Tanf. Τον περασμένο μήνα, ένας Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η MaT σχεδίαζε μια αδιάκριτη, ψεύτικη επιχείρηση με σημαία κατά αμάχων, προκειμένου να επιρρίψει την ευθύνη στον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA).

Παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται επίσης ότι η παρουσία της στη Συρία έχει ως στόχο την αποτροπή του ISIS, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν μόνο επιφανειακά πλήγματα και επιχειρήσεις κατά της εξτρεμιστικής ομάδας, σκοτώνοντας αμάχους στη διαδικασία, ενώ ο SAA συνεχίζει να καταδιώκει την οργάνωση σε βάθος.

Αντιθέτως, τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία είναι απασχολημένα με τις επίμονες και παράνομες επιχειρήσεις τους για την εκμετάλλευση πετρελαίου, η τελευταία από τις οποίες έλαβε χώρα στις 26 Οκτωβρίου. Τον τελευταίο καιρό, η Ουάσινγκτον έχει μάλιστα εντείνει τη λεηλασία του συριακού πετρελαίου, προκειμένου να ανακουφίσει την ανθρωπογενή ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει, καθώς και για να απαλύνει τις επιπτώσεις της τελευταίας απόφασης του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τα επίπεδα παραγωγής.

Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο εξόρυξης πετρελαίου, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν κλέψει πάνω από το 80% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου της χώρας. Τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα έχουν επανειλημμένα και έντονα καταδικάσει την αμερικανική κατοχή, καθώς και τις κυρώσεις και την πολιτική λεηλασίας των φυσικών πόρων της Συρίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στις 10 Αυγούστου ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία θα διευκόλυνε το τέλος της τρομοκρατίας στη χώρα.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...