Κόσμος

Φον ντερ Λάιεν: Πιέζει τη Σερβία για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η κ. φον ντερ Λάιεν μαζί με το πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφτηκε νωρίς το απόγευμα το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Σερβία με τον αγωγό IGB και θα διασφαλίζει μία εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου από την Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP και του σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Η πρόεδρος της Κομισιον πραγματοποιεί περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής. Τελευταίος σταθμός είναι το Μαυροβούνιο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βούτσιτς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα διαθέσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσέθεσε ότι συγκεκριμένα για την Σερβία η ΕΕ πέρα από την χρηματοδότηση μέρους του αγωγού προς την Βουλγαρία θα χρηματοδοτήσει και την κατασκευή και ενός άλλου αγωγού αερίου προς την Ελλάδα μέσω Βόρειας Μακεδονίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την πρόεδρο της Κομισιόν για την οικονομική βοήθεια τονίζοντας ότι η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Για τις κυρώσεις που δεν επέβαλε η Σερβία

Στην συνέντευξη Τύπου και σε ερώτηση για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στο γεγονός ότι η Σερβία δεν εναρμόνισε την εξωτερική της πολιτική με την πολιτική της Ένωσης, η κ. φον ντερ Λάιεν απάντησε λέγοντας πως «η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντική, η Σερβία έχει ήδη κάνει πολλά και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε από κοινού για να γίνουν περισσότερα. Είναι σημαντικό όμως να ευθυγραμμιστεί με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, διότι η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο θέμα των κυρώσεων και δήλωσε ότι κατάλαβε το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν. «Η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», για να προσθέσει όμως: «Μόνο που μερικές φορές αναρωτιόμαστε γιατί και η ακεραιότητα της Σερβίας δεν γίνεται σεβαστή. Καταλάβαμε το μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εναρμονιζόμαστε με την πολιτική της βίζας. Θα εξετάσουμε όλα τα άλλα ζητήματα και θα δούμε πως θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε την πορεία μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ