Κόσμος

Τα θύματα της θρησκευτικής καταπίεσης στην Τουρκία αποκαλύπτουν γιατί ο χριστιανικός πληθυσμός μειώνεται

Θύματα θρησκευτικής καταπίεσης στην Τουρκία μοιράστηκαν τις ιστορίες τους σε μια εκδήλωση για τη θρησκευτική ελευθερία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι ομιλητές πρότειναν ότι οι πολιτικές και κοινωνικές φρικαλεότητες στη χώρα αυτή, ήταν πίσω από τη μείωση του χριστιανικού πληθυσμού από 20% σε μόλις 0,2% τον περασμένο αιώνα.

Τα θύματα τόνισαν τις φρικαλεότητες κατά των χριστιανικών μειονοτήτων που διαπράχθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση και μέρη της κοινωνίας, σύμφωνα με την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ADF International, η οποία πραγματοποίησε την εκδήλωση αυτή την εβδομάδα σε συνεργασία με την ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Μεταξύ εκείνων που κατέθεσαν στην εκδήλωση της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, «Ελευθερία της Θρησκείας στην Τουρκία», ήταν ο Μαρκ Σμιθ, ένας χριστιανός ιεραπόστολος που εκδιώχθηκε από τη χώρα το 2020 αφού έζησε εκεί για πάνω από μια δεκαετία. «Αγαπάμε τη χώρα της Τουρκίας και θέλουμε να εργαστούμε για το καλό του λαού της. Δεν αποτελούμε απειλή για το κράτος, τη χώρα ή τον τουρκικό τρόπο ζωής», φέρεται να είπε ο Σμιθ.

Ο Μάρκος, με τη σύζυγό του, οδήγησε μια τουρκόφωνη Ευαγγελική εκκλησία για 10 χρόνια προτού αποκλειστεί από τη χώρα για «δραστηριότητες κατά της τουρκικής κρατικής ασφάλειας».

Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκδιώξει τουλάχιστον 60 ξένους χριστιανούς ιεραπόστολους και τις οικογένειές τους από το 2020, σύμφωνα με την ομάδα θρησκευτικών ελευθεριών Open Doors, η οποία λέει ότι οι Χριστιανοί στην Τουρκία βιώνουν «απίστευτη πίεση από τον πολύ ισχυρό —και αυξανόμενο— θρησκευτικό εθνικισμό» στη χώρα.

«Οι Χριστιανοί και οι άλλες θρησκευτικές μειονότητες δεν είναι σε θέση να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της θρησκείας», σχολίασε η Δρ. Georgia du Plessis, νομική υπεύθυνη για το ADF International στις Βρυξέλλες. «Οι χριστιανοί ιεραπόστολοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα που ονομάζουν πατρίδα τους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν μπορεί να εκπαιδεύσει κληρικούς εδώ και 50 χρόνια και οι θρησκευτικοί χώροι παραβιάζονται χωρίς να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση», συνέχισε η Plessis, προσθέτοντας , «αυτές οι άμεσες και κατάφωρες παραβιάσεις δείχνουν ξεκάθαρα τον θάνατο της δημοκρατίας στην Τουρκία».

Ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μπερτ-Γιαν Ρούισεν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει «περιοριστικές κυβερνητικές πολιτικές σχετικά με τις θρησκευτικές πρακτικές για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες εκτός από τους μη Σουνίτες μουσουλμάνους». «Βλέπουμε επίσης αύξηση των βανδαλισμών και της βίας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων και μιας κυβέρνησης που παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων», συνέχισε ο Ρούισεν, ο οποίος προέρχεται από την Ομάδα ECR. «Αυτό συμβάλλει σε ένα εχθρικό περιβάλλον όπου οι θρησκευτικές κοινότητες αισθάνονται όλο και πιο ανασφαλείς και αυτό αξίζει την πλήρη προσοχή μας», πρόσθεσε.

Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2022 για την Τουρκία καταδίκασε «την καταπίεση των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων» και εξέφρασε τη λύπη του για τον «συνεχώς συρρικνούμενο χώρο» ώστε να «λειτουργούν ελεύθερα στην Τουρκία».

Στην πρόσφατη έκθεσή της, η Open Doors αναφέρει: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να στοχοποιεί ακόμη και αλλοδαπούς χριστιανούς στα σύνορά της, μαζί με τους ξένους συζύγους Τούρκων πολιτών».

Δεν είναι τεχνικά παράνομο για τους Μουσουλμάνους να ασπαστούν τον Χριστιανισμό, αλλά οποιοσδήποτε Μουσουλμάνος αποφασίσει να ακολουθήσει τον Ιησού υφίσταται τεράστια πίεση από τις οικογένειες και τις κοινότητές του, οι οποίες συχνά απαιτούν την επιστροφή στο Ισλάμ. «Αυτοί οι πιστοί μερικές φορές αναγκάζονται να κάνουν διπλή ζωή και να κρύβουν τη μεταστροφή τους. Ακόμη και οι Χριστιανοί που δεν προσηλυτίστηκαν από το Ισλάμ δεν θεωρούνται σχεδόν πλήρη μέλη της τουρκικής κοινωνίας και αντιμετωπίζουν κάθε είδους νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια».

Τον περασμένο μήνα, η ομάδα Christian Solidarity Worldwide με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διερευνήσει τον ισχυρισμό ότι οι αξιωματούχοι ασφαλείας της χώρας προσφέρθηκαν να πληρώσουν έναν υπερεθνικιστή «ό,τι ήθελε» σε αντάλλαγμα για τη δολοφονία εκκλησιαστικών ηγετών.

Τον Αύγουστο, ένας υπερεθνικιστής, ο οποίος ταυτοποιήθηκε μόνο ως Tolgahan A., ομολόγησε στον Vedat Serin, ηγέτη της Εκκλησίας της Σωτηρίας στην ανατολική πόλη Malatya, ότι μέλη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και αντιτρομοκρατικής μονάδας χωροφυλακής του πρόσφεραν "ό,τι ήθελε" αν σκότωνε τον Σερίν και δύο άλλους χριστιανούς ηγέτες — τον πρώην πάστορα Tim Stone και τον πάστορα Ihsan Özbek, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκκλησιών Kurtuluş, είπε η CSW σε δήλωση εκείνη την εποχή.

Στον άνδρα, που φέρεται να συνδέεται με το Εθνικιστικό Κίνημα, δόθηκαν οι διευθύνσεις και οι φωτογραφίες του Σερίν και των άλλων, ανέφερε το Ahval News, προσθέτοντας ότι του έδωσαν επίσης ένα όπλο και του έστειλαν στην εκκλησία με έναν φίλο του. Όταν όμως είδαν ένα αγοράκι να παίζει με έναν υπολογιστή μέσα, έφυγαν.

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία χριστιανικών διώξεων και η κυβέρνησή της εξακολουθεί να αρνείται να παραδεχτεί ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι διέπραξαν γενοκτονία χριστιανών Αρμενίων το 1915.

Η Τουρκία είναι κατά 99% μουσουλμανική, σύμφωνα με τα δικά της στατιστικά στοιχεία. Αν και το σύνταγμά της προβλέπει την ελευθερία της θρησκείας, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κανονισμούς που απαιτούν την εγγραφή θρησκευτικών ομάδων για να καταστήσει πιο δύσκολη την άσκηση μη ισλαμικών θρησκειών. Το μίσος προς τους χριστιανούς και τους Εβραίους στη χώρα συχνά οδηγεί σε διακρίσεις, στιγματισμό και επιθέσεις.

Τον Ιούλιο του 2020, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία, έναν αρχαίο χριστιανικό καθεδρικό ναό, από μουσείο σε τζαμί, αναιρώντας τη μεταμόρφωσή του το 1934 από τζαμί σε καθεδρικό ναό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ