Τώρα, ενώ η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στο τι συμβαίνει στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας, λίγοι άνθρωποι παρατήρησαν πώς ολοκληρώθηκε το στάδιο ενός σημαντικού, αν όχι επαναστατικού, πειράματος πυρηνικής ενέργειας, διάρκειας οκτώ ετών, στην περιοχή Sverdlovsk, επισημαίνουν στην ιστοσελίδα vz.ru.
Με βάση τα αποτελέσματά της, η Ρωσία προχώρησε ένα βήμα πιο κοντά στην ενέργεια του μέλλοντος χωρίς απόβλητα!
Όλη η ενεργή ζώνη του αντιδραστήρα ταχέων νετρονίων BN-800 μετατράπηκε πλήρως για πρώτη φορά σε καύσιμο MOX». Αυτό το γεγονός σίγουρα θα μείνει στην ιστορία, αλλά για να κατανοήσουμε την ουσία του, ας θυμηθούμε μια μικρή θεωρία.
Όπως γνωρίζετε, η πρώτη ύλη για τα πυρηνικά καύσιμα είναι το φυσικό μετάλλευμα ουρανίου, το οποίο εξορύσσεται σε ορυχεία, Αποτελείται από σχεδόν το 99,3% του ισοτόπου ουρανίου-238, το οποίο δεν είναι κατάλληλο για τη δημιουργία καυσίμου, και μόνο το υπόλοιπο 0,7% είναι το απαραίτητο ισότοπο ουρανίου-235. Απλοποιώντας, ας πούμε ότι το πυρηνικό καύσιμο στους αντιδραστήρες των πυρηνικών σταθμών δεν καίγεται ποτέ μέχρι το τέλος και σχηματίζει απόβλητα ή το λεγόμενο «αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο», το οποίο εξακολουθεί να περιέχει πολύ υψηλό ποσοστό του «περιττού» ισοτόπου ουρανίου- 238. Οι επιστήμονες σκέφτηκαν πώς να μετατρέψουν το υπόλοιπο ουράνιο-238 σε τεράστιες ποσότητες σε ένα νέο εύφλεκτο καύσιμο και σκέφτηκαν να το ακτινοβολήσουν σε έναν ειδικό γρήγορο αντιδραστήρα, μετατρέποντάς το σε πλουτώνιο-239, το οποίο στη συνέχεια αναμιγνύεται με άλλα ισότοπα. σε ένα είδος κοκτέιλ που ονομάζεται καύσιμο MOX.
Από όλα όσα ειπώθηκαν, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν ειδικοί γρήγοροι αντιδραστήρες στους οποίους τα πυρηνικά απόβλητα μετατρέπονται σε νέο χρησιμοποιήσιμο καύσιμο MOX. Έτσι, η ανθρωπότητα μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει τα συσσωρευμένα αποθέματα πυρηνικών αποβλήτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα απόβλητα θα είναι αρκετά για να παρέχουν ενέργεια σε ολόκληρο τον πλανήτη για 3.000 χρόνια. Αλλά μέχρι στιγμής - μόνο στη θεωρία.
Στην πράξη, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας γρήγορος αντιδραστήρας που να έχει επιβεβαιώσει τα οικονομικά οφέλη της επεξεργασίας απορριμμάτων σε βιομηχανική κλίμακα.
Ως εκ τούτου, η Rosatom σχεδιάζει να κατασκευάσει μια πιο ισχυρή μονάδα ισχύος BN-1200 στον ίδιο πυρηνικό σταθμό Beloyarsk. Παρεμπιπτόντως, αυτός ο σταθμός όχι μόνο σας επιτρέπει να διεξάγετε πειράματα, αλλά παρέχει επίσης το 15% της κατανάλωσης ενέργειας της περιοχής Sverdlovsk. Το BN-1200 θα είναι έτοιμο μέχρι το 2035.