Η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά την κυριαρχία της, ούτε θα συμβιβαστεί όσον αφορά την ελευθερία και τη δημοκρατία, είναι η απάντηση της προέδρου της νήσου, Τσάι Ινγκ-γουεν, στην προειδοποίηση του Σι Τζινπίνγκ από το βήμα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ότι το Πεκίνο ουδέποτε θα αποκηρύξει τη χρήση βίας έναντι της Ταϊπέι προς εξασφάλιση της «επανένωσης».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της προέδρου της Ταϊβάν υπογραμμίζεται ότι λαός αντιτίθεται σαφώς στη θέση του Πεκίνου περί «μίας χώρας, δύο συστημάτων».
Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή είναι κοινή ευθύνη και των δύο πλευρών και μια «συνάντηση» στο πεδίο των μαχών δεν αποτελεί επιλογή, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Ταϊβάν.
Η προειδοποίηση Σι ήλθε κατά την έναρξη του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, το οποίο και αναμένεται, άνευ απροόπτου, να του ανοίξει το δρόμο για νέα πενταετή θητεία, εδραιώνοντας τη θέση του ως ισχυρότερο ηγέτη της χώρας μετά τον ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ (1949-1976).
Το 20ό συνέδριο του ΚΚΚ γίνεται «σε μια καίρια στιγμή κατά την οποία το σύνολο του Κόμματος και του λαού όλων των εθνοτικών ομάδων έχουν δεσμευτεί στον δρόμο της οικοδόμησης μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας», δήλωσε ο Σι κατά την εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον των περίπου 2.300 συνέδρων που συναντώνται στο τεράστιο Μέγαρο του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ είπε για την Ταϊβάν:
«Διεξαγάγαμε με αποφασιστικότητα αγώνα κατά των αυτονομιστικών τάσεων και της ανάμειξης και καταδείξαμε την αποφασιστικότητά μας και την ικανότητά μας να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και να αντιταχθούμε στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν», συνέχισε ο Σι Τζινπίνγκ.
Καταγγέλοντας «ξένη ανάμειξη» για την όξυνση των εντάσεων, ο Κινέζος πρόεδρος προχώρησε σε συγκεκαλυμμένη επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών -προς τις οποίες διαμήνυσε πως «το ζήτημα της Ταϊβάν είναι πρόβλημα της Κίνας και η ίδια θα το λύσει».
Επίσης σημείωσε ότι το Χονγκ Κονγκ πέρασε «από το χάος στη διακυβέρνηση» από τότε που το Πεκίνο ανέλαβε την διακυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας, όπου τεράστιες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις διεξάγονταν το 2019.