Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί για ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν, αλλά δεν θα υποσχεθεί ότι θα αποκηρύξει τη χρήση βίας, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping), Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σε ομιλία του στο 20ο Συνέδριο του Κόμματος.
«Ειλικρινά και με όλες μας τις δυνάμεις επιμένουμε στην προοπτική ειρηνικής επανένωσης, αλλά ποτέ δεν θα υποσχεθούμε να αποκηρύξουμε τη χρήση βίας και να επιφυλάξουμε τη δυνατότητα να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της παρέμβασης εξωτερικών δυνάμεων και του εξαιρετικά μικρού αριθμού αυτονομιστών για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, καθώς και των αποσχιστικών τους δραστηριοτήτων», είπε.
Σύμφωνα με τον Κινέζο ηγέτη, τέτοιες ενέργειες «δεν θα στρέφονται σε καμία περίπτωση κατά της πλειοψηφίας των ανθρώπων στην Ταϊβάν».
Ο Κινέζος ηγέτης ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του στρατού προκειμένου να επιτύχει τον καθορισμένο στόχο να αποκτήσει μια ένοπλη δύναμη παγκόσμιας κλάσης μέχρι την εκατονταετηρίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας το 2027.
Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης και της νησιωτικής επαρχίας της κατέρρευσαν το 1949 όταν οι δυνάμεις Κουομιντάνγκ με επικεφαλής τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ, ηττημένες σε έναν εμφύλιο πόλεμο με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μετακόμισαν στην Ταϊβάν.
Οι επιχειρηματικές και ανεπίσημες επαφές μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής Κίνας επανήλθαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα μέρη άρχισαν να έρχονται σε επαφή μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων - της Ένωσης του Πεκίνου για την Ανάπτυξη των Σχέσεων κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν και του Ιδρύματος της Ταϊπέι για Ανταλλαγές μεταξύ των Στενών.