Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

''Θα το ακυρώσουμε το μνημόνιο'' Ηχηρή παρέμβαση του Λιβυκού δικαστηρίου! Καθηγητής Γρίβας: Άκρως επιθετική ενέργεια το λεγόμενο σύμφωνο (Βίντεο)

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Τουρκολιβυκό σύμφωνο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα libyareview.com, η Amal Bugaighis, μέλος του Libyan Political Dialogue Forum (LPDF), επιβεβαίωσε ότι το λιβυκό δικαστήριο, θα εκδώσει απόφαση για την ακύρωση του πρόσφατου μνημονίου με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

''Μετά την έκδοση του οδικού χάρτη της Γενεύης, στον οποίο καθορίστηκαν τα καθήκοντα της εκτελεστικής αρχής, άνοιξε η πόρτα για να γίνουν δεκτές οι λίστες υποψηφιοτήτων για την κυβέρνηση, και μεταξύ αυτών ήταν και η Λίστα του Dbaiba. Αυτό συνεπάγεται αποδοχή όλων όσων αναφέρονταν στον οδικό χάρτη. Καθώς και τα όρια των εξουσιών που παρέχονται στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να μην συνάπτονται διεθνείς συμφωνίες που καταλήγουν σε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για τη Λιβύη'', είπε ο Bugaighis.

''Η κυβέρνηση του Ντμπάιμπα παραβίασε τους όρους της εντολής της'', δήλωσε το μέλος του LPDF. ''Αναμφίβολα, το Λιβυκό Διοικητικό Δικαστήριο θα έχει την τελική ετυμηγορία να ακυρώσει την απόφαση του μνημονίου, σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας''.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ντμπάιμπα με έδρα την Τρίπολη υπέγραψε μια σειρά προκαταρκτικών οικονομικών συμφωνιών με την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες περιελάμβαναν πιθανή ενεργειακή εξερεύνηση σε θαλάσσιες περιοχές. Μια κίνηση που εξόργισε την αντίπαλη διοίκηση της χώρας καθώς και την Ελλάδα, η οποία τις κατήγγειλε ως παράνομες.

Οι αμφιλεγόμενες συμφωνίες σηματοδοτούν μια ανανεωμένη ευθυγράμμιση της Ντμπάιμπα με την Άγκυρα. Αυτό έρχεται εν μέσω επανειλημμένων διεθνών εκκλήσεων για εκλογές για την επίλυση του πολιτικού διχασμού της χώρας.

Πρακτικά, η νέα συμφωνία θα ανοίξει περισσότερες περιοχές για την Τουρκία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Ειδικά σε περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος τονίζουν ότι ανήκουν σε αυτές.

Η Τουρκία έχει κερδίσει μεγάλο βάρος με τις κυβερνώντες δυνάμεις στη δυτική Λιβύη από τη στρατιωτική υποστήριξή της στην προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) το 2019.

Με τη σειρά του, το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία, λέγοντας ότι η εντολή της κυβέρνησης «έχει λήξει και δεν έχει πλέον νομική εξουσιοδότηση να διαμεσολαβεί διεθνείς συμφωνίες».

Το κοινοβούλιο πρόσθεσε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είναι παράνομη και όχι δεσμευτική για το λιβυκό κράτος, καθώς υπεγράφη από μη επιλέξιμο μέρος».

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης υπαινίσσεται νέες ανακαλύψεις

Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές τοποθεσίες στη Λιβύη που περιέχουν τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αλλά η ανάπτυξή τους θα πάρει χρόνο.

Σε μια δήλωση τύπου στο Bloomberg, στο περιθώριο της έκθεσης Africa Oil Week στη Νότια Αφρική, ο Aoun πρόσθεσε ότι η Λιβύη εξάγει περίπου 250 έως 300 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην Ιταλία την ημέρα.

Είπε ότι μια νέα γραμμή φυσικού αερίου, παράλληλη με μια υπάρχουσα, θα μπορούσε να επεκταθεί στην Ιταλία εντός τεσσάρων έως έξι μηνών.

Ο Αούν επεσήμανε ότι υποστήριξε την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή, λέγοντας: «Αισθανόμαστε ότι αυτή η απόφαση είναι σοφή, θα σταθεροποιήσει την αγορά και δεν θα υπόκειται σε ισχυρές ανόδους και πτώσεις».

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να αποκλείσει τη Λιβύη από την απόφασή του να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της 33ης υπουργικής συνάντησης υπουργών του ΟΠΕΚ. Στη συνάντηση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν.

''Τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης της παρέχουν άφθονους πόρους για να πληρώσει για μια εθνική προσπάθεια ανοικοδόμησης, αν μόνο οι πολιτικές εντάσεις μπορούν να επιλυθούν'', σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Σημείωσε ότι η χώρα παραμένει «πλημμυρισμένη από περιοδικές κρίσεις και αιματοχυσία». Οι προσπάθειες που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη για τη συμφιλίωση των δύο ανταγωνιστικών κυβερνήσεων της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας έχουν σταματήσει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί τη δεινή κατάσταση της Λιβύης στη διεθνή ατζέντα, εξαντλώντας την ώθηση από την ειρηνευτική διαδικασία. Εν τω μεταξύ, οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες ξεφτίζουν και το βιοτικό επίπεδο μειώνεται εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού.

Η Λιβύη βρίσκεται σε χάος από τότε που μια εξέγερση που υποστηριζόταν από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η κομητεία ήταν εδώ και χρόνια χωρισμένη μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από διάφορες πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.

Το σημερινό αδιέξοδο προέκυψε από την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο και την άρνηση του πρωθυπουργού Abdel-Hamid Dbaiba να παραιτηθεί. Σε απάντηση, το ανατολικό κοινοβούλιο της χώρας διόρισε έναν αντίπαλο Πρωθυπουργό, τον Φαθί Μπασάγκα, ο οποίος επί μήνες προσπαθούσε να εγκαταστήσει την κυβέρνησή του στην Τρίπολη.

https://youtu.be/1QNtOzNZh8U

Καθηγητής Γρίβας: Άκρως επιθετική ενέργεια το λεγόμενο Τουρκολιβυκό σύμφωνο 

Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Κων/νος Γρίβας, σχολιάζει το λεγόμενο Τουρκολιβυκό σύμφωνο, στο Kontra Channel. 

 Ο κ. Γρίβας είπε ότι είναι σαφώς μια άκρως επιθετική ενέργεια το λεγόμενο Τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο τάξη είναι παράνομο από άποψη διεθνούς δικαίου, αλλά από γεωπολιτικής άποψης έχει υπόσταση. Είναι ξεκάθαρα μια από τις πιο επιθετικές ενέργειες που έχει κάνει μια χώρα εναντίον μιας άλλης, τουλάχιστον μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και αυτή η συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ωσάν να μην υπήρχε κυρίως στα νησιά της συμπεριλαμβανομένη της Κρήτης. Δηλαδή είναι μια πολύ ακραία ενέργεια, η οποία έμεινε δυστυχώς όχι με τη σωστή απάντηση από πλευράς της Ελλάδας και δυστυχώς έρχεται ως κορύφωση μιας σειράς επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας που κρατάνε εδώ και χρόνια, οι οποίες πατάνε πάνω στην άρνηση της Ελλάδος, εδώ και πολλά χρόνια επίσης, να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να επιβάλλει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της, στην ίδια της την επικράτεια που το επικαλείται και να ανακηρύξει ΑΟΖ και να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν είχαν γίνει όλα αυτά πολύ δύσκολα, η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει αυτές τις ενέργειες.

Ο κ. Γρίβας πρόσθεσε ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση προ πολέμου με την Τουρκία ακριβώς γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν κάνανε τα αυτονόητα. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο και να μην το εφαρμόζουμε. Και τώρα την έσχατη στιγμή, θα είναι μια ενέργεια με ρίσκο το να επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα αυτή τη στιγμή στα 12 μίλια και ανακήρυξη ΑΟΖ, αλλά θα είναι αυτό που λέμε λελογισμένο ρίσκο και είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να λειτουργήσει μια τέτοια ενέργεια ως "κόφτης" στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Ενημέρωση και Σκέψη 

Δένδιας από Αίγυπτο: Η Τουρκία εκβιάζοντας τη Λιβύη δημιούργησε ένα «νομικό τερατούργημα»

Για παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και για προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στη Λιβύη, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη, με το τελευταίο θέμα να κυριαρχεί.

«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το “μνημόνιο” του 2019», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, ενώ τόνισε πως είναι υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα.

Ντμπέιμπα: Δεν με ενδιαφέρουν οι χώρες που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία με την Τουρκία

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη,  Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπα, είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη των χωρών που αντιτάχθηκαν στην υπογραφή της συμφωνίας υδρογονανθράκων με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως να κατανοήσει ο λιβυκός λαός την πραγματικότητα στην πράξη, γράφει η Libya update.

Στην ομιλία του σχετικά με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε με την Τουρκία, ο Ντμπέιμπα εξήγησε ότι πρέπει να σημειωθεί ότι οι διευκρινίσεις των όρων της συμφωνίας δεν είναι θέμα δικαιολογίας, αλλά μάλλον για να παραδοθούν οι σωστές πληροφορίες στους Λίβυους, χωρίς διαδόσεις και παραπληροφόρηση.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν είναι προϊόν της στιγμής, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς προσπάθειας που βασίζεται στην επιμέλεια και τη σκέψη και μια προσπάθεια αποφυγής οποιουδήποτε λάθους που βλάπτει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έχει το δικαίωμα να υπογράψει οποιοδήποτε μνημόνιο συνεννόησης με οποιαδήποτε χώρα στο πλαίσιο της ανταλλαγής κοινών συμφερόντων και οφελών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο χωρών και πρώτα της Λιβύης.

Ο Ντμπέιμπα επεσήμανε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Και συνέχισε: «Η Λιβύη είναι μια πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την οποία είναι απαραίτητο να συνάψουμε συμβάσεις με εταιρείες και να συνάψουμε συμβάσεις και έργα για την ανακάλυψη, παραγωγή και πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της λιβυκής επικράτειας».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε μια διαφωνία με ορισμένες χώρες και υπάρχει μια κοινή επιτροπή και δικαστήρια σχετικά με τα χωρικά ύδατα μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας στην Κρήτη. Δεν θα εγκαταλείψουμε το δικαίωμά μας να ικανοποιήσουμε άλλες χώρες».

«Η πατρίδα είναι πάνω από κάθε εκτίμηση. Δεν θα παραχωρήσουμε το μερίδιο της Λιβύης σε άλλες χώρες και όλοι αυτοί οι λόγοι μας ώθησαν να υπογράψουμε τη συμφωνία, να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα των Λιβύων και να υπερασπιστούμε την κυριαρχία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ