Η Γερμανίδα πρέσβης της Ουκρανίας, Άνκα Φέλντχουζεν, δήλωσε πως η Γερμανία μπορεί να παραδώσει τα πρώτα αμυντικά συστήματα επιφάνειας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM στην Ουκρανία αυτόν τον Οκτώβριο.
Τι Ακριβώς Δήλωσε η Γερμανική Μεριά;
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, η Γερμανίδα πρέσβης ανέφερε πως η παράδοση του πρώτου συστήματος αεράμυνας IRIS-T SLM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του φετινού έτους. Βέβαια, πριν γίνει αυτή η δήλωση είχε ειπωθεί από την υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, πως οι παραδόσεις θα ξεκινούσαν πριν το τέλος του καλοκαιριού ή μέσα στον Σεπτέμβριο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Η πρέσβης της Γερμανίας πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να προμηθεύσει τις ένοπλες δυνάμεις των Ουκρανών αμυνόμενων με τέσσερα αμυντικά συστήματα επιφάνειας-αέρος IRIS-T SLM.
"Πραγματικά ελπίζω πως το δεύτερο σύστημα θα βρεθεί στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του φετινού έτους, ενώ τα επόμενα θα παραδοθούν στην αρχή του επόμενου χρόνου," είπε η Φέλντχουζεν.
Γερμανικές αναφορές εξηγούν πως τα συστήματα IRIS-T SLM που θα σταλθούν, τα οποία παράγει η γερμανική κατασκευαστική Diehl Defense, θα μπορούν να επιχειρήσουν στα χέρια των Ουκρανών από τον Νοέμβριο.
Ποιο Είναι το Σύστημα IRIS-T;
Το IRIS-T (Infra-Red Imaging System, δηλαδή "Σύστημα Υπέρυθρης Απεικόνισης") είναι στην πραγματικότητα ένας πύραυλος αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς και επόμενης γενιάς, ο οποίος αναπτύχθηκε μέσω πολυεθνικού προγράμματος (υπό την ηγεσία της Γερμανίας, ενώ συμμετάσχει και η χώρα μας) για να αντικαταστήσει τους αμερικανικούς πυραύλους AIM-9 Sidewinder. Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο προηγμένους στην κλάση του, κάτι το οποίο πετυχαίνει εξαιτίας της ταχύτητάς του, των υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών του και της σχεδόν ασυναγώνιστης ικανότητάς του να εκτελεί ελιγμούς.
Σύμφωνα με την Diehl Defense, το σύστημα IRIS-T SL αποτελεί ένα σύστημα αεράμυνας επίγειας εκτόξευσης, το οποίο χρησιμοποιεί μία αναβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου IRIS-T. Με την βοήθεια διάφορων ραντάρ και συστημάτων διοίκησης, το IRIS-T SL λειτουργεί σαν ένα κανονικό προηγμένο σύστημα αεράμυνας. Μία ολόκληρη συστοιχία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2014, μπροστά σε διεθνείς εκπροσώπους.
Το σύστημα αναφέρεται πως μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους σε απόσταση πέρα των 40 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να καταρρίψει στόχους όπως μαχητικά jets, ελικόπτερα ή πυραύλους.
Να αναφέρουμε επίσης πως η έκδοση επίγειας εκτόξευσης IRIS-T SL χωρίζεται σε δύο επιμέρους εκδόσεις: την IRIS-T SLM και την IRIS-T SLS. Η πρώτη, η οποία θα σταλεί και στην Ουκρανία, επιδεικνύει μεσαίο βεληνεκές, ενώ η δεύτερη έρχεται με δυνατότητες μικρού βεληνεκούς.
Κλείνοντας, πρέπει να προσθέσουμε πως το εν λόγω σύστημα αεράμυνας έχει εξεταστεί και από επιτελείς του ΓΕΣ για την αντικατάσταση υπαρχόντων συστημάτων ίδιας κλάσης του ελληνικού οπλοστασίου.