Iron Beam
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Σιδερένια Ακτίνα": Έτοιμο σε 2 χρόνια το όπλο laser του Ισραήλ (Εικόνες)

Για χρόνια τα όπλα laser αναφέρονται ως η τεχνολογία του μέλλοντος, αλλά τώρα το Ισραήλ φαίνεται πως έφερε την μελλοντική αυτή δυνατότητα πιο κοντά από ποτέ.

Μετά από μία σειρά από επιτυχείς δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυρών του νέου συστήματος Iron Beam (Σιδερένια Ακτίνα), η χώρα ελπίζει να κάνει το όπλο επιχειρησιακό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Επίτευγμα για την Εταιρεία

Το Iron Beam είναι στην ουσία μία προσθήκη στο αμυντικό σύστημα Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) της ισραηλινής αμυντικής κατασκευαστικής Rafael, το οποίο χρησιμοποιεί αναχαιτιστικά βλήματα για να προστατεύει την χώρα εναντίον εισερχομένων πυραύλων, οβίδων ολμοβόλων και μικρών drones. Το νέο όπλο των 100+ κιλοβάτ, το οποίο παράγεται και αυτό από την Rafael, χορηγείται οικονομικά από τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) σε πλήρη ποσοστό. 

Ο Michael Lurie, διευθύνοντας σύμβουλος της Rafael USA δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως δοκιμές πραγματικού χρόνου που έλαβαν χώρα έξι μήνες πριν έπεισαν τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση του προγράμματος, έπειτα από δεκαετίες πειραματισμών με lasers. Ο Lurie επίσης ανέφερε πως επέλεξαν το Iron Beam να είναι σταθερό και όχι κινητό σύστημα, για να απλοποιήσουν όσο γίνεται την δομή του. 

Ανέφερε επίσης, "η εταιρεία πιστεύει πως αυτή μπορεί να είναι μία νέα γενιά στην στρατιωτική τεχνολογία."

Το σύστημα θα αποτελέσει μία μεγάλη παρουσία στην φετινή σύσκεψη του αμερικανικού στρατού, η οποία θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Συνήθως το Ισραήλ δεν εξάγει τα απόρρητα όπλα του, αλλά από ότι φαίνεται οι ΗΠΑ θα είναι μία εξαίρεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχουν Διαφορές με τον Iron Dome - Δεν θα τον Αντικαταστήσει

Ο Lurie διαβεβαίωσε πως το Iron Beam δεν θα αντικαταστήσει ποτέ το Iron Dome πλήρως. Αντίθετα, η χώρα σκοπεύει να ενσωματώσει και τα δύο αυτά συστήματα. Το τωρινό Iron Dome θα παραμείνει κανονικά σε λειτουργία. Αν όλα πάνε βάση σχεδίου, το Iron Beam θα είναι άλλη μία επιλογή για το σύστημα, όταν θα θέλει να αναχαιτίσει εισερχόμενες απειλές.

Εννοείται πως η απόφαση αυτή είναι απολύτως λογική, μιας και τα δύο συστήματα διαφέρουν δομικά. Ενώ τα αναχαιτιστικά βλήματα καταστρέφουν έναν στόχο κατά την επαφή, ένα laser απαιτεί στόχευση για αρκετό χρόνο. Επίσης, εάν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές, η αποτελεσματικότητα του laser μπορεί να μην είναι η αναμενόμενη.

Από την άλλη και ο "Σιδερένιος Θόλος" έχει και αυτός τα μειονεκτήματά του. Ένα αναχαιτιστικό βλήμα χρειάζεται χρόνο για να φτάσει τον στόχο, ενώ το laser ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Επίσης, το σύστημα laser δεν χρειάζεται ανεφοδιασμό, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται τεράστια ποσά που κανονικά επενδύονταν στα πυρομαχικά του. 

Σύμφωνα με τον Lurie, το οικονομικό θέμα είναι και ο κύριος λόγος που προσανατολίζονται οι στρατοί σε laser λύσεις.

GALLERY

Iron Beam
Iron Beam
Iron Beam
Iron Beam
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Θρήνος στην Ουκρανία! Η Ουσπένοβκα του Κουράχοβο μετατράπηκε σε ομαδικός τάφος για 400 Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές μετά από ρωσική απρόοπτη έφοδο

Τρομερές απώλειες υπέστη η 79η Ταξιαρχία Εναέριας Εφόδου του ουκρανικού στρατού στην κατεύθυνση του Κουράχοβο