Κόσμος

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση νέας αναταραχής

"Είμαστε σε επαγρύπνηση και έτοιμοι να δράσουμε... αν έχουμε αύξηση των εντάσεων, αλλά μπορούμε επίσης να επιστρατεύσουμε εφεδρικές δυνάμεις... τις οποίες μπορούμε να καλέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο ταξίαρχος Λούκα Πιπέρνι στους δημοσιογράφους στο αρχηγείο της KFOR στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

Η αναταραχή μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου για την απαίτηση να χρησιμοποιούν κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων έχει αυξήσει τους φόβους για σύγκρουση μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ για τον τερματισμό της καταπίεσης της αλβανικής πλειοψηφίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, που κερδήθηκε το 2008, και οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θεωρούν το Βελιγράδι και όχι την Πρίστινα ως πρωτεύουσά τους. Περίπου 3.700 ειρηνευτές του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να σταθμεύουν στην πρώην σερβική επαρχία για να αποτρέψουν τη βία μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Προηγούμενες προσπάθειες να εισαχθούν πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου στο έντονα σερβικό βόρειο Κοσσυφοπέδιο οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των τοπικών Σέρβων, οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα. Τα οδοφράγματα διαλύθηκαν μόνο όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ επενέβησαν για να επιβλέψουν τη διαδικασία και το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να αναβάλει τον κανόνα για τις άδειες κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πιπέρνι δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη αλλά εύθραυστη προς το παρόν και ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποκλείσει νέες εντάσεις ή βία στο βορρά καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

"Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε στη μέση μεταξύ των διαδηλωτών και των οργανώσεων ασφαλείας", τόνισε.

"Διαθέτουμε επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση... Με αυτόν τον αριθμό στρατευμάτων μπορούμε να τερματίσουμε κάθε είδους αύξηση των εντάσεων", πρόσθεσε ο Πιπέρνι, αναφερόμενος σε στρατεύματα εκτός Κοσσυφοπεδίου, τα οποία το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιστρατεύσει ως ενισχύσεις.

Τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και η Σερβία στοχεύουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν συμφωνήσει, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ένταξης, να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα που τους απασχολούν και να οικοδομήσουν σχέσεις καλής γειτονίας.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ