Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Έκθεση του ΟΗΕ: H Τουρκία μπορεί να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου με θανάτους αμάχων στις επιθέσεις στη Συρία

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι η χρήση μη κατευθυνόμενων εκρηκτικών όπλων για πλήγματα σε αστικές περιοχές και χωριά ισοδυναμεί με το έγκλημα πολέμου της εξαπόλυσης επίθεσης χωρίς διακρίσεις που προκαλεί το θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων, ανέφερε η Ανεξάρτητη Διεθνής Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, αναφερόμενη σε βλήματα όλμου που ενδέχεται να εκτοξεύθηκαν από την Τουρκία και σε αρκετές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών που σκότωσαν αμάχους σε διάφορες χρονικές στιγμές το 2022.

Η 50σέλιδη έκθεση αναφέρει ότι καταγράφηκαν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από όλους τους ένοπλους φορείς στο συριακό έδαφος. Τονίζεται ότι οι παραβιάσεις δικαιωμάτων, όπως οι επιθέσεις κατά αμάχων και οικισμών αμάχων, οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και η βίαιη κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας συνεχίζονται. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι πολλές από αυτές τις παραβιάσεις μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου.

Η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία, οι στρατιωτικές επιθέσεις της σε στόχους στο βόρειο τμήμα της χώρας και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία καλύφθηκαν επίσης εκτενώς στην έκθεση.

"Στις περιοχές που τελούν υπό τον ουσιαστικό έλεγχο της Τουρκίας, η Τουρκία έχει την ευθύνη, στο μέτρο του δυνατού, να διασφαλίσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και να παράσχει ειδική προστασία στις γυναίκες και τα παιδιά", ανέφεραν στην τελευταία τους έκθεση οι εμπειρογνώμονες της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η επιτροπή κατέγραψε τρεις επιθέσεις με όλμους και ένα χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προκάλεσαν τον θάνατο αμάχων μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, στις 8 Ιανουαρίου βομβαρδίστηκαν ταυτόχρονα τρεις τοποθεσίες στο κέντρο του Ayn al-Arab, καθώς και χωριά ανατολικά του Ayn al-Arab κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Ένας άμαχος σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν (τέσσερις άνδρες, πέντε γυναίκες και τρία παιδιά), συμπεριλαμβανομένου ενός 4χρονου παιδιού που έχασε ένα πόδι. Οι περιουσίες των πολιτών υπέστησαν επίσης σοβαρές ζημιές, επηρεάζοντας μια αγορά και εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων. Η έκθεση αναφέρει ότι "φωτογραφίες υπολειμμάτων από ένα από τα χωριά όπου τραυματίστηκαν άμαχοι υποδεικνύουν τη χρήση μη κατευθυνόμενων όλμων των 120 χιλιοστών, οι οποίοι, δεδομένης της εμβέλειας του όπλου, ενδέχεται να έχουν εκτοξευθεί από την Τουρκία".


Ο τουρκικός στρατός κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν έλαβε επαρκείς προφυλάξεις για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο τουρκικός στρατός και ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός κατέλαβαν σπίτια και χωράφια αμάχων για στρατιωτικούς σκοπούς και ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι ζημιές σε αντάλλαγμα.

"Στο χωριό Dawouydia (Ras al-Ayn), που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από τις ενεργές γραμμές του μετώπου, όπου πρόσφατα εντάθηκαν οι μάχες μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της Τουρκίας και του Συριακού Εθνικού Στρατού, ταξιαρχίες του Συριακού Εθνικού Στρατού και του τουρκικού στρατού ξηράς συνέχισαν να χρησιμοποιούν περιουσίες αμάχων για στρατιωτικούς σκοπούς. Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν τη συνεχή παρουσία μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης εντός του χωριού, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επέκτασης της εγκατάστασης προς τα βόρεια. ... Η παράλειψη των τουρκικών δυνάμεων να παράσχουν πληρωμή για την επίταξη ιδιωτικής περιουσίας μπορεί να ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", δήλωσε η επιτροπή του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, συγκεντρώθηκαν επίσης αξιόπιστες νέες μαρτυρίες τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, για ξυλοδαρμούς και άλλες μορφές βασανιστηρίων από μέλη του Συριακού Εθνικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας που έλαβαν χώρα σε πρόχειρες εγκαταστάσεις κράτησης μεταξύ 2018 και 2021. Μια γυναίκα, πρώην κρατούμενη, περιέγραψε πώς υποβλήθηκε σε βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας το 2018 κατά τη διάρκεια ανακρίσεων από άτομα που φορούσαν τουρκικές στολές και μιλούσαν στα τουρκικά.

Ορισμένα από τα άτομα που ερωτήθηκαν από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που συνέβαλαν στην έκθεση δήλωσαν ότι οι συγγενείς τους που συνελήφθησαν από παρατάξεις και μεμονωμένα μέλη του Συριακού Εθνικού Στρατού κρατούνταν χωρίς επικοινωνία για χρονικά διαστήματα που κυμαίνονταν από έναν μήνα έως τρία χρόνια και ότι τα μέλη των οικογενειών δεν λάμβαναν πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Μέχρι τώρα, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν μοιραστεί καμία πληροφορία ότι οι κρατούμενοι που συνελήφθησαν στη βόρεια Συρία μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι ορισμένες γειτονικές χώρες δημιουργούν συγκεκριμένα σχέδια για τη μαζική επιστροφή των Σύρων προσφύγων- ωστόσο, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας εξακολουθεί να μην αποτελεί ασφαλές μέρος για να επιστρέψει κανείς.

"Οι επιστροφές πρέπει να αποτελούν επιλογή και να πραγματοποιούνται με ασφαλή, αξιοπρεπή και εθελοντικό τρόπο", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πάουλο Πινέιρο σε δήλωση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του, Ali Mamlouk, στη Συρία και συζήτησαν την επιστροφή στις πατρίδες των Σύρων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία,

Πριν από τις επερχόμενες εκλογές, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύρων, οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότερο ένα ισχυρό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση. Η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό κατασκευάζει μαζικά έργα στέγασης στη βόρεια Συρία, ωστόσο ο αριθμός των σπιτιών που έχουν ολοκληρωθεί είναι πολύ μικρός, ενώ πολύ λίγοι είναι και οι Σύροι που σκέφτονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι Σύροι στην Τουρκία ανησυχούν ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει πολιτική και θα διαπραγματευτεί με τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ και ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Τουρκία ως προεκλογικό ατού.

Η επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά την Έκθεση
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ