Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στο Μπανγκλαντές και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη, καθώς χιλιάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, ζητώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα.
Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν δικαιοσύνη για τις οικογένειες των 150 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε βίαιες ταραχές τον περασμένο μήνα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για το σύστημα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.
Χιλιάδες νέοι έκαναν πορεία σήμερα, 2 Αυγούστου, στην Ντάκαφωνάζοντας «θέλουμε δικαιοσύνη» και κρατώντας πλακάτ με αντικυβερνητικά συνθήματα. Σε άλλες περιοχές πυρπολήθηκαν κτίρια, όπως ένα τοπικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος «Σύνδεσμος Αουάμι». Κάηκε επίσης ένα αστυνομικό φυλάκιο και βανδαλίστηκαν περιπολικά.
Η αστυνομία ανέφερε ότι αντιμετώπισε με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα το πλήθος που επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Χαμπιμπγκάντζ ενώ στη γειτονική Σιλχέτ προσπάθησε να διαλύσει τους συγκεντρωμένους με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
«Πυρπόλησαν τα γραφεία του Συνδέσμου Αουάμι και πολλά άλλα κυβερνητικά γραφεία, αλλά και μοτοσικλέτες», είπε ο Χαλιλούρ Ραχμάν, ένας αξιωματικός της αστυνομίας από το Χαμπιμπγκάντζ.
Οι ταραχές αυτές είναι οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί μετά από εκείνες του Ιανουαρίου, όταν η Χασίνα αναδείχθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά νικήτρια των εκλογών, τις οποίες όμως μποϊκοτάρισε το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Τον περασμένο μήνα οι φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας να αλλάξει το σύστημα προσλήψεων με ποσοστώσεις στον δημόσιο τομέα καθώς, μεταξύ άλλων, το 30% των θέσεων προοριζόταν μόνο για τις οικογένειες των βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας. Στις διαδηλώσεις σκοτώθηκαν 150 άνθρωποι, τραυματίστηκαν χιλιάδες και περίπου 10.000 συνελήφθησαν. Οι διαμαρτυρίες σταμάτησαν όταν το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε τις περισσότερες από τις ποσοστώσεις.
Οι φοιτητές επέστρεψαν αυτήν την εβδομάδα στους δρόμους, ζητώντας δικαιοσύνη για εκείνους που σκοτώθηκαν. Οι επικριτές της Χασίνα και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν την κυβέρνηση για χρήση υπέρμετρης βίας, κάτι που η ίδια αρνείται.