Όπως επισημαίνεται, ο Σαρλ Μισέλ δεν εκτιμά την πρόθεση, η οποία αποδίδεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να επιφυλάξει τα σενάρια για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών για τις 14 Σεπτεμβρίου, όταν θα εκφωνήσει την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σύμφωνα με την ερτ.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τότε» αναφέρει, ενώ σημειώνει ότι δεν του αρέσουν οι διαρροές εγγράφων εργασίας της Κομισιόν που κυκλοφορούν, τις οποίες αρνείται να σχολιάσει.
«Προς το παρόν, η Επιτροπή δεν προτείνει τίποτα για το θέμα. Αυτό που θα ήθελα είναι να υπάρξουν, το συντομότερο δυνατόν, διαφανείς προτάσεις από την Επιτροπή. Είναι η αρχή της δημοκρατικής διαφάνειας που πρέπει να ενσαρκώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, για υπενθύμιση, υπάρχει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναφορικά με τις τιμές της ενέργειας, σημειώνει ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν καλέσει την Επιτροπή να εργαστεί για αυτό το θέμα. Για να είμαστε σαφείς, σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και την πιθανή ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι βέβαιο ότι δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί, αλλά υπήρξε συναίνεση για να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις» συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι κριτική, είναι κάλεσμα! Όχι από τον Σαρλ Μισέλ αλλά από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Υπάρχει η αίσθηση ότι η Επιτροπή έχασε χρόνο, και αυτό είναι ατυχές».
Ερωτηθείς για τη δήλωση του Βέλγου Πρωθυπουργού, Ντε Κροο ότι αναμένονται πέντε με δέκα δύσκολοι χειμώνες ανέφερε: «Η αλήθεια πρέπει να λέγεται! Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Αλεξάντερ Ντε Κροο λένε την αλήθεια. Είναι επίσης απαραίτητο να καταλάβουμε ότι, πολύ γρήγορα, όλοι θα πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας».
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έδωσε επίσης εντολή στις υπηρεσίες του να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα κτίρια αναφέρει η εφημερίδα.
«Η Ένωση πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Αρκετά κράτη μέλη έκαναν καλά που συνέστησαν ή επέβαλαν αλλαγές συμπεριφοράς όσον αφορά τη θερμοκρασία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή του καλοκαιριού» επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.