Το ζήτημα της ενεργειακής ανεπάρκειας και της εφοδιαστική κρίσης δεν αφορά μονάχα την...πολιτισμένη Ευρώπη.
Χώρες όπως το Μπανγκλαντές έχουν κυριολεκτικά γονατίσει και η αγανάκτηση έχει βγάλει τον κόσμο στους δρόμους.
Οι διακοπές ρεύματος και οι υψηλές τιμές των εισαγωγών τροφοδοτούν τους φόβους ότι τα προηγούμενα κέρδη της χώρας θα μπορούσαν να ανατραπούν από την παγκόσμια κρίση.
Και πλέον η κατάσταση ξεφεύγει καθώς καταγράφηκαν εικόνες αγανακτισμένου πλήθους να επιτίθεται σε πολιτικούς της χώρας.
Μαζί με τους περισσότερους γείτονές της στη νότια Ασία, η χώρα των 160 εκατ. κατοίκων συγκλονίζεται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μετά την πανδημία του Κόβιντ-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτά έχουν οδηγήσει σε ενεργειακές ελλείψεις και αυξανόμενους λογαριασμούς εισαγωγών που, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιβαρύνουν την ικανότητά τους να συμβαδίζουν με τις πληρωμές του χρέους.
Η περιφερειακή οικονομική κρίση στη νότια Ασία είχε εκτεταμένα θύματα, με χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις ακολούθησαν αλόγιστες πολιτικές δαπανών, όπως η Σρι Λάνκα, παράλληλα με τις πρότυπες οικονομίες ανάπτυξης. Τώρα απειλεί να ανατρέψει τα σκληρά κερδισμένα, από γενιά σε γενιά, κέρδη που επιτεύχθηκαν στην πολυπληθέστερη περιοχή των αναδυόμενων αγορών του κόσμου, η οποία βρίσκεται στο γεωπολιτικό κόμβο όπου συναντώνται τα ινδικά και τα κινεζικά συμφέροντα. Το Πεκίνο συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων πιστωτών τόσο της Σρι Λάνκα όσο και του Πακιστάν - και η Ινδία, η οποία είναι επιφυλακτική απέναντι στην επιρροή της Κίνας στους μικρότερους γείτονές της, παρακολουθεί για ενδείξεις ότι η κρίση μπορεί να της επιτρέψει να ενισχύσει τα χέρια της.
Στο Πακιστάν κάποιοι ήδη τα έκαναν γης μαδιάμ
"Η κρίση τιμωρεί χώρες με μια σειρά διαφορετικών οικονομικών επιδόσεων και μοντέλων", λέει στους Financial Times ο Mark Malloch Brown, πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής του Open Society Foundations που υποστηρίζεται από τον Τζορτζ Σόρος. "Το Μπαγκλαντές, μια οικονομία με πολύ διεθνή προσανατολισμό, γνωστή για τον τομέα της ένδυσης, σκοτώνεται από τις οικονομικές συνθήκες σε άλλα μέρη του κόσμου".
Το Μπαγκλαντές ήταν μέχρι πρόσφατα καλύτερα προστατευμένο από τους πρόσφατους οικονομικούς κλυδωνισμούς, εν μέρει λόγω του επιτυχημένου εξαγωγικού του τομέα.
Οι χώρες της Νότιας Ασίας μοιράζονται πολλά κοινά με άλλες αναδυόμενες αγορές, από τη Γκάνα και την Αιθιοπία έως τη Χιλή, όπου τα μακροχρόνια προβλήματα κορυφώθηκαν σε ένα έτος με τις πιο οξείες κρίσεις δημόσιου χρέους που έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980.
Πολλές χώρες της Νότιας Ασίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων, όπως το αργό πετρέλαιο και ο άνθρακας, ή εισαγωγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του μαγειρικού ελαίου. Το Μπαγκλαντές, για παράδειγμα, αναγκάστηκε να κλείσει τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με ντίζελ τον Ιούλιο λόγω έλλειψης εισαγωγών. Ορισμένες από αυτές τις χώρες οφείλουν επίσης χρήματα στην Κίνα για έργα που επιδιώκονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road του Πεκίνου, προσθέτοντας ένα επίπεδο γεωπολιτικού κινδύνου σε τυχόν επερχόμενες εκκαθαρίσεις χρέους για τις περιφερειακές οικονομίες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Μπορεί να μεταφερθεί η ταραχή στην Ευρώπη;
Το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό αν συνυπολογίσει κανείς και το ήδη εξελισσόμενο ολλανδικό Κιλελέρ που γίνεται πανευρωπαϊκό. .
Τελευταίο παράδειγμα η Γαλλία.
Επίσης αυξάνονται και άλλες κινητοποιήσεις. Είχαμε γενική απεργία των εργαζομένων στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου, Felixstowe, λόγω μη συμφωνίας για αυξήσεις μισθών, που κρίνονται ανεπαρκείς λόγω του πληθωρισμού στο 10%, πιθανώς ακόμη και 15% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την πρώτη απεργία του συγκεκριμένου λιμανιού από το 1989. Θα είναι ένα πολύ θερμό φθινόπωρο στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Επίσης τις προάλλες στη Σκωτία, αλλά και στο Πακιστάν έκαψαν λογαριασμούς του ηλεκτρικού.