Η σύγκρουση στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, έχει αφήσει τον μισό πληθυσμό της χωρίς επαρκή τροφή, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται να φτάσουν στις μη αστικές περιοχές λόγω της έλλειψης καυσίμων, κατήγγειλε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), σύμφωνα με την ερτ.
Σε όλο το Τιγκράι και τις γειτονικές επαρχίες Άφαρ και Αμχάρα, που επίσης έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις, εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια, ποσοστό αυξημένο κατά 44% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του WFP που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.
Αν και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκίνησε εκ νέου αφού η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός στο Τιγκράι τον Μάρτιο, το ποσοστό υποσιτισμού έχει «εκτοξευθεί» και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Το τραπεζικό σύστημα και οι τηλεπικοινωνίες έπαψαν να λειτουργούν στην Τιγκράι, όπου ζουν περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μερικές ημέρες αφού ο στρατός της Αιθιοπίας και οι συμμαχικές του δυνάμεις αποσύρθηκαν από την επαρχία πριν από ένα χρόνο. Ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα, επεσήμανε το WFP.
«Η πείνα έχει επιδεινωθεί, τα ποσοστά υποσιτισμού εκτοξεύθηκαν και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί», σημείωσε σε έκθεσή του.
Οι μισές από τις έγκυες γυναίκες και τις λεχώνες στο Τιγκράι είναι υποσιτισμένες, όπως και το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των 5 ετών, γεγονός που προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους και αύξηση της μητρικής θνησιμότητας.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου μόνο 1.750.000 λίτρα καυσίμων εισήλθαν στο Τιγκράι, καλύπτοντας λιγότερο από το 20% των ανθρωπιστικών αναγκών στην περιοχή.
Οι ελπίδες να διεξαχθούν σύντομα ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ και του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), το κόμμα που ελέγχει την επαρχία, εξανεμίζονται καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι δεν επιθυμούν τις διαπραγματεύσεις.
Η κυβέρνηση είχε επισημάνει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι επιθυμεί συνομιλίες «χωρίς προϋποθέσεις», όμως η κυβέρνηση του Τιγκράι έχει ζητήσει να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες στην επαρχία πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Από τη σύγκρουση έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια άνθρωποι κι έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι και μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Τιγκράι ζει σε συνθήκες που πλησιάζουν τον λιμό.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που κατάγεται από το Τιγκράι, έκρινε αυτή την εβδομάδα ότι η έλλειψη προσοχής της διεθνούς κοινότητας στην κρίση στην περιοχή οφείλεται στον ρατσισμό.