Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να βελτιώσει τους δεσμούς της με τον επί δεκαετίες εχθρό της, την Αρμενία, καθώς η σύμμαχος Ρωσία αποσπάται από την πλήρους κλίμακας εισβολή της, δήλωσαν αναλυτές στο The Media Line.
Έχει σημειωθεί αργή αλλά σταθερή πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, στην οποία συμφώνησαν και οι δύο πλευρές πέρυσι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών τους συναντήθηκαν τον Μάρτιο- τον Ιούλιο, οι χώρες συμφώνησαν να επιτρέψουν πτήσεις αεροπορικού φορτίου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν όρισαν ημερομηνία έναρξης και πρόσφατες αναφορές λένε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στο να ταξιδέψει ο απεσταλμένος της στην Αρμενία για συναντήσεις.
Ο Emil Avdaliani, διευθυντής Μελετών Μέσης Ανατολής στη γεωργιανή δεξαμενή σκέψης Geocase, δήλωσε στο The Media Line ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει δώσει στην Τουρκία περισσότερο χώρο για να ασχοληθεί με την Αρμενία επειδή η Ρωσία έχει γίνει πιο εξαρτημένη από την Άγκυρα.
"Αυτό εξηγεί τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο η Άγκυρα εργάζεται για τη βελτίωση των δεσμών με το Ερεβάν. Πολλά μπορεί να αλλάξουν αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία. Θα μπορούσε να είναι λιγότερο ανεκτική στο άνοιγμα της Αρμενίας", δήλωσε ο Avdaliani. "Νομίζω ότι βλέπουμε το άνοιγμα του Νοτίου Καυκάσου. Η Ρωσία δεν θα είναι πλέον αποκλειστικός ηγέτης στην περιοχή".
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους με την πάροδο των ετών και η Άγκυρα έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Κυρώσεις
Ενώ ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, η Τουρκία δεν το έχει κάνει και συνεχίζει να συμμετέχει στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Ρωσία ήταν η κορυφαία πηγή εισαγωγών για την Τουρκία, φτάνοντας το 16% των συνολικών εισαγωγών τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τουρκική κυβερνητική στατιστική υπηρεσία.
Ωστόσο, η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές σε μια διαμάχη για τον έλεγχο της περιοχής. Η περιοχή φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες εθνοτικούς Αρμένιους, αλλά βρίσκεται εντός των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν. Ενώ η Τουρκία έχει υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία έχει ταχθεί στο πλευρό της Αρμενίας.
Ένας πόλεμος του 2020 άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κατάφερε να ανακαταλάβει εδάφη, θεωρήθηκε νικητής. Πρόσφατα υπήρξε κλιμάκωση των εντάσεων και ξέσπασαν συγκρούσεις. Τρεις στρατιώτες φέρονται να σκοτώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.
"Η κλιμάκωση... είναι σε μεγάλο βαθμό μια ανοιχτή πρόκληση της Ρωσίας από το Αζερμπαϊτζάν και τη γλιτώνουν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία", δήλωσε στο The Media Line ο Richard Giragosian, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Regional Studies Center της Αρμενίας.
Ωστόσο, λέει ότι δεν πιστεύει ότι μια επιθετική στάση του Αζερμπαϊτζάν είναι βιώσιμη.
Ο Atilla Yesilada, αναλυτής και οικονομολόγος με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο The Media Line ότι η απομάκρυνση της Αρμενίας από τη Ρωσία θα ωφελήσει την Τουρκία τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και από οικονομική άποψη.
Είπε ότι όσο η Αρμενία βρίσκεται στη σφαίρα του Κρεμλίνου, θα φιλοξενεί προηγμένα όπλα από τη Ρωσία, τα οποία αποτελούν απειλή για την Τουρκία.
Εάν η Άγκυρα και το Ερεβάν μπορέσουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, αυτή η απειλή μπορεί να μειωθεί και η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να απολαύσει μια σημαντική οικονομική ώθηση, πουλώντας εξαγωγές σε καλύτερη τιμή από ό,τι η Ρωσία στην Αρμενία.
"Εάν η Αρμενία στρέψει το οικονομικό της πρόσωπο προς την Τουρκία, τότε οι ρωσικές εξαγωγές και η ρωσική επιρροή στην περιοχή θα υποφέρουν", δήλωσε ο Yesilada. "Η Ρωσία είναι πολύ απασχολημένη με την Ουκρανία για να σταματήσει τη διαδικασία, ακόμη και αν αυτή προχωρά με τρόπο που δεν συνάδει με τα ρωσικά συμφέροντα".
Πρόσθεσε ότι η εξομάλυνση θα βελτίωνε επίσης το εμπόριο της Τουρκίας με την ευρύτερη περιοχή, γεγονός που θα ωφελούσε ιδιαίτερα τη φτωχότερη βορειοανατολική περιοχή της χώρας.
Ο Ερντογάν έχει προχωρήσει στη σύσφιξη των δεσμών με πολλές χώρες σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένες επενδύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας, η οποία είδε τον επίσημο πληθωρισμό να αυξάνεται σε περίπου 80%.
Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα κακή για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς αντιμετωπίζει εθνικές εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι βρίσκεται πίσω από πολλούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης.
Ο Giragosian προειδοποίησε ότι η Αρμενία εξαρτάται υπερβολικά από τη Ρωσία για να εγκαταλείψει την τροχιά του Κρεμλίνου.
Λέει ότι ενώ η οικονομία της Τουρκίας θα επωφεληθεί από καλύτερες σχέσεις, οι τομείς στην Αρμενία που θα επωφεληθούν θα ανήκουν σε Ρώσους, οπότε η Μόσχα δεν θα ήταν αντίθετη στην εξομάλυνση των σχέσεων.
Ένα άλλο παρατεταμένο εμπόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας είναι η άρνηση της Άγκυρας να πει ότι οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν γενοκτονία.
Πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τους θανάτους τους ως γενοκτονία, προκαλώντας έντονες επικρίσεις τόσο από την τουρκική κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.
Ο Giragosian πιστεύει ότι είναι καλύτερα για τις ΗΠΑ να παραμείνουν στο περιθώριο της διαδικασίας εξομάλυνσης των δύο χωρών, ώστε η Ρωσία να μην αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει, αλλά λέει ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να εμπλακεί αν ο σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ έκανε πίσω.
"Η ομαλοποίηση Αρμενίας-Τουρκίας είναι για μένα ένα τεστ-καμπανάκι για το τι είδους Τουρκία θα δούμε", είπε. "Είναι ένας δείκτης για το μέλλον της Τουρκίας, αν θα είναι πιο δημοκρατική και ανεπτυγμένη ή αν θα πάει προς τα πίσω".