Η Havelsan, η οποία εργάζεται στην ιδέα των "ψηφιακών στρατευμάτων" από το 2019, έχει επιτρέψει σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) να εκτελούν επιχειρήσεις σε ανεξάρτητα σμήνη μαζί με το μη επανδρωμένο όχημα εδάφους BARKAN. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν τουρκικά μέσα.
Η Havelsan είναι τουρκική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικών και συστημάτων και δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στον αμυντικό τομέα.
Δοκιμές και Ανάπτυξη
Κατά την διάρκεια των δοκιμών που εκτελέστηκαν, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανυψώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο υψόμετρο γύρω από το όχημα BARKAN. Τα ιπτάμενα drone έφτασαν τους στόχους εξαιτίας των συστημάτων πλοήγησης που διαθέτουν. Μετά την ολοκλήρωση των αποστολών, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη γύρισαν στο σημείο έναρξης χωρίς τηλεκατευθυνόμενο έλεγχο, χάρις στο λογισμικό Swarm Software (Λογισμικό Σμήνους), το οποίο ανέπτυξαν οι Havelsan και BARKAN UGV.
Αφού ολοκλήρωσαν την πρώτη δοκιμή της Swarm Technology (Τεχνολογίας Σμήνους), η Havelsan τώρα σκοπεύει να περιλάβει και μη επανδρωμένες ναυτικές πλατφόρμες στα σμήνη. Η εταιρεία θέλει δηλαδή να δημιουργήσει σμήνη που θα περιλαμβάνουν και άλλους τύπους μη επανδρωμένων οχημάτων, εκτός από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους. Αυτόν τον στόχο θέλει να τον πραγματοποιήσει μέσα στο φετινό έτος. Όταν και εάν το καταφέρει, η ιδέα των Digital Troops (Ψηφιακά Στρατεύματα) θα έχει εφαρμοστεί πλήρως.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συστήματος είναι πως το λογισμικό της Swarm Technology (Τεχνολογίας Σμήνους), το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία Havelsan, μπορεί να ενσωματωθεί σε "κάθε πλατφόρμα" ή σε "κάθε χρονική στιγμή". Βέβαια, αυτό δύσκολα αληθεύει.
Οι Τούρκοι με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν πως πολλές μη επανδρωμένες πλατφόρμες τους θα είναι ικανές να φτάσουν την χωρητικότητα που απαιτείται για να λάβουν μέρος σε ομαδικές επιχειρήσεις σμηνών σε διάχυτη δομή σε μικρό χρονικό διάστημα.
Αλήθεια ή Ψεύτικη Προώθηση;
Προφανώς, όλες αυτές οι πληροφορίες είναι απλές δηλώσεις των Τούρκων. Ως πρώτο εγχείρημα, είναι αρκετά αβέβαιη η αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία των drone, όπως επίσης και η διαλειτουργικότητά τους στο πεδίο της μάχης.
Όσο και να προωθούν τις επιτυχίες τους οι Τούρκοι στα μέσα τους, μόνο η χρήση των συστημάτων τους σε ρεαλιστικά σενάρια μάχης θα αποδείξει το κατά πόσο επικίνδυνα ή χρήσιμα είναι.
Ειδικά το μη επανδρωμένο όχημα εδάφους BARKAN UGV, έχει θεωρηθεί από πολλούς ιδιαίτερα "φιλόδοξο". Σκεφτείτε πως σε παγκόσμιο επίπεδο και δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών άλλων κρατών, έχουμε δει μόνο ελάχιστες προσπάθειες παραγωγής μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους μέχρι στιγμής. Πόσο μάλλον της επιχείρησής τους στις ίδιες ομάδες με άλλα μη επανδρωμένα οχήματα σε συντονισμένα σμήνη.