Παραστατική Εικόνα του Κινεζικού Ιπταέμενου Υποβρύχιου Drone
Κίνα

Ιπτάμενα Υποβρύχια! Η Κίνα δοκιμάζει drone που "πετά και επιπλέει"! (Εικόνα)

Μία ομάδα έρευνας από το πανεπιστήμιο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής Nanjing της ανατολικής Κίνας αναφέρει πως έχει κατασκευάσει και δοκιμάσει ένα πρωτότυπο υποβρύχιου drone ικανό να πετά στον αέρα με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μη επανδρωμένο σκάφος μπορεί να αναλάβει ποικίλους εμπορικούς και στρατιωτικούς ρόλους, όπως την επιθεώρηση υποβρύχιων ναρκών.

Οι ερευνητές περιέγραψαν πως το drone προωθείται χάρις σε τέσσερεις προπέλες, συμπεριλαμβανομένου ενός ζεύγους στο μπροστά μέρος, το οποίο μπορεί να πάρει κλίση έτσι ώστε να προσεγγιστεί ένας υποβρύχιος στόχος αργά και να παραμείνει το drone σε μία συγκεκριμένη περιοχή για μεγάλη διάρκεια.

Το drone διαθέτει δύο μεγάλα φτερά που διπλώνονται στην πλάτη του όταν πλέει υποβρύχια, προσφέροντάς του το σχήμα υποβρυχίου, μειώνοντας την τριβή και παρέχοντας καλύτερη ευκινησία.

Τα φτερά επιμηκύνονται όταν το drone φτάνει την επιφάνεια του νερού, επιτρέποντάς το να πετάει με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα, νούμερο διπλάσιο από αυτό ενός κανονικού drone που λειτουργεί με λεπίδες ροτόρων.

Το drone "καταναλώνει λίγη ενέργεια όταν πετάει με σταθερή ταχύτητα σε λειτουργία σταθερών φτερών, έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί κάποιες γρήγορες αποστολές μεγάλου βεληνεκούς στον αέρα," έγραψε ο καθηγητής Ang Haisong που ηγείται του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ανάπτυξη

Η ομάδα του Ang παρήγαγε δύο πρωτότυπα μικρότερης κλίμακας με άνοιγμα φτερών περίπου δύο μέτρων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η ομάδα ήταν κατά την διάρκεια της απογείωσης, αφού το σκάφος δεν μπορούσε να ανυψωθεί ακριβώς έξω από το νερό εξαιτίας των κυμάτων της επιφάνειας σε συνδυασμό με τις αλληλεπιδράσεις του drone με τον αέρα και το νερό, οδηγώντας σε μία ασταθή διαδικασία απογείωσης. 

Ο Ang και η ομάδα του ανέπτυξαν έναν περίπλοκο μηχανισμό ελέγχου για να λύσουν το θέμα, επιτρέποντας στο υποβρύχιο να γλιστράει στα κύματα πριν παράξει την δύναμη ανύψωσης που χρειάζεται για να απογειωθεί.

Επίσης, το υποβρύχιο διαθέτει έναν αερόσακο στο κάτω μέρος του, ο οποίος μπορεί να πλημμυριστεί για να προσαρμοστεί η πλευστότητα, έτσι ώστε να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο βάθος χωρίς να κάνουν θόρυβο οι προπέλες.

Άλλα Ιπτάμενα Υποβρύχια

Να αναφέρουμε επίσης πως η Κίνα αναπτύσσει και αρκετά άλλα ιπτάμενα υποβρύχια, τα οποία χαρακτηρίζει "transmedia vessels"

"Προορίζονται κυρίως για στρατιωτικές εφαρμογές. Κάποια μπορούν να πετούν και με υπερηχητικές ταχύτητες," δήλωσε ένας ερευνητής του πανεπιστημίου Northwestern Polytechnical University.

Σύμφωνα με τον Ji Wanffeng, καθηγητή του πανεπιστημίου Ναυτικής Αεροπλοΐας της Γιαντάι, η Κίνα βλέπει αυτά τα drone ως μία από τις φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές λύσεις καταστροφής των αμυντικών συστημάτων ενός στόλου αεροπλανοφόρων.

Ο Ji και οι συνάδελφοί του υπολογίζουν πως τα πολυστρωματικά αμυντικά συστήματα πολεμικών πλοίων μπορούν να καταρρίψουν σχεδόν τις μισές εισερχόμενες απειλές, όπως αεροπλάνα, πυραύλους ή παραδοσιακά drone.

GALLERY

Παραστατική Εικόνα του Κινεζικού Ιπταέμενου Υποβρύχιου Drone
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά