Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να δοθεί πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αφού η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν κατηγορίες για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο.
«Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι κάτι αυτοκτονικό», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου στην Ιαπωνία τη Δευτέρα, δύο ημέρες αφότου παρευρέθηκε στην τελετή μνήμης στη Χιροσίμα για τον εορτασμό της 77ης επετείου από τον πρώτο ατομικό βομβαρδισμό στον κόσμο.
Ο Γκουτέρες είπε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) χρειάζεται πρόσβαση στο εργοστάσιο. «Υποστηρίζουμε πλήρως την υπηρεσία σε όλες τις προσπάθειές του για τη δημιουργία των συνθηκών σταθεροποίησης του εργοστασίου», είπε ο Γκουτέρες.
Η Ουκρανία είπε ότι ο νέος ρωσικός βομβαρδισμός το Σάββατο προκάλεσε ζημιά σε τρεις αισθητήρες ακτινοβολίας και τραυμάτισε έναν εργαζόμενο στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια, το δεύτερο διαδοχικό χτύπημα στο σημείο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ασκεί «πυρηνική τρομοκρατία» που απαιτεί περισσότερες διεθνείς κυρώσεις, αυτή τη φορά στον πυρηνικό τομέα της Μόσχας. «Δεν υπάρχει τέτοιο έθνος στον κόσμο που θα μπορούσε να αισθάνεται ασφαλές όταν ένα τρομοκρατικό κράτος πυροβολεί πυρηνικό εργοστάσιο», είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική ομιλία την Κυριακή.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Ουκρανία στις αρχές Μαρτίου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς. Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην περιοχή ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν την τοποθεσία με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, προκαλώντας ζημιές σε διοικητικά κτίρια και σε μια περιοχή κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης.
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον εξέδωσε επίσης μια δήλωση αναφέροντας τις ζημιές. «Οι Ουκρανοί εθνικιστές εξαπέλυσαν πλήγμα πυροβολικού στην περιοχή στις 5 Αυγούστου. Δύο γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης και ένας αγωγός ύδρευσης υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού. Μόνο χάρη στις αποτελεσματικές και έγκαιρες ενέργειες του ρωσικού στρατού για την κάλυψη της πυρηνικής εγκατάστασης, η κρίσιμη υποδομή της δεν επηρεάστηκε», ανέφερε η πρεσβεία.
Ο επικεφαλής των κατοχικών αρχών της Zαπορίζια, Evgeniy Balitskyi, είπε ότι ευθύνονται οι ουκρανικές δυνάμεις και ότι «αποφάσισαν να θέσουν ολόκληρη την Ευρώπη στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής» βομβαρδίζοντας το εργοστάσιο.
Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχει μετατρέψει το εργοστάσιο σε στρατιωτική βάση, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο να στοχοποιηθούν τα ρωσικά στρατεύματα και ο εξοπλισμός που βρίσκονται μέσα. Σύμφωνα με τους New York Times, η Ρωσία χρησιμοποιεί το εργοστάσιο ως κάλυμμα από το οποίο πυροβολεί κατά των ουκρανικών δυνάμεων από τα μέσα Ιουλίου.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα την Ουάσιγκτον εκτίμησε στις 3 Αυγούστου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν πιθανό να χρησιμοποιήσουν το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής για να «παίξουν με τους δυτικούς φόβους για μια πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τη δυτική βούληση να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη σε μια ουκρανική αντεπίθεση». Το ISW είπε περαιτέρω ότι η Ρωσία «χρησιμοποιούσε αποτελεσματικά το εργοστάσιο ως πυρηνική ασπίδα για να αποτρέψει τα ουκρανικά χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις και εξοπλισμό».
Δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί ανεξάρτητα ποια πλευρά ήταν υπεύθυνη για την επίθεση στον ηλεκτρικό σταθμό. Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η τελευταία επίθεση «υπογραμμίζει τον πολύ πραγματικό κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής».