Στην φάση αυτή, οι δημοκρατικοί εξασφαλίζουν το 23% της πρόθεσης ψήφου, όπως και η άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας. Στην προοδευτική συμμαχία έχουν προσχωρήσει το κεντρώο κόμμα Αzione (Δράση), οι Ιταλοί οικολόγοι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, πρώην «πεντάστερος» και υπουργός Εξωτερικών.
Όπως συνέβη ήδη και στο παρελθόν το πρόβλημα είναι ότι η ευρεία αυτή συμπόρευση κινδυνεύει να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους. Θα κληθούν ουσιαστικά να επιλέξουν μια συμμαχία, στην οποία για παράδειγμα το Azione τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και οι πράσινοι την απορρίπτουν χωρίς καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Οι «δημοκρατικοί» ζητούν επίσης την έκτακτη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων, αλλά μετριοπαθέστερες δυνάμεις την θεωρούν σχεδόν πρόκληση.
Μελόνι: «Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια»
Υπάρχει βέβαια και η αντίπαλη συμμαχία. Στην κεντροδεξιά ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ήδη ότι Θα ήθελε να επιστρέψει στα παλιά του καθήκοντα και να αναλάβει υπουργός Εσωτερικών, όπως πριν από δυο χρόνια. Επισκέφθηκε, μάλιστα, το νησί της Λαμπεντούζα και επέμεινε ότι η πολιτική της τωρινής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, είναι αναποτελεσματική.
«Με τα διάφορα υπουργεία θα ασχοληθούμε μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος» του απάντησε όμως η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας. Η Μελόνι με την σειρά της ελπίζει να εκλεγεί πρωθυπουργός και επιμένει ότι κύρια σημεία αναφοράς της είναι: «Πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια».
Τέλος υπάρχει βέβαια και ο νυν πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Επισήμως έχει πει ότι δεν θέλει να ασχοληθεί άλλο με την πολιτική. Στην τελευταία συνέντευξη τύπου του, όμως, πολλοί αναλυτές είχαν την αίσθηση ότι η πόρτα αυτή δεν έχει κλείσει εντελώς. Υπό την προϋπόθεση μάλλον να του ζητηθεί και πάλι με έμφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα σε περίπτωση σοβαρού μετεκλογικού αδιεξόδου.