Η Ρωσία απαγόρευσε στους επενδυτές από μη φιλικές χώρες, όπως τις αποκαλεί, να πουλούν τα μερίδιά τους σε σημαντικά ενεργειακά σχέδια και τράπεζες μέχρι τα τέλη του έτους, αυξάνοντας την πίεση σε μια αντιπαράθεση με τη Δύση για τις κυρώσεις.
Δυτικές χώρες και σύμμαχοι, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, έχουν αυξήσει τους οικονομικούς περιορισμούς στη Ρωσία αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα ανταπάντησε βάζοντας εμπόδια στην αποχώρηση από τη Ρωσία δυτικών επιχειρήσεων και των συμμάχων τους και σε ορισμένες περιπτώσεις κατέσχεσε τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Το διάταγμα, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και δημοσιεύθηκε σήμερα, απαγορεύει στους επενδυτές από χώρες που υποστήριξαν τις κυρώσεις να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία σε συμφωνίες επιμερισμού της παραγωγής (PSA), τράπεζες, στρατηγικές οντότητες, εταιρίες που παράγουν ενεργειακό εξοπλισμό, καθώς και σε άλλα σχέδια, από την παραγωγή πετρελαίου και αερίου έως τον άνθρακα και το νικέλιο.
Ο Πούτιν θα μπορούσε να εκδώσει ειδικές εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις έτσι ώστε οι συμφωνίες να προχωρήσουν, αναφέρεται στο διάταγμα, και η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να ετοιμάσουν έναν κατάλογο τραπεζών για έγκριση από το Κρεμλίνο. Το διάταγμα δεν αναφέρεται ονομαστικά στους επενδυτές.
Η απαγόρευση καλύπτει σχεδόν όλα τα μεγάλα οικονομικά και ενεργειακά σχέδια στα οποία συμμετέχουν ξένοι επενδυτές, περιλαμβανομένου του σχεδίου πετρελαίου και αερίου Σαχαλίνη-1.
Χθες, Πέμπτη, ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft επέρριψε την ευθύνη στην ExxonMobil για τη μείωση της παραγωγής στον Σαχαλίνη-1, όταν ο ενεργειακός κολοσσός των ΗΠΑ είπε πως βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς του 30% των μετοχών του “σε άλλο συμβαλλόμενο μέρος”.
Εξάλλου, κυβερνητικό διάταγμα που υπογράφτηκε στις 2 Αυγούστου δίνει στους ξένους επενδυτές στο σχέδιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Σαχαλίνη-2 Royal Dutch Shell και τους ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους Mitsui & Co και Mitsubishi Corp., διορία ενός μηνός προκειμένου να διεκδικήσουν τις μετοχές τους σε μια νέα οντότητα η οποία θα αντικαταστήσει το υπάρχον σχέδιο.
Το νέο διάταγμα δεν καλύπτει το σχέδιο Σαχαλίνη-2, ανέφερε.
Η Shell αναζητεί επιλογές προκειμένου να αποχωρήσει από το σχέδιο, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επανέλαβε πως επιθυμεί οι ιαπωνικές εταιρίες να διατηρήσουν τα μερίδιά τους εκεί.
Οι ιταλικές UniCredit και Intesa, ο όμιλος Citi των ΗΠΑ και η αυστριακή Raiffeisen εξακολουθούν να αναζητούν επιλογές εξόδου από τη Ρωσία, ενώ άλλες όπως η Societe Generale και η HSBC έχουν βρει έναν τρόπο διαφυγής.