Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ιταλία - Ντράγκι: Εγκαταλείπει έχοντας πέσει θύμα της ανταγωνιστικής πολιτικής ζωής

Η πολιτική κρίση που υπέβοσκε εδώ και μήνες στην Ιταλία, ιδιαίτερα στους κόλπους του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων, κατάφερε να οδηγήσει τον Μάριο Ντράγκι και τον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό σε παραίτηση, πριν προλάβουν να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκλογές του 2023.

Αν και χτες έκανε την τελευταία του προσπάθεια για να κρατήσει τη θέση του και παρά τη δήλωσή του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας πως χρειάζεται ένα: «Νέο σύμφωνο εμπιστοσύνης, ειλικρινές και συγκεκριμένο», ο Ιταλός πρωθυπουργός εγκαταλείφθηκε πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όχι μόνο από το Κίνημα των 5 Αστέρων, αλλά και από τους εταίρους της δεξιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μάριο Ντράγκι ως πρωθυπουργός 

Πρωθυπουργός της Ιταλίας έγινε με στόχο να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική, οικονομική, πολιτική κρίση και για να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, από το οποίο η Ιταλία έλαβε την μερίδα του λέοντος.

Τρομερός διαπραγματευτής και υπερκομματική προσωπικότητα, ο Μάριο Ντράγκι κυβέρνησε την Ιταλία ηγούμενος ενός ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού με πολύ ανταγωνιστικά κόμματα.

Οι συγκρούσεις με τις παρατάξεις του συνασπισμού, είτε επρόκειτο για το λαϊκιστικό νεφέλωμα του Κινήματος των 5 Αστέρων ή για την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, δεν έλειψαν.

Τα πρώτα δείγματα «ανταγωνισμού» προς τον Μάρτιο Ντράγκι εμφανίστηκαν από τον Δεκέμβριο, όταν επρόκειτο να διεκδικήσει την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας. Τα κόμματα του συνασπισμού έβαλαν φραγμό, γεμίζοντάς τον με πικρία.

Τον Οκτώβριο του 2019 και έπειτα από μία ταραχώδη θητεία παρέδωσε την θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σήμερα, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το πλοίο την στιγμή που η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία, με νέο κύμα της πανδημίας, με την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2023 και με την υποχρέωση εφαρμογής όλων των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ρώμη για να μπορέσει η Ιταλία να επωφεληθεί από το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διεθνής ακτινοβολία

Η κρίσιμη θητεία του στην ΕΚΤ έδωσε στον Μάριο Ντράγκι διεθνή αίγλη. Κατάφερε να επανατοποθετήσει την Ιταλία στον πρώτο ευρωπαϊκό κύκλο και να δημιουργήσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στην Ευρώπη ως προς το πρόσωπό του. Ακόμα και το «Economist» τον χαρακτήρισε «πρωθυπουργό άξιο και σεβαστό στην διεθνή σκηνή».

Επί της ηγεσίας του, από το 2011 μέχρι το 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε μέτρα αδιανόητα στις πρώτες ημέρες του ευρώ πριν από 20 χρόνια: μείωση των επιτοκίων μέχρι αρνητικό πρόσημο, ενέσεις ρευστότητας μέσω της μαζικής αγοράς ομολόγων στις αγορές και χορήγηση τεράστιων δανείων στις τράπεζες.

Στην απειλή της κατάρρευσης της ευρωζώνης έδειξε στήριξη στην νομισματική ένωση. Καθησύχασε μάλιστα τότε τις αγορές, δηλώντας πως θα κάνει…«whatever it takes» για την στήριξη της νομισματικής ένωσης. Οι μαγικές αυτές λέξεις καθησύχασαν τις αγορές και έσωσαν, κατά γενική παραδοχή, το ευρώ.

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Μάριο Ντράγκι έλαβε ιησουιτική εκπαίδευση και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Οικονομία από το Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Αφού εκπροσώπησε την χώρα του στην Παγκόσμια τράπεζα από το 1984 μέχρι το 1990, το 1991 έγινε γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ενορχηστρώνοντας τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου 1996-2001. Το 2002 εντάχθηκε στην Goldman Sachs, μία θέση που συνεχίζει σήμερα να προκαλεί επικρίσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...