Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τους πιστεύει κανείς; Τουρκική ΠΑ: F-16 κατέρριψε στόχο drone με νέο εγχώριο πύραυλο αέρος-αέρος (Βίντεο)

Εντύπωση προκαλούν τουρκικά δημοσιεύματα για τα κατορθώματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την στιγμή που η αμυντική βιομηχανία της χώρας πλήττεται σοβαρά. 

Το σχέδιο της Τουρκίας να εισαγάγει εγχώριους πυραύλους αέρος-αέρος νέας γενιάς έφτασε σε σημαντικό ορόσημο με την πρώτη επιτυχημένη αεροπορική εκτόξευση του όπλου μικρής εμβέλειας Bozdoğan. Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16C Block 40 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσε πρόσφατα έναν από αυτούς τους πυραύλους, καταστρέφοντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος υψηλής ταχύτητας στόχου της τουρκικής αεροδιαστημικής Şimşek.

Το Bozdoğan που αναζητά θερμότητα, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος δύο μερών πυραύλων αέρος-αέρος από το TÜBİTAK Defense Industries Research and Development Institute, ή TÜBİTAK SAGE, προορίζεται να οπλίσει τουρκικά F-16 και το επερχόμενο προηγμένο εκπαιδευτικό τζετ Hürjet της Turkish Aerospace και ελαφρά αεροσκάφη επίθεσης, καθώς και το μελλοντικό προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος TF-X.

Αναφορές από την Τουρκία αναφέρουν ότι η αρχική δοκιμή εκτόξευσης αεροπλάνου του Bozdoğan πραγματοποιήθηκε στο πεδίο δοκιμών πυραύλων στη Σινώπη, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτή είναι η ίδια εγκατάσταση που φιλοξένησε δοκιμές του ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-400 πέρυσι. Το F-16 προήλθε από την 401 Μοίρα της Τουρκικής Αεροπορίας, τη μονάδα δοκιμών της υπηρεσίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defense Turkey, η ακολουθία εκτόξευσης και εμπλοκής πυραύλων παρακολουθούνταν τόσο από το έδαφος όσο και από συνοδευτικά F-16.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε και δείχνει τη δοκιμή αποκαλύπτει ότι η κεφαλή αναζήτησης υπέρυθρων του Bozdoğan κλειδώθηκε πάνω στο στόχο drone σε περίπου 9 μίλια και εκτοξεύτηκε σε απόσταση μεταξύ 3 και 5 μιλίων από τον στόχο.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες την επιτυχημένη δοκιμή πυραύλων στο Twitter, δημοσιεύοντας ένα βίντεο και σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει πλέον ενταχθεί σε μια επιλεγμένη ομάδα χωρών που έχουν αναπτύξει με επιτυχία τεχνολογία πυραύλων αέρος-αέρος.

Το Bozdoğan, το οποίο είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο στην εμφάνιση με το πιο πρόσφατο AIM-9X Sidewinder, διαθέτει έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης διπλού χρώματος υψηλής ανάλυσης (IIR). Όπως και άλλοι πύραυλοι στην κατηγορία του, προσφέρει υψηλή ικανότητα οπίσθιας όρασης και ο αναζητητής του έχει υψηλό βαθμό διάκρισης για να νικήσει τις φωτοβολίδες και άλλα συστήματα αντίμετρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Ο πύραυλος που αναζητά θερμότητα έχει μήκος λίγο λιγότερο από 11 πόδια, ζυγίζει περίπου 300 λίβρες και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να χτυπήσει στόχους έως και 15 μίλια. Δεν έχει τοποθετηθεί σύνδεσμος δεδομένων, αλλά έχει προταθεί ότι θα μπορούσε να προστεθεί στο μέλλον, κάτι που θα παρέχει δυνατότητα κλειδώματος μετά την εκκίνηση ή LOAL. Αυτή είναι μια ικανότητα που είναι κρίσιμη για τα αεροσκάφη που φέρουν τα όπλα τους κρυμμένα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά επίσης δίνει στο όπλο πρόσθετη ευελιξία όταν εκτοξεύεται από μη κρυφές πλατφόρμες.

Περισσότερες αεροπορικές εκτοξεύσεις του Bozdoğan προγραμματίζονται για φέτος, με στόχο να ξεκινήσει η αρχική παραγωγή εντός του 2022. Αυτό το έργο είναι πιθανό να αναλάβει η Roketsan, μια τουρκική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για μια σειρά πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων όπλων που εκτοξεύονται από αέρος.

Ο Bozdoğan είναι επίσης μόνο ένα μέρος του προγράμματος πυραύλων αέρος-αέρος Göktuğ της TÜBİTAK SAGE, το οποίο επίσης εργάζεται στον πύραυλο Gökdoğan υπερ-οπτικής εμβέλειας, αδρανή παραδείγματα του οποίου μεταφέρθηκαν επίσης στα άκρα των πτερυγίων του F-16 που εμπλέκονται στην πρόσφατη δοκιμή. Το Gökdoğanδιαθέτει καθοδήγηση ραντάρ και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει εμβέλεια περίπου 40 μίλια.

Ενώ το Bozdoğan πρόκειται να αντικαταστήσει τελικά το AIM-9 Sidewinder στο απόθεμα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, το Gökdoğan σχεδιάζεται να αντικαταστήσει το AIM-120 AMRAAM.

Το Bozdoğan και το Gökdoğan βρίσκονται σε ανάπτυξη από το 2013 περίπου και αποκαλύφθηκαν στο κοινό στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF) που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2017. Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις από το έδαφος πραγματοποιήθηκαν το 2018 και το 2019, με αποκορύφωμα τις εμπλοκές εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών στόχων Banshee, που περιλαμβάνουν πρωτότυπα βλήματα χωρίς τοποθετημένες κεφαλές.

Η εξασφάλιση τοπικής πηγής πυραύλων αέρος-αέρος είναι ακόμη πιο σημαντική από τη στιγμή που η Τουρκία άρχισε να «ξετυλίγεται» από το πρόγραμμα F-35 εν μέσω κατάρρευσης των στρατιωτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, με επίκεντρο την απόκτηση από την Άγκυρα του ρωσικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας S-400. Με το βλέμμα προς πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία φέρεται να έχει ήδη αρχίσει να αποθηκεύει ανταλλακτικά για τα F-16 της και άλλα απροσδιόριστα στρατιωτικά συστήματα, τον Ιούλιο του 2019. Την ίδια χρονιά, οι νομοθέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συμφώνησαν σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα περιγράφοντας μια σειρά από πιθανές πορείες δράσης κατά της Τουρκίας, αναφέροντας συγκεκριμένα το F-16, καθώς και το ελικόπτερο CH-47F Chinook και το ελικόπτερο UH-60 Black Hawk.

Δεν είναι αμέσως σαφές πώς θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη στρατιωτική σχέση με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις ότι η στάση μπορεί να αμβλύνεται, αν και με συνεχείς εκκλήσεις προς την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους S-400.

Ανεξάρτητα από αυτό, η επιτυχής ενσωμάτωση των νέων πυραύλων στο F-16 - που θα είναι η ραχοκοκαλιά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα χρόνια - δεν είναι απαραίτητα εύκολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ