Παρά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Μόσχα εξακολουθεί να βγάζει χρήματα από το πετρέλαιο, αν και οι εξαγωγές της εμφανίζουν σημάδια ύφεσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τον Ιούλιο αυξήθηκε ο συντελεστής εξαγωγικού δασμού που επιβάλλεται στο αργό πετρέλαιο που εξάγεται από τη Ρωσία τον Ιούλιο, εκμηδενίζοντας με αυτό τον τρόπο την πτώση στις αποστολές αργού και επιτρέποντας έτσι στο Κρεμλίνο να αντιμετωπίσει την πτώση των ροών την πρώτη εβδομάδα του μήνα.
Συγκεκριμένα, οι δασμοί αυξήθηκαν κατά 23% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, εξασφαλίζοντας επιπλέον 1,42 δολάρια το βαρέλι στο Κρεμλίνο για κάθε φορτίο που αποστέλλεται εκτός της χώρας. Ως εκ τούτου η Ρωσία κατάφερε να αποφύγει μια πτώση 15% στις αποστολές αργού την εβδομάδα έως τις 8 Ιουλίου, με τα έσοδα να μειώνονται κατά μόλις 3 εκατ. δολάρια ή 2%.
Όλα αυτά αυξάνουν την πίεση στις χώρες της G7 να βρουν έναν τρόπο να πλήξουν τη Ρωσία χωρίς να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου, σημειώνει το Bloomberg. Σε μια προσπάθεια να το κάνει αυτό, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προωθεί ένα σχέδιο περιορισμού των τιμών του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να διατηρηθούν οι όγκοι των εξαγωγών, πλήττοντας παράλληλα τα έσοδα της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει συνομιλίες με χώρες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη για ανώτατο όριο τιμών, το οποίο θα έδινε στους αγοραστές πρόσβαση στις υπηρεσίες ασφάλισης και μεταφοράς που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού αργού μόνο εάν το πετρέλαιο αγοράζεται κάτω από μια συμφωνημένη τιμή. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα συμφωνήσει να αποστέλλει το πετρέλαιο της υπό τέτοιους όρους, ακόμη και αν οι αγοραστές ενταχθούν στο σχέδιο.