Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Απίστευτο! Κινέζα επί 10χρόνια έγραφε με ψευδή γεγονότα την ιστορία της Ρωσίας στη wikipedia

Η μεγαλύτερη φάρσα στην ιστορία της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia αποκαλύφθηκε στην Κίνα.  Για περισσότερα από 10 χρόνια, μια άγνωστη γυναίκα από τέσσερις ψεύτικους λογαριασμούς συμπλήρωνε την πραγματική ιστορία της Ρωσίας με μια φανταστική. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν στην κινεζική ιστοσελίδα ''Sixth Tone''.

Η φάρσα αποκαλύφθηκε από τον Κινέζο συγγραφέα Yifan. Κοιτούσε άρθρα της κινεζικής Wikipedia και κατά λάθος έπεσε πάνω σε πληροφορίες για ένα τεράστιο ορυχείο αργύρου στην πόλη Kashin. Το ορυχείο λειτουργούσε στην επικράτεια του πριγκιπάτου του Tver - ένα ανεξάρτητο σλαβικό κράτος που υπήρχε από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα - και αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές κατασκευές του Μεσαίωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ορυχείο Kashinsky φέρεται να αντιπροσώπευε μια ολόκληρη πόλη, όπου 30 χιλιάδες σκλάβοι και 10 χιλιάδες ελεύθεροι πολίτες εξόρυξαν το πολύτιμο μέταλλο. Τα ανεξάντλητα αποθέματα αργύρου έγιναν πηγή μυθικού πλούτου για τους πρίγκιπες του Τβερ και προκάλεσαν τον φθόνο των γειτόνων από το πριγκιπάτο της Μόσχας, που διεκδίκησε την ηγεσία στην περιοχή.

Από το 1305 έως το 1485, συνεχίστηκαν αιματηροί πόλεμοι μεταξύ Μόσχας και Τβερ για το δικαίωμα ιδιοκτησίας ορυχείου αργύρου. Τελείωσαν με νίκη της Μόσχας.

«Μετά την πτώση του Πριγκιπάτου του Τβερ, το ασήμι συνέχισε να εξορύσσεται από το Μεγάλο Δουκάτο της Μόσχας και τον διάδοχό του (τη Ρωσική Αυτοκρατορία), έως ότου το ορυχείο έκλεισε στα μέσα του 18ου αιώνα λόγω εξάντλησης», διάβασε έκπληκτος ο Yifan. 

Στη συνέχεια μελέτησε εκατοντάδες σχετικά άρθρα σχετικά με τις μεγάλες μάχες, τους Σλάβους άρχοντες που διεκδίκησαν την ιδιοκτησία του ορυχείου και τους μηχανικούς που εργάστηκαν σε αυτό. Σταδιακά, όμως, ο Yifan άρχισε να παρατηρεί κάποιες διαφορές.

Πρώτον, τα άρθρα στη ρωσόφωνη Wikipedia που αφορούσαν τα γεγονότα γύρω από το ορυχείο είχαν λιγότερα στοιχεία από τα κινεζικά ή απουσίαζαν εντελώς. Δεύτερον, μερικές φορές οι υποσημειώσεις οδηγούσαν σε λάθος μέρος: για παράδειγμα, μια υποσημείωση σχετικά με τις μεσαιωνικές μεθόδους εξόρυξης αργύρου για κάποιο λόγο οδήγησε σε ένα άρθρο σχετικά με την αυτοματοποιημένη εξόρυξη στον 21ο αιώνα. Έχοντας προσπαθήσει να βρει πληροφορίες για το ορυχείο σε άλλες πηγές, ο συγγραφέας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν υπήρχαν.

«Χαρακτήρες που δεν υπάρχουν στην αγγλική ή στη ρωσική Wikipedia εμφανίζονται ξαφνικά στην κινεζική, όπου αναμειγνύονται με αληθινά ιστορικά πρόσωπα, έτσι ώστε η πραγματικότητα να μην μπορεί να διακριθεί από μια ψεύτικη. Ακόμη και ο παρατεταμένος πόλεμος Μόσχας-Τβερ περιστρέφεται γύρω από το ανύπαρκτο Ορυχείο ασημιού Kashin», έγραψε ο Yifan στην κινεζική πλατφόρμα ερωτήσεων και απαντήσεων Zhihu. 

Η Wikipedia διεξήγαγε έρευνα και διαπίστωσε ότι η συγγραφέας χρησιμοποίησε τέσσερις ψεύτικους λογαριασμούς, ο καθένας από τους οποίους επαλήθευε την ταυτότητα του άλλου. Οι παραποιήσεις αφορούσαν κυρίως τη ρωσική ιστορία και την ιστορία της αυτοκρατορίας Τσιν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, η Wikipedia κλείδωσε και τους τέσσερις λογαριασμούς.

Για περισσότερα από 10 χρόνια, ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει 206 πρωτότυπα άρθρα και έχει επιμεληθεί εκατοντάδες άλλα. Τα φανταστικά και εξαιρετικά λεπτομερή στρατιωτικά και οικονομικά επεισόδια συνυφάνθηκαν επιδέξια με πραγματικά γεγονότα και περιγράφηκαν στην τυπική ξερή γλώσσα μιας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας. Δεν ξεχώριζαν από τα πραγματικά άρθρα. Έκπληκτοι χρήστες αποκαλούσαν τον παραχαράκτη «Κινέζος Μπόρχες».

Η συγγραφέας, που πήρε το όνομά της από έναν από τους λογαριασμούς της, έγινε γνωστή ως Zhemao. Σύμφωνα με το πλέον διαγραμμένο προφίλ της, ήταν κόρη διπλωμάτη που εργαζόταν στη Ρωσία, σπούδασε ρωσική ιστορία στο πανεπιστήμιο και, έχοντας παντρευτεί Ρώσο, έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα.

Η Zhemao ξεκίνησε την «καριέρα» της στη Wikipedia το 2010, διανθίζοντας πρώτα με ψευδείς λεπτομέρειες την πραγματική φιγούρα ενός γνωστού διεφθαρμένου αξιωματούχου από τη δυναστεία Τσιν, ονόματι Χεσέν, και το 2012 μεταπήδησε στη ρωσική ιστορία, επιμελώντας άρθρα για τον Τσάρο Αλέξανδρο Α. Από Εδώ, οι κατασκευασμένες ιστορίες της εξαπλώθηκαν σε όλο το τμήμα της κινεζικής Wikipedia σχετικά με την ιστορία της Ρωσίας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...