- Πάντα με ενδιέφερε η βιωσιμότητα και η υγεία. Νόμιζα ότι η έρευνά μου θα με ενίσχυε σε αυτή την πεποίθηση, αλλά αποδείχθηκε το αντίθετο", λέει η Cecilia Mayer Labba στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Chalmers στο Γκέτεμποργκ στη Svenska dagbladet.
Προσθέτει ότι μια ανθυγιεινή διατροφή με βάση τα φυτικά συστατικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.
Ορισμένες από τις μελέτες στις οποίες βασίζεται η διατριβή της δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, αλλά υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον γι' αυτές.
- Άλλοι έχουν διερευνήσει τις θετικές επιπτώσεις ενός συγκεκριμένου τύπου φυτικής διατροφής στις ασθένειες του τρόπου ζωής. "Με ενδιαφέρουν περισσότερο οι κίνδυνοι και οι αντισταθμίσεις μεταξύ του κλίματος και άλλων πτυχών της βιωσιμότητας, όπως η υγεία", λέει η Cecilia Mayer Labba.
Πιστεύει ότι οι κατασκευαστές έχουν επικεντρωθεί υπερβολικά σε θέματα αισθητηριακών χαρακτηριστικών, στο να κάνουν τα πράγματα να έχουν καλή γεύση, και όχι τόσο πολύ στην υγεία.
- Η ιδέα ήταν ότι αν το φαγητό είναι φυτικής προέλευσης, πρέπει να είναι υγιεινό, αλλά στην πραγματικότητα είναι λιγότερο συνηθισμένο να τρώμε αυτή την υψηλής ποιότητας φυτική διατροφή με υψηλό ποσοστό δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και λαχανικών. Αντίθετα, αυξάνεται η κατανάλωση προϊόντων που έχουν αναπτυχθεί για να υποκαταστήσουν τα ζωικά προϊόντα. Οι επιπτώσεις αυτών των διαιτών στην υγεία δεν είναι ακόμη γνωστές και υπάρχουν σημαντικά κενά στη γνώση σχετικά με τις επιπτώσεις τους σε επίπεδο δημόσιας υγείας.
Ένα συνεχιζόμενο πείραμα
Προειδοποιεί ότι κινδυνεύουμε να αναπαράγουμε ορισμένα από τα προβλήματα υγείας που έχουμε δει με τα επεξεργασμένα κρέατα, για παράδειγμα. Υπό αυτή την έννοια, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ένα πείραμα.
Η βιωσιμότητα είναι μια ευρεία έννοια και περιλαμβάνει επίσης πτυχές όπως η διατροφή και η υγεία, αν και χρησιμοποιείται απρόσεκτα για να αναφερθεί κυρίως στο κλίμα, επισημαίνει η ίδια.
Οι γυναίκες κινδυνεύουν κυρίως
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια φυτική διατροφή υψηλής ποιότητας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του ορθού και διαβήτη τύπου 2, ενώ μια φυτική διατροφή χαμηλής ποιότητας μπορεί ακόμη και να αυξήσει αυτούς τους κινδύνους. Οι υψηλής ποιότητας φυτικές δίαιτες που έχουν μελετηθεί και έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς συχνά περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα.
Μια φυτική διατροφή οποιασδήποτε ποιότητας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να έχει συνέπειες για τη δημόσια υγεία όταν γίνεται μια μεγάλης κλίμακας διατροφική στροφή, προειδοποιεί η Cecilia Mayer Labba. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και οι έφηβοι που βρίσκονται σε ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και κινδυνεύουν από έλλειψη σιδήρου.
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει σωματική και πνευματική εξάντληση με συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη και πονοκεφάλους. Η ανεπάρκεια σιδήρου στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένιση, η οποία, στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να είναι μόνιμη.
- Ανησυχώ για αυτή την ομάδα παιδιών και νέων. Ακόμη και για έναν συνειδητοποιημένο χορτοφάγο σήμερα, η σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών αποτελεί πρόκληση.
Όχι άλλες Δευτέρες χωρίς κρέας
"Αν τρώμε λίγο κρέας, πουλερικά ή ψάρι με τα γεύματά μας, αυξάνεται και η απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτά", εξηγεί η Cecilia Mayer Labba. Έτσι, λίγο κρέας κάνει τον σίδηρο της φυτικής διατροφής να απορροφάται πιο εύκολα.
- Αντί για τις Δευτέρες χωρίς κρέας, που έχουν γίνει δημοφιλείς, θα ήταν καλύτερο για λόγους υγείας να τρώτε λίγο κρέας κάθε μέρα. Τα ψάρια λειτουργούν εξίσου καλά. Η ρέγγα είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, η οποία περιέχει επίσης υγιεινά λιπαρά οξέα.