Κόσμος

Γαλλία-Βουλευτικές εκλογές: Το στοίχημα του Μακρόν και η απειλή Μελανσόν

Για τον Εμανουέλ Μακρόν οι εκλογές αυτές (σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος) δεν θα μπορούσαν να είναι πιο κρίσιμες, αφού χρειάζεται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για να έχει τα χέρια του ελεύθερα να περάσει τις προτάσεις του για περικοπές φόρων και αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας και συνταξιοδότησης.

Αλλά η συμμαχία των κομμάτων στης Αριστεράς με επικεφαλής τη σκληροπυρηνική «Ανυπόταχτη Γαλλία» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, επιδιώκει να αυξήσει μαζικά τις έδρες της και να ψαλιδίσει τη δύναμη των κεντρώων του Μακρόν. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι που άνοιξαν οι κάλπες έφερναν στήθος με στήθος την παράταξη του Γάλλου προέδρου “Ensemble” μες τη Nupes του Μελανσόν, αλλά λόγω του ιδιαίτερου εκλογικού συστήματος ο αριθμός των εδρών εξαρτάται από τα αποτελέσματα σε κάθε εκλογική περιφέρεια, για αυτό και είναι δύσκολο να προβλεφθούν από τον πρώτο γύρο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά της αποχής, που μπορεί να φθάσει σε νέα ιστορικά χαμηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις η παράταξη του Μακρόν θα καταλάβει το μεγαλύτερο αριθμό από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης – από 260 έως 320, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει εξασφαλισμένη την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Αν το κόμμα του Γάλλου προέδρου κι οι κεντρώοι σύμμαχοί του δεν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία o Mακρόν θα έχει πρόβλημα καθώς καραδοκούν στην πολιτική σκακιέρα και οι Ρεπουμπλικάνοι της δεξιάς, εδραιωμένοι από χρόνια στις περιφέρειες, που ελπίζου να παίξουν ένα ρόλο, για την απόλυτη πλειοψηφία που ίσως λείψει από τον Πρόεδρο της χώρας. Ο Μακρόν μπορεί να χρειαστεί να καταφεύγει στη στήριξη της Δεξιάς κατά περίπτωση από νομοσχέδιο σε νομοσχέδιο ή να υποχρεωθεί σε έναν ανεπιθύμητο ανασχηματισμό. Πολλοί βουλευτές της νέας κυβέρνησης Μακρόν κατεβαίνουν σε δύσκολες εκλογικές περιφέρειες και καλούνται να επικρατήσουν των αριστερών υποψηφίων, καθώς σε περίπτωση ήττας τους θα πρέπει, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Μακρόν, να αποχωρήσουν από το υπουργικό συμβούλιο.

Τα σχέδια του Μελανσόν

Η πρόκληση από την αριστερή συμμαχία είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν και μπορεί να λάβει από 155 έως 205 έδρες και να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή. Η εκλογική μάχη έχει εξελιχθεί σε μια μάχη μεταξύ του Μακρόν και του 70χρονου Μελανσόν, ο οποίος μολονότι δεν κατεβαίνει ο ίδιος υποψήφιος, απαιτεί το πόστο του πρωθυπουργού αν η παράταξή του εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Ο Μελανσόν έχει συνενώσει Σοσιαλιστές και Οικολόγους σε ένα πρόγραμμα “ανυπακοής” έναντι της ΕΕ και σε αντίθεση με τον Μακρόν, που θέλει να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη, ο Μελανσόν μιλά για επιστροφή σε σύνταξη στα 60. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της δεξαμενής σκέψης “Montaigne” οι συνολικές πρόσθετες δαπάνες της αριστερής συμμαχίας ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ.

«Οι προτάσεις της αριστερής συμμαχίας NUPES απειλούν να επιδεινώσουν αντί να βελτιώσουν την κατάσταση», προειδοποιούν με σημερινό άρθρο γνώμη τους στη Journald du Dimanche o νομπελίστας οικονομολόγος Ζαν Τιρόλ και ο επί σειράν ετών επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική του Μελανσόν είχε μια τάση συμπάθειας προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά στο μεταξύ έχει καταγγείλει τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και επιμένει στο στόχο της αποχώρησης της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και μιας μονομερούς «πολιτικής ειρήνης». Η απόρριψη από τον Μελανσόν του ΝΑΤΟ είναι ένας από τους λόγους που ο Μακρόν θα επισκεφθεί την Τρίτη 500 Γάλλους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί σε βάση της Συμμαχίας στη Ρουμανία. Στο ταξίδι του ο Γάλλος πρόεδρος θα επαναβεβαιώσει την προσήλωση της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ το κλίμα μεταξύ του Μακρόν και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν έχει βελτιωθεί μετά τη ρήξη για την αμυντική συμμαχία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, τη γνωστή AUCUS, ενώ η κόντρα με την Αυστραλία για την ακύρωση της προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων διευθετήθηκε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στην Καμπέρα. Ο γαλλικός όμιλος Naval Group θα λάβει αποζημίωση άνω των 555 εκατ. ευρώ για την ακύρωση της συμφωνίας. Ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε στο Παρίσι τον νέο πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, αφαιρώντας τον άνεμο από τα πανιά του Μελανσόν, που είχε απαιτήσει να μην ακολουθεί πλέον η Γαλλία τις ΗΠΑ στις «Ινδο-Ειρηνικές περιπέτειές» τους, υποστηρίζοντας ότι η η Κίνα αποτελεί «μηδενικό κίνδυνο» για τη Γαλλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...