Δύο εικοσιτετράωρα πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η «Νέα Λαϊκή Ένωση» της Αριστεράς απειλεί την πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν.
Είχε χαλαρώσει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του στα τέλη Απριλίου για την προεδρία, αναφέρει σε ανάλυσή της η Deutsche Welle. Η καμπάνια για τις βουλευτικές δεν έμοιαζε να τον απασχολεί ιδιαίτερα, με δεδομένο άλλωστε ότι στις βουλευτικές είναι σύνηθες οι Γάλλοι να δίνουν την πλειοψηφία στο κόμμα του νικητή προέδρου, για να μπορέσει να κυβερνήσει και να μην υπάρξει κακοφωνία στο κοινοβούλιο.
Χαλαρή φάνηκε και η Μαρίν Λεπέν που προτίμησε να πάρει κάποιες μέρες διακοπές και να περιοριστεί στην εκλογική της περιφέρεια στο Πα ντε Καλέ και στο Ενέν Μπομόν, όπου είναι υποψήφια ελπίζοντας να κερδίσει από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών, πράγμα σημαντικό για την ίδια.
Μετά την έλλειψη ουσιαστικής καμπάνιας για την προεδρία, (λόγω άρνησης του Μακρόν να συμμετέχει σε ντιμπέϊτ), ένα νέο αίσθημα στέρησης κινδύνευε να καταλάβει στους Γάλλους, για μια εκ νέου «ανύπαρκτη καμπάνια». Το απρόσμενο όμως συνέβη... με το πυροτέχνημα Μελανσόν.
Λαϊκή Ένωση «Νιπές» κατά συνασπισμού «Μαζί»
Στο ήρεμο πολιτικό πεδίο, «με όλες τις αποχρώσεις του γκρίζου», μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία μοιρολατρικά συμμετείχαν οι Γάλλοι προς αποφυγή της Μαρίν Λεπέν, μια ελπίδα άστραψε στον ορίζοντα για όλες τις στερημένες αριστερές συνειδήσεις: Οι αριστεροί (σοσιαλιστές, οικολόγοι, κομμουνιστές και ανυπότακτοι) κατεβαίνουν ενωμένοι με τον βετεράνο της Αριστεράς Μελανσόν, κάτω από τη σκέπη μιας Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης, ονόματι «Νιπές» (από τα αρχικά του ονόματος στη γαλλική). Πολλοί ήταν αυτοί (στην κυβερνητική πλειοψηφία) που στην αρχή χαμογέλασαν ειρωνικά με τη Νιπές, μα όταν οι κυλιόμενες καθημερινές δημοσκοπήσεις άρχισαν να τη δείχνουν να κερδίζει σταθερά πόντους, τα χαμόγελα σταμάτησαν.
Με στόχο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι 289 έδρες στο σύνολο των 577, ο Εμανουέλ Μακρόν δημιούργησε και αυτός έναν πολιτικό συνασπισμό, συγκεντρώνοντας 7 μικρά κόμματα, τα σημαντικότερα των οποίων: Αναγέννηση, Modem, Ορίζοντες, Agir. Έδωσε στον συνασπισμό την ονομασία «Ensemble» που μεταφράζεται «Μαζί». Από μέρες η Λαϊκή Ένωση «Νιπές» κυνηγούσε κατά πόδας τον συνασπισμό «Μαζί» με στόχο να του στερήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Σήμερα έγινε το βήμα: Τελευταία δημοσκόπηση Ifop-Fiducial για το κανάλι LCI προβλέπει για τον συνασπισμό «Μαζί » του Μακρόν 250-290 έδρες από 270-310 που είχε τέλη Μαΐου. Κίνδυνος επομένως να μην κατακτήσει τις 289 για την απόλυτη πλειοψηφία. Τις ίδιες ημερομηνίες η «Νιπές» είδε να ανεβαίνει σε έδρες με την ψαλίδα 195-230, ενώ στα τέλη Μαΐου συγκέντρωνε 170-205.
«Η αστυνομία σκοτώνει»... ο Μελανσόν φοβίζει
Η διαπίστωση ότι ο κίνδυνος έρχεται από τα αριστερά του, έκανε τον Εμανουέλ Μακρόν να κινητοποιηθεί το τελευταίο τριήμερο, επιτιθέμενος σθεναρά κατά του Μελανσόν. Πέρα από τα οικονομικά επιχειρήματα του προέδρου για το πρόγραμμα του αντιπάλου του ως «μη υλοποιήσιμου», ο ίδιος ο αρχηγός των Ανυπότακτων Μελανσόν του έδωσε λαβές με την τρανταχτή προχθεσινή δήλωσή του μέσω twitter για την αστυνομία: «Η αστυνομία σκοτώνει» δήλωσε, με αφορμή το θάνατο νεαρής κοπέλας την περασμένη Κυριακή από τα πυρά 3 αστυνομικών, ενώ καθόταν στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου.
Αφορμή ήταν ο έλεγχος στον οδηγό που δεν φορούσε ζώνη, «αρνήθηκε να συμμορφωθεί» και δεν ακινητοποίησε το αμάξι, σύμφωνα με την αστυνομία. Η Δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα, οι αστυνομικοί όμως αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η φράση Μελανσόν ξεκομμένη από τα συμφραζόμενα προκάλεσε βροχή αντιδράσεων από τη δεξιά, την άκρα δεξιά και την κυβερνητική πλειοψηφία, με έντονα σχόλια για το «φόβητρο» Μελανσόν. Η ίδια η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν αντέδρασε θεωρώντας ως «σοκαριστική τη συστηματική επίθεση του Μελανσόν κατά της αστυνομίας με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς». Ο ίδιος βέβαια επέμεινε: «Το λέω, δεν είναι δυνατόν να σκοτώνουμε για άρνηση συμμόρφωσης», υπενθυμίζοντας ότι μέσα σε τέσσερις μήνες υπήρξαν 4 θάνατοι για «άρνηση συμμόρφωσης».
Παραμονές του πρώτου γύρου, ορισμένοι θεώρησαν ότι ήταν ρίσκο του Μελανσόν ένα τέτοιο σχόλιο για την αστυνομία. Άλλοι θεωρούν το αντίθετο, ότι ήταν στοχευμένο, ποντάροντας στην αφύπνιση μερίδας των εκλογέων, κυρίως στα προάστια, όπου θα μπορούσε να παιχθεί η τύχη του πρώτου γύρου.