Και να που εν μέσω τουρκικών τσαμπουκάδων η ΕΕ κάνει κινήσεις ουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τα ενεργειακά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters με ημερομηνία 7 Ιουνίου.
Το σχέδιο μνημονίου κατανόησης, το οποίο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και χρειάζεται έγκριση από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
"Το φυσικό αέριο που θα αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προέρχεται είτε από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, είτε από το κράτος του Ισραήλ, είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ στην περιοχή", αναφέρεται στο εννιασέλιδο έγγραφο.
Επόμενο είναι όλων η σκέψη να πάει στο μέλλον του East Med.
Η ΕΕ έχει δηλώσει δημοσίως ότι προτίθεται να συνάψει τριμερή συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ πριν από το καλοκαίρι, αλλά οι λεπτομέρειες του σχεδίου της 7ης Ιουνίου δεν είναι δημόσιες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen πρόκειται να επισκεφθεί το Κάιρο την επόμενη εβδομάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο συμφωνίας ή το κατά πόσον το ταξίδι της φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να γίνει κατά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης.
Το σχέδιο συμφωνίας καθορίζει τις αρχές για την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των τριών εταίρων, αλλά δεν αναφέρει πόση ποσότητα φυσικού αερίου θα εισάγει η ΕΕ ούτε ορίζει χρονοδιαγράμματα για τις παραδόσεις.
Το έγγραφο αναφέρει ότι οι αποστολές θα περιλαμβάνουν τη χρήση υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αίγυπτο, σημειώνοντας το σχέδιο της βορειοαφρικανικής χώρας να γίνει περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου.
Το μνημόνιο κατανόησης θα έχει διάρκεια εννέα ετών από την υπογραφή του, αναφέρει το έγγραφο, αν και αυτό το μέρος εξακολουθεί να βρίσκεται σε παρένθεση, σημάδι ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αλλάξει σε σχέση με άλλες παραγράφους.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει το σχέδιο συμφωνίας.
Χρηματοδότηση από την ΕΕ
Η Αίγυπτος εξήγαγε 8,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι και 4,7 bcm τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon, αν και το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει στην Ασία.
Το Ισραήλ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διπλασιάσει τα επόμενα χρόνια την παραγωγή φυσικού αερίου σε περίπου 40 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, καθώς επεκτείνει τα έργα και θέτει σε λειτουργία νέα κοιτάσματα, λένε αξιωματούχοι του κλάδου. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού για την εξαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Η ΕΕ εισήγαγε 155 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι, που αντιστοιχούν περίπου στο 40% της συνολικής κατανάλωσης του μπλοκ.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, η Αίγυπτος θα είναι σε θέση να αγοράσει μέρος του φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην ΕΕ ή σε άλλες χώρες μέσω αιγυπτιακών υποδομών, αναφέρεται στο έγγραφο, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για δική της κατανάλωση ή για εξαγωγή.
Τα μέρη "θα συνεργαστούν για να καθορίσουν τους κατάλληλους τρόπους και τα μέσα για την υλοποίηση του σκοπού του παρόντος μνημονίου κατανόησης, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξαγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ", αναφέρεται στο έγγραφο.
Η συμφωνία δεν εισάγει καμία δεσμευτική νομική ή οικονομική υποχρέωση για τους υπογράφοντες, αναφέρεται στο έγγραφο.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΕ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει νέες υποδομές, εάν αυτές είναι σύμφωνες με τη δέσμευσή της να αποθαρρύνει όλες τις περαιτέρω επενδύσεις σε έργα υποδομής ορυκτών καυσίμων σε τρίτες χώρες, "εκτός εάν είναι πλήρως συνεπείς με μια φιλόδοξη, σαφώς καθορισμένη πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα".
Θα μπορούσαν επίσης να διατεθούν κονδύλια για την ανάπτυξη τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών και την απαλλαγή από τον άνθρακα του φυσικού αερίου.
Οι εταίροι θα δεσμευτούν για τη μείωση των διαρροών μεθανίου από τις υποδομές φυσικού αερίου, θα εξετάσουν νέες τεχνολογίες για τη μείωση της εκτόνωσης και της καύσης και θα διερευνήσουν τις δυνατότητες χρήσης του συλλεχθέντος μεθανίου σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, αναφέρεται στο σχέδιο.