Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γύρισαν τα μάτια της Τουρκίας! Ισραήλ: Έσοδα ρεκόρ από το φυσικό αέριο του Λεβιάθαν

Tο Ισραήλ θα ξεκινήσει τη διαδικασία έναρξης τέταρτης έρευνας για φυσικό αέριο στα χωρικά του ύδατα, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ, όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Η απόφαση ελήφθη παρά το σχέδιο της Ελχαράρ να σταματήσει όλες τις έρευνες για φυσικό αέριο το 2022, προκειμένου να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου.

Εν μέσω και της ενεργειακής κρίσης, η Τουρκία προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα κομμάτι από την πίτα της Ανατολικής Μεσογείου, ποντάροντας στη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ που θα μεταφέρει αποθέματα στην Ευρώπη.

Για αυτό και η Άγκυρα συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική ισχύ ως διαπραγματευτικό χαρτί για τον περιορισμό της ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ειδικές Δυνάμεις Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν προσομοίωσαν πρόσφατα απόβαση σε ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της κοινής στρατιωτικής άσκησης «EFES-2022» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δύο δυνάμεις αναμένεται να δράσουν από κοινού σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, ανέφεραν οι Greek City Times.

Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται σε βάθος τις ευκαιρίες που αναδύονται από το Ισραήλ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που ρημάζει την Ευρώπη και υποβαθμίζοντας την ελληνική αξιοπιστία προσπαθεί να εξαγάγει κέρδη.

Καθώς η ισραηλινή εταιρεία Ratio Energies, η οποία κατέχει το 15% του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν, ανέφερε έσοδα 82 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη 28 εκατομμυρίων δολαρίων – αντίστοιχη αύξηση 14% και 12% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, η Τουρκία επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ, αποκόπτοντας παράλληλα Ελλάδα και Κύπρο από την ενεργειακή μερίδα στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Ratio Energies, 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (BCM) φυσικού αερίου πωλήθηκαν από το πεδίο Λεβιάθαν το πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων 1,8 BCM εξήχθησαν στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε το πρώτο τρίμηνο για το άνοιγμα μιας πρόσθετης διαδρομής μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω Ιορδανίας αποδεικνύεται και μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου από πελάτες σε χώρες της περιοχής παράλληλα με την τακτική παράδοση στην τοπική αγορά», δήλωσε ο CEO της Ratio Energies, Γιγκάλ Λαντάου.

«Πιστεύουμε ότι το πεδίο Λεβιάθαν θα είναι σε θέση να συμβάλει στον εφοδιασμό φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες ως μέρος της διαδικασίας διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού», είπε.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντική πηγή για τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης, ειδικά εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας που έχει ρημάξει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Ενώ το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν περιέχει 22 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, το κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ στις ακτές της Μεσογείου περιέχει άλλα 10,8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου – ενώ υπάρχουν επίσης συζητήσεις για την αναβίωση του εντελώς εγκαταλειμμένου αγωγού EastMed που ανακοινώθηκε το 2016 ως μέσο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ άρχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο το 2017, όταν η Ιορδανία υπέγραψε συμφωνία προμήθειας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων διάρκειας 15 ετών. Το Ισραήλ εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο από το 2016 και αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ποσότητα το 2022.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 14% από το περασμένο τρίμηνο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των κυρώσεων και του ανασχηματισμού του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...