Μέση Ανατολή

Ενεργειακά γκάζια στη Μεσόγειο! Στροφή 180 μοιρών από Ισραήλ με ελληνοκυπριακή προέκταση- Φουντώνει η Άγκυρα

Το Ισραήλ θα ξεκινήσει τη διαδικασία έναρξης τέταρτης έρευνας για φυσικό αέριο στα χωρικά του ύδατα, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ. Η απόφαση ήρθε λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η απόφαση ελήφθη παρά το σχέδιο της Ελχαράρ να σταματήσει όλες τις έρευνες για φυσικό αέριο το 2022, προκειμένου να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την παγκόσμια κρίση, προσπαθεί να εξάγει κέρδη στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, διχοτομώντας την ελληνική λίμνη και βγάζοντας το Τσεσμέ για έρευνες.

Η διάταξη δυνάμεων και κινήσεων αλλά και "συνόρων", προαλείφουν το έδαφος για ανησυχητικές καταστάσεις ακόμη και για θερμό επεισόδιο. Ειδικοί που μίλησαν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εκτιμούν πως οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να διεξάγουν έρευνες ΒΑ της Ρόδου. 

Και σε αυτό το κλίμα έντασης είναι που το Ισραήλ, ένας ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας, αναδεικνύεται σε νέο ενεργειακό κόμβο, ανοίγοντας και ευκαιρίες για την Αθήνα να συνδράμει και να αναπτύξει ιδίες ενεργειακές και διπλωματικές δυνατότητες που εγκυμονούν τα ελληνικά νερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το κράτος του Ισραήλ δραστηριοποιείται και βοηθά την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της», είπε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση παρέχει μια ευκαιρία στο κράτος του Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο, μαζί με την ειλικρινή και πραγματική ανησυχία για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη».

«Το Υπουργείο Ενέργειας υπό την ηγεσία μου ενεργεί για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ, την ποικιλομορφία των ενεργειακών μας πηγών και τις επενδύσεις μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα αποθέματα φυσικού αερίου της ισραηλινής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε η Ελχαράρ.

Η υπουργός Ενέργειας δεν ανέφερε την προηγούμενη δέσμευσή της και χαρακτήρισε την απόφαση ως συνεπή με την προηγούμενη πολιτική της.

«Σύμφωνα με την πολιτική μου, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το Υπουργείο Ενέργειας εστίασε στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην άρση ρυθμιστικών και γραφειοκρατικών φραγμών προκειμένου να αμβλύνει τη σύνδεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να εδραιώσει μια γερή βάση για τη συνέχιση της μαζικής προόδου της συνδεσιμότητας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=PA-yP6Frd-M

«Τα γεωπολιτικά γεγονότα στον κόσμο και η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε ως αποτέλεσμα άλλαξαν εντελώς τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Λιόρ Σχιλάτ.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει να διεξάγει συνομιλίες με διεθνείς εταίρους, ειδικά στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, προκειμένου να κατανοήσει τη στρατηγική τους στον χειρισμό της κρίσης.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εμείς και οι Ευρωπαίοι συμφωνούμε ότι η πιο σημαντική στρατηγική κίνηση για να ξεπεραστεί η κρίση είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε.

«Ταυτόχρονα, ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την παγκόσμια ανάγκη για φυσικό αέριο στην άμεση και μεσαία περίοδο. Οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ ξεκάθαροι στις δηλώσεις τους ότι εάν δεν βρουν αρκετές εναλλακτικές πηγές για το φυσικό αέριο που χρειάζονται, ορισμένες από τις χώρες της ένωσης θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στην καύση άνθρακα για να παρέχουν ενέργεια».

«Επιπλέον, είναι δύσκολο να υπερβάλλουμε τη σημασία του φυσικού αερίου στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου και την επιρροή του στη γεωπολιτική θέση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή», κατέληξε.

Η απόφαση απέσπασε σπάνιους επαίνους από το Likud MK και τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς.

«Συγχαίρω την υπουργό Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ, για τη σοφή απόφασή της να ακυρώσει το πάγωμα των εξερευνήσεων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα», είπε.

«Η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 90% και τα αέρια του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ, και ως εκ τούτου η Ευρώπη είχε δίκιο όταν έκανε πίσω και χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ως πράσινη ενέργεια», είπε ο Στάινιτς.

«Σε αυτό το σημείο, μετά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις άγριες αυξήσεις των τιμών, έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να γίνουμε σημαντικοί πάροχοι ενέργειας για την Ευρώπη - και η υπουργός Ενέργειας είχε δίκιο που είχε το θάρρος να απαρνηθεί μια προηγούμενη απόφαση, κάτι που δεν είναι απλό να γίνει».

«Ο κόσμος είναι απελπισμένος για φυσικό αέριο και το Ισραήλ θα πρέπει να βοηθήσει την παγκόσμια προσπάθεια», είπε σε απάντηση η Ένωση Φυσικού Αερίου.

«Υπό το πρίσμα αυτό, η κίνηση που ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας είναι σημαντική και ευλογημένη. Το Ισραήλ ξεχωρίζει αυτές τις μέρες ως κόμβος ενεργειακής σταθερότητας και αποκομίζει επαίνους από τις κορυφαίες βιομηχανίες φυσικού αερίου στον κόσμο για την ανάπτυξη κοιτασμάτων, τις περιφερειακές εξαγωγές και τη διατήρηση της σταθερότητας στις τιμές», ανέφερε.

«Πιστεύουμε ότι στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ υπάρχει σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη και ελπίζουμε ότι νέες παγκόσμιες εταιρείες θα εισέλθουν στην ισραηλινή αγορά στο πλαίσιο της νέας ανταγωνιστικής αναζήτησης», κατέληξε η ένωση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ