Στόχαστρο με τρίτιο
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ελβετοί χρησιμοποιούν ραδιενεργό τρίτιο για φωτιζόμενα στόχαστρα όπλων

Η πυρηνική μηχανική είναι πιθανότατα το τελευταίο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι όπλα χειρός. Προς έκπληξή σας όμως, σχεδόν κάθε γνωστή κατασκευαστική πιστολιών προσφέρει τα προϊόντα της με εξαρτήματα που χρησιμοποιούν αυτόν τον τεχνολογικό κλάδο, για παράδειγμα για την κατασκευή του πίσω και του μπροστά στόχου. Αυτά τα φωτιζόμενα σύμβολα στόχευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον χρήση του πιστολιού σε σκοτεινά περιβάλλοντα.  

Η σουηδική εταιρεία mb-microtec AG ειδικεύεται στην ασφαλή χρήση αυτής της τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι των τεχνολογιών "αυτό-φωτισμού". Η εταιρεία κατασκευάζει αυτο-φωτιζόμενες λύσεις στόχευσης για όπλα χειρός, βασιζόμενες σε ραδιενεργό τρίτιο και τις πουλάει στη παγκόσμια αγορά. Σε αντίθεση με την χρήση αυτο-φωτιζόμενης βαφής - η φωτεινότητα της οποίας μειώνεται δραματικά μετά από λίγες μόνο ώρες στο σκοτάδι - οι πηγές τρίτιου φωτίζουν για τουλάχιστον 10 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η mb-microtec είναι ο ηγέτης στον τομέα της αυτο-φωτιζόμενης τεχνολογίας με ποσοστό σχεδόν 98% στην παγκόσμια αγορά," εξηγεί ο Roger Siegenthaler, διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής εταιρείας από την Βέρνη, η οποία λειτουργεί με περίπου 80 υπαλλήλους. "Είμαστε ικανοί να παράγουμε την μικρότερη αερώδης πηγή τρίτιου," συνέχισε. Οι αποκαλούμενες πηγές φωτός τρίτιου είναι στην ουσία μη ηλεκτρισμένοι μικροί φωσφορίζοντες αγωγοί, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας.

Η βασική ιδέα είναι αυτή: το εσωτερικό ενός μικρού γυάλινου κυλίνδρου είναι καλυμμένο με μία φωτοβόλα σκόνη (zinc sulfide). Οι κύλινδροι τότε γεμίζονται με ραδιενεργό αέριο τρίτιου και σφραγίζονται ερμητικά. Όσο το τρίτιο αποσυντίθεται σε υδρογόνο-3, εκπέμπονται ηλεκτρόνια, προκαλώντας τον φωτισμό της φωτοβόλας κάλυψης για χρόνια. Το τρίτιο που χρησιμοποιείται έχει μισή διάρκεια ζωής 12,32 χρόνων και εκπέμπει ραδιενέργεια βήτα που δεν διεισδύει στο δέρμα. Η ακτινοβολούμενη ραδιενέργεια αποτελεί πολύ μικρότερη δόση από αυτή που εκπέμπεται στην φύση. 

Για τακτικά στόχαστρα, οι πηγές φωτός καλύπτονται σε στιβαρή αλουμινένια θήκη και ζαφειρένιο προστατευτικό γυαλί. Οπότε οι προστασίες αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για τον χρήστη. Ακόμη και στο ατυχές γεγονός που μία πηγή φωτός σπάσει και ο χειριστής του όπλου αναγκαστικά αναπνεύσει απευθείας όλο το αέριο που διάρρευσε, η έκθεση ραδιενέργειας θα ήταν το ένα δέκατο της έκθεσης κατά την διάρκεια μίας υπερατλαντικής πτήσης, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία. 

Εκτός από τους σιδερένιους στόχους, οι trigalight (έτσι ονομάζονται) πηγές φωτός χρησιμοποιούνται επίσης σε φωτισμούς σταυρονημάτων σε στόχαστρα "red dot", τηλεσκοπικά στόχαστρα ή στον φωτισμό στρατιωτικών πυξίδων. 

"Περίπου το 95% όλων των τακτικών στόχων είναι από trigalight," εξήγησε ο υπεύθυνος της τεχνολογίας trigalight της mb-microtec, Beat Scheidegger.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πελάτες της ελβετικής εταιρείας περιλαμβάνουν κατασκευαστικές όπλων όπως τη CZ, την Beretta, τη Sig Saurer και κατασκευαστικές στόχων σαν τη Meprolight και την Trijicon. Επιπρόσθετα, ο μικροσκοπικός σχεδιασμός επιτρέπει τις πηγές φωτός - η μικρότερη πιθανή διάμετρος που μπορεί να παραχθεί είναι 0,3 χιλιοστά, μέγεθος αρκετά παρόμοιο με αυτό μίας ανθρώπινης τρίχας - να χρησιμοποιούνται και στον φωτισμό δεικτών ρολογιών, όπως σε αυτά της μάρκας Traser. Όπου χρειάζονται πηγές φωτός ως σύμβολα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία trigalight. Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή των trigalight πηγών φωτός είναι πιθανή σε κάθε χρώμα και σε όλα τα σχήματα.

Ωστόσο, είναι απαραίτητη η τεχνογνωσία για να διασφαλιστεί πως η πυρηνική τεχνολογία είναι ασφαλής για τον χρήστη, όπως εξηγεί ο Siegenthaler. Για παράδειγμα, η υποδομή της εταιρείας πρέπει να καλύπτει τις πυρηνικές προδιαγραφές για να διασφαλιστεί πως το αέριο τρίτιου δεν μπορεί να διαρρεύσει στο περιβάλλον. Για αυτόν τον σκοπό, όλη η παραγωγή των πηγών φωτός γίνεται σε σφραγισμένες περιοχές κενού αέρος. Πρέπει επίσης να διασφαλίζονται αυτόνομες επιχειρήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενέργεια (ρεύμα κλπ). Κάθε κατάλοιπο παραγωγής πολύτιμου ισοτόπου συλλέγεται και ανακτάται σε εργοστάσιο ανακύκλωσης. Οι Ελβετοί επεξεργάζονται περίπου 16 γραμμάρια τρίτιου κάθε χρόνου, ενώ είναι ικανοί να κατασκευάζουν 13 εκατομμύρια πηγές φωτός από αυτό. Να κλείσουμε αναφέροντας πως η τιμή ακατέργαστου τρίτου είναι 33.000 δολάρια ανά γραμμάριο. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...