Κόσμος

Νταβός σαν...Bilderberg! «Καυτή» ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ- Παρών και ο Μενέντεζ

Κανονικά τέτοια εποχή κάθε χρόνο πριν την νέα πραγματικότητα του κορονοϊού διεξαγόταν η ετήσια συνεδρίαση της περιβόητης Λέσχης Μπιλντερμπεργκ. Εντούτοις φέτος ούτε φωνή ούτε ακρόαση. 

Ωστόσο έχουμε μια άλλη σημαντική εκδήλωση της παγκοσμιοποίησης. 

Το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διεξάγεται στην πιο κρίσιμη συγκυρία της 50ετούς ιστορίας του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με τις προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης εν μέσω γεωπολιτικής «καταιγίδας» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά από δυόμισι χρόνια, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επιστρέφει στο Νταβός της Ελβετίας με φυσική παρουσία και περίπου 2.500 συμμετέχοντες.

Κάποιες από τις σημαντικότερες θεματικές τράπεζες είναι εξής: 

-Το μέλλον της παγκοσμιοποίησης
-Ενεργειακές προοπτικές: Ενέργεια: Ξεπερνώντας την κρίση
-Μια γενιά προόδου που χάθηκε: Η επίτευξη της ισότητας των φύλων
-Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία
-Επενδυτικές και οικονομικές προοπτικές της Κίνας
-Στρατηγικές προοπτικές: Ευρασία
-Ξεκλειδώνοντας την κοινωνική οικονομία
-Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία
-Ένα επανασχεδιασμένο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα
-Ανταπόκριση στις νέες μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη
-Η Κίνα στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση
-Μεγαλώνοντας στην πανδημία
-Συνέντευξη Τύπου: Το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό: Ενδυναμωμένο αλλά διχασμένο
-Από πού θα προέλθουν οι θέσεις εργασίας του αύριο;
-Παγκόσμια ESG για παγκόσμια ανθεκτικότητα
-Διασφάλιση συστημικά σημαντικών κρίσιμων υποδομών
-Οι γεωπολιτικές προοπτικές
-Υβριδική εργασία: Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
-Χρηματοδότηση ανθεκτικών οικονομιών και κοινωνιών
-Κλιματική μετάβαση στις αναδυόμενες οικονομίες
-Επενδύσεις στην ισότητα της υγείας
-Χρηματοοικονομική ένταξη: Αντιμετώπιση των μεγαλύτερων κενών
-Συνεργασία για την ειρήνη
-Μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Μέση Ανατολή
-Ενεργειακή ασφάλεια και η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία
-Προετοιμασία για την επόμενη πανδημία

 

Το αμερικανικό σώμα θα περιλαμβάνει 25 πολιτικούς και αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο θα συμμετάσχει στον Τσάρο Κλίματος Τζον Κέρι ως εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου εκεί. Μαζί τους θα συμμετάσχουν 12 δημοκράτες και 10 δημοκρατικοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων 7 γερουσιαστές και δύο κυβερνήτες πολιτειών

Ακολουθεί ολόκληρη τη λίστα με τους Αμερικανούς συμμετέχοντες που θα εμφανιστούν στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα. 

  • Gina Raimondo Υπουργός Εμπορίου των Η.Π.Α

  • John F. Kerry Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κλίμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

  • Μέλος Κογκρέσου Bill Keating από τη Μασαχουσέτη (D)

  • Daniel Meuser Μέλος Κογκρέσου από την Πενσυλβάνια (R)

  • Madeleine Dean Μέλος Κογκρέσου από την Πενσυλβάνια (D

  • Ted Lieu Κογκρέσου από την Καλιφόρνια (D)

  • Ann Wagner Μέλος Κογκρέσου από το Μιζούρι (R)

  • Christopher A. Coons Γερουσιαστής από το Delaware (D)

  • Ντάρελ Ίσα Μέλος Κογκρέσου από την Καλιφόρνια (R)

  • Μέλος Κογκρέσου Dean Phillips από τη Μινεσότα (D)

  • Γερουσιαστής Debra Fischer από τη Νεμπράσκα (R)

  • Eric Holcomb Κυβερνήτης της Ιντιάνα (R)

  • Gregory W. Meeks Μέλος Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη (D)

  • John W. Hickenlooper Senator από το Κολοράντο (D)

  • Λάρι Χόγκαν Κυβερνήτης του Μέριλαντ (R)

  • Michael McCaul Μέλος Κογκρέσου από το Τέξας (R)

  • Pat Toomey Senator από την Πενσυλβάνια (R)

  • Patrick J. Leahy Γερουσιαστής από το Βερμόντ (D)

  • Robert Menendez Γερουσιαστής από το New Jersey (D)

  • Roger F. Wicker Γερουσιαστής από το Μισισιπή (R)

  • Μέλος Κογκρέσου Seth Moulton από τη Μασαχουσέτη (D)

  • Γερουσιαστής Sheldon Whitehouse από το Rhode Island (D)

  • Ted Deutch Μέλος Κογκρέσου από τη Φλόριντα (D)

  • Francis Suarez Δήμαρχος του Μαϊάμι (R)

  • Al Gore Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (1993-2001) (D)

Πλήρης λίστα επιβεβαιωμένων συμμετεχόντων στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2022

«Το Νταβός θα είναι διαφορετικό, όχι λόγω της έλλειψης χιονιού (σ.σ. για πρώτη φορά διεξάγεται άνοιξη) αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης παγκόσμιας συνεργασίας για την επίλυση αυτών των πιεστικών προκλήσεων», δήλωσε ο Μπόργκε Μπρέντε, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών.

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις, και δεν τις βλέπουμε. Εκεί πρέπει να πιέσουμε στο Νταβός» σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι μεταξύ των πολιτικών ηγετών που πρόκειται να παραστούν.

 

 

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Εκ των πραγμάτων, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη διοργάνωση που αποφάσισε να μην απευθύνει πρόσκληση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας ή στις εταιρείες που περιλαμβάνονται στις λίστες των δυτικών κυρώσεων.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμφίβολα θα κυριαρχήσει σε πολλές από τις συζητήσεις στις ελβετικές Άλπεις, καθώς επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος αναζητούν το πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα παγκόσμια τάξη ασφάλειας, τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές τροφίμων και την αναπόφευκτη ανοικοδόμηση της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.

«Ο κ. Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο και μπορεί να τον τερματίσει. Με την αποδοχή και πάλι αυτού που έχει αποδεχτεί στο παρελθόν: την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» είπε ο Μπρέντε.

Στον χώρο που χρησιμοποιούσε για χρόνια η ρωσική αντιπροσωπεία στο φόρουμ θα υπάρχει πλέον το «Ρωσικό Σπίτι Εγκλημάτων Πολέμου», μια ουκρανική έκθεση που θα καταγράφει τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Η συμμετοχή των Ουκρανών εκπροσώπων αναμένεται μεγάλη, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει ομιλία μέσω βιντεοκλήσης τη Δευτέρα, ενώ το «παρών» θα δώσει ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, η φετινή συνάντηση θα αποδειχτεί καταλυτική με δύο σημαντικούς τρόπους. 

  • Πρώτον, θα προκαλούσε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και θα επιστήσει την προσοχή στο πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζονται αυτές σε όλο τον κόσμο.

  • Και δεύτερον, θα υποδείκνυε τρόπους με τους οποίους μια ολοένα και πιο «μηδενικού αθροίσματος» άποψη για τον διεθνή συντονισμό μπορεί να αναδιαμορφωθεί για να συμβάλει στη συλλογική ανθεκτικότητα και την ευημερία χωρίς αποκλεισμούς.

Ο κατάλογος των συνεχιζόμενων εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία είναι μακρύς και εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τον φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχετικές ανθρώπινες τραγωδίες. Ακολουθεί ένα παράδειγμα αυτού που περιλαμβάνεται σε μια τέτοια λίστα:

  • Λόγω της σύγκλισης των κρίσεων τροφίμων, ενέργειας, χρέους και ανάπτυξης, ένας αυξανόμενος αριθμός φτωχότερων χωρών αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή πείνας - και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του φαινομένου « μικρές πυρκαγιές παντού » που υπονομεύει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο.
  • Ο πληθωρισμός στα υψηλά 40 ετών στις πλουσιότερες χώρες υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο και τις μηχανές ανάπτυξης, πλήττει ιδιαίτερα τους φτωχούς, τροφοδοτώντας τον πολιτικό θυμό, διαβρώνει τη θεσμική αξιοπιστία και υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής.

  • Η αδυναμία αντιμετώπισης κρίσιμων κοσμικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, βλέπει τους βραχυπρόθεσμους περισπασμούς να συνθέτουν τις ήδη σημαντικές μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

  • Οι προσπάθειες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ των άκρως διασυνδεδεμένων αλυσίδων εφοδιασμού και της ανθεκτικότητας σε εθνικό/εταιρικό επίπεδο περιπλέκονται από μια παγκόσμια οικονομία που δεν διαθέτει επαρκή δυναμική για να γίνει αυτό με εύρυθμο τρόπο.

  • Ο δυτικός οπλισμός της διεθνούς χρηματοδότησης, αν και αποτελεσματικός στο να γονατίσει την ενδέκατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει επιδιωχθεί χωρίς ένα παγκόσμιο πλαίσιο προτύπων, κατευθυντήριων γραμμών και διασφαλίσεων.

Υποψιάζομαι ότι, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στο Νταβός θα συμφωνήσει σε αυτήν τη λίστα (και, μάλιστα, θα προσθέσει μερικά ακόμη στοιχεία), θα υπάρξει αρκετή διαφωνία σχετικά με τις αιτίες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Μια τέτοια διαφωνία είναι προβληματική από δύο απόψεις.

  • Πρώτον, υπονομεύει την κοινή ευθύνη που απαιτείται για την αντιμετώπιση προκλήσεων με σημαντικές διεθνείς διαστάσεις.

  • και δεύτερον, διαβρώνει ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην υπάρχουσα διεθνή τάξη. Αν δεν επιλυθούν οι διαφωνίες, οι καταστροφικές συνέπειες θα βαθύνουν και θα εξαπλωθούν.

 Στα χαρτιά, η επερχόμενη συνάντηση του Νταβός θα ήταν απολύτως κατάλληλη για την επίλυση αυτών των συγκρούσεων. Η ιστορία, ωστόσο, δεν παρέχει ιδιαίτερη ενθάρρυνση ή αισιοδοξία.

Ξανά και ξανά, το Νταβός έχει πέσει θύμα έλλειψης εστίασης και λειτουργικού ενοποιητικού οράματος. Τα ατομικά και συλλογικά συμφέροντα παρέμειναν ασυμβίβαστα. Οι περισπασμοί αφθονούν. Ως αποτέλεσμα, η έξοδος ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, προς τα πίσω.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...