Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη! Kρούουν τον κώδωνα του κινδύνου- Παγκόσμιο παλιρροϊκό κύμα πείνας, χειρότερο από τον πόλεμο!

Έρχονται ''αποκαλυπτικές'' αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Η apocalypse είναι μια ανησυχητική ιδέα, που συνήθως λαμβάνεται για να υποδηλώσει την καταστροφή που προμηνύει το τέλος του κόσμου. Αλλά στα αρχικά ελληνικά, apokálypsis σημαίνει αποκάλυψη. Ένας παραδοσιακός ορισμός, είναι η αφαίρεση του καλύμματος, το ξεσκέπασμα. 

Αυτό το τελευταίο κατόρθωμα είναι ακριβώς αυτό που πέτυχε ο Andrew Bailey, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, την περασμένη εβδομάδα, πιθανώς ακούσια, όταν υπέδειξε ότι η Βρετανία αντιμετώπιζε «αποκαλυπτικά» επίπεδα πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων. Οι υπουργοί των Τόρις εξοργίστηκαν για αυτό που θεώρησαν ως υπονοούμενη κριτική για την αριστοτεχνική οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα, ο Bailey μιλούσε τόσο πολύ για τον δραστικό αντίκτυπο των αυξήσεων του κόστους τροφίμων και των ελλείψεων τροφίμων στους ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες λόγω του πολέμου της Ουκρανίας"Υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία και για τον αναπτυσσόμενο κόσμο... Συγγνώμη που είμαι αποκαλυπτικός για μια στιγμή, αλλά αυτό είναι πολύ ανησυχητικό" , είπε .

Με την περισσότερη πολιτική και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στενά εστιασμένη στην αναδυόμενη «κρίση κόστους ζωής» στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα υψηλού προφίλ σχόλια του Μπέιλι ήταν επίκαιρα – και αποκαλυπτικά. Μήνες προειδοποιήσεων σχετικά με ένα παγκόσμιο παλιρροϊκό κύμα πείνας, που κατέστη πιο επείγον από την Ουκρανία , αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ιδίως από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον που περιόριζε τη βοήθεια.

Κρούοντας ξανά τον κώδωνα του κινδύνου την περασμένη εβδομάδα, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, είπε ότι οι ελλείψεις που σχετίζονται με την Ουκρανία θα μπορούσαν «να οδηγήσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο όριο της επισιτιστικής ανασφάλειας». Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι «υποσιτισμός, μαζική πείνα και πείνα σε μια κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια» – και να αυξήσει τις πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού υπολογίζει ότι περίπου 49 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επείγοντα επίπεδα πείνας. Περίπου 811 εκατομμύρια πέφτουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ. Ο αριθμός των ανθρώπων στα πρόθυρα της πείνας στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, για παράδειγμα, είναι τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερος από ό,τι πριν από τον Covid 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αρνητικός αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στη διαθεσιμότητα και την τιμή των βασικών προϊόντων όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι και το ηλιέλαιο –η Ουκρανία και η Ρωσία παράγουν συνήθως περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού– ήταν τεράστιος.
 
Η παραγωγή σιταριού της Ουκρανίας φέτος είναι πιθανό να μειωθεί κατά 35% και η εξαγωγή μεγάλου μέρους της μπορεί να είναι αδύνατη λόγω του αποκλεισμού της, από την Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Τον Μάρτιο, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων, που καταγράφηκαν από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ , έφτασαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ όλων των εποχών. 

Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει επιδεινώσει ή επιταχύνει τα προϋπάρχοντα ελλείμματα τροφίμων και τις πληθωριστικές τάσεις που προκύπτουν από μια σειρά συνδεδεμένων παραγόντων: Τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. προκύπτουν προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, απασχόλησης και μεταφορών. Ακραίες καιρικές συνθήκες και μειώσεις της παραγωγής που σχετίζονται με την κλιματική κρίση. Σσπειροειδές ενεργειακό κόστος και πολλές άλλες συνεχιζόμενες συγκρούσεις παγκοσμίως.

Καθώς πλησιάζει η διατροφική «αποκάλυψη», οι φτωχότεροι λαοί θα υποφέρουν, όπως πάντα, ενώ οι πλουσιότεροι μπορεί να είναι απομονωμένοι, μέχρι ενός σημείου. Ωστόσο, υπάρχει φόβος να έρθει ένα κύμα πολιτικών αναταράξεων, ανθρωπιστικών κρίσεων, αστάθειας και γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων σε έναν πεινασμένο κόσμο.

Τα σπάνια τρόφιμα, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών, διακοπές ρεύματος και ελλείψεις σε βενζίνη, μαγειρικό αέριο και φάρμακα, προκάλεσαν μια πολιτική κρίση στη Σρι Λάνκα αυτή την άνοιξη, η οποία λειτουργεί ως ενοχλητικό πρότυπο για χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Μήνες διαδηλώσεων κορυφώθηκαν με την παραίτηση του πρωθυπουργού Mahinda Rajapaksa. Απελπισμένη, η Σρι Λάνκα έλαβε ένα ενδιάμεσο δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσει στην πληρωμή των βασικών εισαγωγών. Την Πέμπτη, χρεοκόπησε για πρώτη φορά στα χρονικά

Οι αναλυτές συγκρίνουν αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή με τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης. Η Αίγυπτος, της οποίας η κυβέρνηση ανατράπηκε το 2011, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στο κρατικό επιδοτούμενο ψωμί . Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν το 80% των εισαγωγών σιτηρών της Αιγύπτου πέρυσι.

Οι σημερινές υψηλές τιμές και οι ελλείψεις προσφοράς, ειδικά αν επιδεινωθούν, θα μπορούσαν να κάνουν για το καθεστώς του Abdel Fatah al-Sisi ό,τι παρόμοια παράπονα έκαναν για τον έκπτωτο προεδρικό προκάτοχό του, Hosni Mubarak.

Μια άλλη χώρα που πρέπει να παρακολουθήσετε προσεκτικά είναι το Ιράν. Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στο Χουζεστάν αφού η κυβέρνηση αύξησε την τιμή του ψωμιού, του μαγειρικού λαδιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η κατάσταση των Ιρανών επιδεινώνεται από τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ και ένα τυραννικό, διεφθαρμένο κληρικό καθεστώς. Εάν το βιοτικό επίπεδο συνεχίσει να πέφτει, θα μπορούσε να υπάρξει μια έκρηξη παρόμοια με την ματαιωμένη πανεθνική εξέγερση του 2017-18.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στην Αφρική , η επισιτιστική ανασφάλεια κάθε άλλο παρά νέο φαινόμενο είναι. Η πείνα είναι ο κανόνας και ο κίνδυνος του λιμού είναι πάντα παρών, που συχνά επιδεινώνεται από τις συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή. Τούτου λεχθέντος, η κατάσταση, σε γενικές γραμμές, επιδεινώνεται.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2016, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, ένα κοινό έργο ΟΗΕ και ΕΕ. Και η κλίμακα της πρόκλησης διευρύνεται, κατά 40 εκατομμύρια ανθρώπους, ή 20%, πέρυσι. Η τελευταία έκθεση του δικτύου επεσήμανε τις χώρες που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία: Αιθιοπία, Νότιο Σουδάν, νότια Μαδαγασκάρη και Υεμένη, όπου ανέφερε ότι 570.000 άνθρωποι –αύξηση κατά 571% σε σχέση με πριν από έξι χρόνια– βρίσκονταν στην πιο σοβαρή ή «καταστροφική» φάση της επισιτιστικής ανασφάλειας, που απειλούνταν από η κατάρρευση των μέσων διαβίωσης, η πείνα και ο θάνατος.

Ο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν επηρεάζει σοβαρά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πείνας στην Αφρική. Ήταν επιτακτική ανάγκη, είπε, «να επαναφέρουμε τη γεωργική παραγωγή της Ουκρανίας και την παραγωγή τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις παγκόσμιες αγορές». Όπως συχνά σημειώνουν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι δυτικές κυρώσεις έχουν προσθέσει την παγκόσμια αστάθεια των τιμών.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν να ανοίξουν εκ νέου τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα, ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών, κυρίως προς τις αφρικανικές χώρες. Ιδιαίτερα επηρεασμένη είναι η περιοχή Σαχέλ που έχει πληγεί από την ξηρασία. «Μια απόλυτη κρίση ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, μετά από επισκέψεις στο Μπενίν, τον Νίγηρα και το Τσαντ. "Μας τελειώνουν τα χρήματα, και αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξεμείνει από ελπίδα ."

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ