Κύπρος

«Αστακός« η Κύπρος με ακόμα περισσότερους γαλλικούς πυραύλους κατά αεροσκαφών μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος

Η Κύπρος θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την αντιαεροπορική και αντιdrone ομπρέλα που αναπτύσσει καθώς πέρα από το ισραηλινό σύστημα BARAK, πρόκειται να αποκτήσει και πυραύλους Mistral 3 από το κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα EDIRPA.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία MBDA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επέλεξε το έργο κοινής απόκτησης Mistral 3 στο πλαίσιο της Ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω του προγράμματος οικονομικής στήριξης του κοινού νόμου περί προμηθειών (EDIRPA). Είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της ΕΕ υποστηρίζει την αγορά αμυντικού εξοπλισμού από τα κράτη μέλη.

Στόχος του EDIRPA είναι να προωθήσει μεγαλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότητα στις προμήθειες, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι των απειλών και να συμβάλει στην κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ.

Το έργο Mistral ήταν μέρος του τμήματος «Αεράμυνας Συστήματα» του EDIRPA. Το έργο θα λάβει χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ επί συνολικού προϋπολογισμού EDIRPA ύψους 300 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι κοινές ικανότητες αεράμυνας και αντιπυραυλικής ικανότητας εννέα κρατών μελών (Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία ​​και Ισπανία). Η Γαλλική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (Direction Générale de l'Armement) είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της απόκτησης με την MBDA για 1.500 πυραύλους Mistral 3 για τέσσερα χρόνια.

Το Mistral 3 είναι ένας πύραυλος αεράμυνας με ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης και προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας. Ο Mistral έχει αποδεδειγμένο ποσοστό επιχειρησιακής επιτυχίας άνω του 96% και καλύτερη αξιοπιστία από οποιοδήποτε υπάρχον αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος μικρής εμβέλειας. Το Mistral μπορεί να εμπλέξει στόχους χαμηλής θερμότητας, όπως drones, πυραύλους turbojet και σκάφη γρήγορης επίθεσης σε πολύ μεγάλες αποστάσεις για ένα φορητό από τον άνθρωπο σύστημα αεράμυνας.

Το EDIRPA είναι ένα πρόγραμμα της ΕΕ που στοχεύει στην παροχή κινήτρων για τη συνεργασία στον τομέα των αμυντικών προμηθειών μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να συντονίσουν και να αποκτήσουν από κοινού τις πιο επείγουσες και κρίσιμες ανάγκες αμυντικών προϊόντων, ειδικά εκείνων που ενισχύονται από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το μέσο EDIRPA, με συνολικό προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ, θα διευκολύνει την πρόσβαση όλων των κρατών μελών σε αμυντικά προϊόντα που χρειάζονται επειγόντως. Επιβραβεύοντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα των αμυντικών προμηθειών, το EDIRPA στοχεύει να αντισταθμίσει την πολυπλοκότητα που συχνά συνδέεται με τις κοινές προμήθειες.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει πως στήριξη μέσω χρηματοδότησης για κοινές αμυντικές προμήθειες ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πέντε διασυνοριακές συνεργασίες, μεταξύ τους και η συνεργασία εννέα κρατών μελών για κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ειδικότερα, η Κύπρος συμμετέχει μαζί με άλλα οκτώ κράτη μέλη στο έργο «MISTRAL», το οποίο αφορά την κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας.

Η χρηματοδότηση την οποία ενέκρινε την Πέμπτη η Κομισιόν ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη καλύτερα συντονισμένων και πιο αποτελεσματικών αμυντικών προμηθειών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, και αφορά πέντε έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών (EDIRPA), και τα οποία θα λάβουν 60 εκατ. ευρώ το κάθε ένα.

Τα έργα αφορούν κοινές προμήθειες σε τρεις τομείς: τα συστήματα αεράμυνας και τα αντιπυραυλικά συστήματα, την προμήθεια σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων, και την προμήθεια πυρομαχικών, με τη συμμετοχή συνολικά 20 κρατών μελών, κάποια εκ των οποίων για πρώτη φορά.

Η Κύπρος συμμετέχει μαζί με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και τη Δανία στο έργο «MISTRAL» για την κοινή προμήθεια των πολύ μικρής εμβέλειας συστημάτων αεράμυνας «Mistral».

Επίσης, στον τομέα της αεράμυνας, το έργο «JAMIE» (Joint Air Missile Defence Initiative in Europe) αφορά την κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM από έξι κράτη μέλη (Γερμανία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Αυστρία, Εσθονία, Λιθουανία). Πρόκειται για συστήματα προστασίας από αεροπορικές απειλές, όπως μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα.

Στον τομέα της προμήθειας τεθωρακισμένων, η χρηματοδότηση θα στηρίξει την προμήθεια του κοινού συστήματος τεθωρακισμένων οχημάτων (CAVS) για τη μεταφορά στρατευμάτων, από τέσσερα κράτη μέλη (Φινλανδία, Λετονία, Σουηδία, Γερμανία).

Στον τομέα της προμήθειας πυρομαχικών, το ταμείο EDIRPA στηρίζει δύο έργα κοινής προμήθειας διαφόρων τύπων πυρομαχικών πυροβολικού 155mm: το έργο «CPoA 155mm» στο οποίο συμμετέχουν έξι κράτη μέλη (Κάτω Χώρες, Ιταλία, Πολωνία, Λιθουανία, Δανία, Κροατία) και το έργο «HE 155mm», στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα κράτη μέλη (Γερμανία, Δανία, Κάτω Χώρες, Εσθονία).

Τα πέντε επιλεγμένα έργα EDIRPA και για τους τρεις τομείς θα εισέλθουν τώρα στη φάση προετοιμασίας της συμφωνίας επιχορήγησης, η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή συντονισμό μεταξύ της Επιτροπής και των κοινοπραξιών των δημόσιων αρχών των κρατών μελών.

Η λογική των κοινών προμηθειών αφορά την εξασφάλιση καλύτερων και πιο προσιτών τιμών χάρη στις οικονομίες κλίμακας, αλλά και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των αμυντικών συστημάτων των κρατών μελών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, αναφέρεται, οι συμβάσεις θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Τα περισσότερα από τα επιλεγμένα έργα περιλαμβάνουν επίσης την παροχή αμυντικών προμηθείων και για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικών συστημάτων καθώς και πυρομαχικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ