Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι συζήτησε εκ νέου με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν το ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέσο που θα συνέβαλε στην επίτευξη βιώσιμης ειρήνης.
«Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: είναι απαραίτητες αξιόπιστες εγγυήσεις για μια ειρήνη που αληθινά μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε μέσω X ο Ζελένσκι, από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ευρωπαίους ηγέτες.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">I had a productive meeting with French President <a href="https://twitter.com/EmmanuelMacron?ref_src=twsrc%5Etfw">@EmmanuelMacron</a>. We had a detailed one-on-one discussion, focusing on key priorities to further strengthen Ukraine’s position against Russian aggression. A clear focus remains enhancing air defense capabilities.<br><br>I expressed… <a href="https://t.co/LsVjA8MRge">pic.twitter.com/LsVjA8MRge</a></p>— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) <a href="https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1869488618945094062?ref_src=twsrc%5Etfw">December 18, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε όσον αφορά την πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν σχετικά με την παρουσία (σ.σ. στρατιωτικών) δυνάμεων στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της πορείας προς την ειρήνη», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία δεν έχει τη στρατιωτική δύναμη να πάρει πίσω τα εδάφη της από τη Ρωσία
Η Ουκρανία δεν έχει επί του παρόντος τη στρατιωτική δύναμη για να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της η Ρωσία από το 2014, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
Ο Ζελένσκι διαμήνυσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Κίεβο θα αναγνωρίσει ως ρωσικά τα εδάφη του που ελέγχονται από τη Μόσχα.
«Νομικά, δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τα εδάφη μας. Αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Αλλά ας μην λέμε μεγάλα λόγια. Η Ρωσία ελέγχει πραγματικά μέρος της επικράτειάς μας σήμερα», είπε ο Ζελένσκι απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το Κίεβο να συμβιβαστεί για να τερματίσει τον πόλεμο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.
«Αν και σήμερα δεν έχουμε τη δύναμη να ξανακερδίσουμε όλη την επικράτειά μας, ίσως η Δύση βρει τη δύναμη να βάλει τον Πούτιν στη θέση του… στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσει διπλωματικά αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα βρισκόταν σε διαφορετική κατάσταση σήμερα αν η Δύση είχε δώσει στο Κίεβο νωρίτερα όλα όσα είχε ζητήσει.
Από την άλλη πλευρά, είπε ο Ζελένσκι, η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα κατεχόμενα εδάφη της ως ρωσικά. «Δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Αυτό θα σήμαινε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε και πάλι να ξεφύγει από όλα όσα έχει κάνει. Αυτό είναι αδύνατο.»
Η Ρωσία κατέχει επί του παρόντος περίπου το 18% της ουκρανικής επικράτειας που αναλογεί σε 111.677 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και τμημάτων της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία που έχει καταλάβει το Κρεμλίνο από το 2014, σύμφωνα με το οπρόγραμμα παρακολούθησης της Ουκρανίας, DeepState.
Από το 2022, η Ουκρανία έχει απελευθερώσει 42.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατεχόμενης γης, λιγότερα ωστόσο το 2023. Στη διάρκεια της καλοκαιρινής επίθεσης φέτος τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν γρήγορα στην περιοχή του Ντόνετσκ, επέστρεψαν στο Χάρκοβο και εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε παράνομα ρωσικές τέσσερις περιφέρειες στην Ουκρανία (Ζαπορίζια, Ντόνετσκ, Λουχάνσκ και Χερσώνα) μετά από ψευδή δημοψηφίσματα το 2022, παρόλο που τα στρατεύματα του Κρεμλίνου δεν ελέγχουν πλήρως τις περιοχές σήμερα.
Ο Πούτιν έχει επίσης προειδοποιήσει το Κίεβο ότι πρέπει να αποσυρθεί και από τις τέσσερις περιοχές εάν θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.