Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αιχμές Bloomberg για Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνεται στην επαναλαμβανόμενη επιθετικότητά του

Με αιχμηρή "γλώσσα" σχολιάζει το Bloomberg την άρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, αλλά και την προκλητικότητα της Τουρκίας ιδιαίτερα εις βάρος της Ελλάδας.

Στο σχετικό άρθρο σημειώνεται ότι, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος επικαλείται πως Φινλανδία και Σουηδία παρέχουν καταφύγιο σε Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Μάλιστα, κάνει λόγο για "αναζωπύρωση των αμφιβολιών για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλος της συμμαχίας".

Το Bloomberg "κατηγορεί" τον Ερντογάν για οπορτουνισμό, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε πει στον Φινλανδό ομόλογό του ότι θα έβλεπε θετικά μια αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Συμπληρώνει για τον Τούρκο πρόεδρο ότι επιμένει όχι μόνο για τις δύο χώρες (Φινλανδία και Σουηδία) να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιο σημαντικό δε, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, είναι πως θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία, περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής του απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (S-400), τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

"Επαναλαμβανόμενες απειλές να διαταράξει τα σχέδια του ΝΑΤΟ"

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα στενά της συμφέροντα, επισημαίνει το δημοσίευμα. Πριν από δύο χρόνια, καθυστέρησε για αρκετούς μήνες ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής. Μάλιστα, απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συροκουρδικής ομάδας που θεωρείτο σημαντική στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν, αν και υποχώρησε τότε, μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο, όπως προσθέτει, το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνεται στην επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου. 

Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον εκφοβισμό της Ρωσίας, καθώς δεν θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξή τους σε αυτό. Και δεδομένης της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Πούτιν, η συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερες κρίσεις στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά, σημειώνει το Bloomberg.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι, σε περίπτωση που οι ήπιες επιπλήξεις δεν κάνουν τον Ερντογάν να αλλάξει συμπεριφορά, τότε θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να του επιβληθούν σκληρότερες τιμωρίες. Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον κ. Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων, σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολή μελών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ