Κόσμος

Η κατάσταση της παγκόσμιας δημοκρατίας το 2022

Τα (σχεδόν) οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν κάτω από μια μεγάλη ποικιλία πολιτικών και πολιτιστικών συνθηκών. Σε γενικές γραμμές, οι συνθήκες αυτές μπορούν να μετρηθούν και να παρουσιαστούν σε μια ολισθαίνουσα κλίμακα μεταξύ του "ελεύθερου" και του "μη ελεύθερου" - το υπονοούμενο είναι ότι η δημοκρατία βρίσκεται στο ένα άκρο και ο αυταρχισμός στο άλλο.

Η φετινή έκθεση του Economist Intelligence Unit (EIU) για τον δείκτη δημοκρατίας, είναι μια τέτοια προσπάθεια να εφαρμοστεί μια βαθμολογία στις χώρες με βάση το πόσο στενά ανταποκρίνονται στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Σύμφωνα με την EIU, η κατάσταση της δημοκρατίας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από τότε που ξεκίνησε ο δείκτης το 2006, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στους περιορισμούς της πανδημίας που είδε πολλές χώρες να αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τη δημόσια υγεία με την προσωπική ελευθερία.

Στη φετινή έκθεση, η EIU ανέφερε πτώση της μέσης παγκόσμιας βαθμολογίας από 5,37 σε 5,28, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2010 μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αυτό μεταφράζεται σε ένα απογοητευτικό γεγονός: μόνο το 46% του πληθυσμού ζει σε μια δημοκρατία "κάποιου είδους".

Ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο τι σημαίνει αυτό.

Ποσοστό του πληθυσμού ανά τύπο καθεστώτος

Το 2021, το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει υπό αυταρχικό καθεστώς. Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας, ακολουθούμενο από τη Μιανμάρ, τη Βόρεια Κορέα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Συρία. Φυσικά, η Κίνα έχει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που ζει υπό αυτό το είδος καθεστώτος.

Στην άλλη πλευρά του φάσματος έχουμε τις πλήρεις δημοκρατίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 6,4% του πληθυσμού. Η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ισλανδία.

Ας εξερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά καθενός από τους τέσσερις τύπους καθεστώτος σύμφωνα με την EIU:

Οι πλήρεις δημοκρατίες είναι έθνη όπου:

  • Οι πολιτικές ελευθερίες και οι θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες είναι σεβαστές
  • Υπάρχουν έγκυρα συστήματα κυβερνητικών ελέγχων και ισορροπιών
  • Υπάρχουν περιορισμένα προβλήματα στη δημοκρατική λειτουργία
  • Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ποικίλα και ανεξάρτητα

Οι ελαττωματικές δημοκρατίες είναι έθνη όπου:

  • Οι εκλογές είναι δίκαιες και ελεύθερες
  • Οι βασικές ελευθερίες τιμώνται αλλά μπορεί να έχουν προβλήματα.
  • Υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της διακυβέρνησης

Τα υβριδικά καθεστώτα είναι έθνη όπου:

  • εκλογική απάτη ή παρατυπίες συμβαίνουν τακτικά
  • ασκείται πίεση στην πολιτική αντιπολίτευση
  • Η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη και το κράτος δικαίου τείνει να είναι αδύναμο
  • Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δέχονται πιέσεις και παρενοχλούνται
  • Υπάρχουν ζητήματα στη λειτουργία της διακυβέρνησης

Τα αυταρχικά καθεστώτα είναι έθνη όπου:

  • Ο πολιτικός πλουραλισμός είναι ανύπαρκτος ή περιορισμένος
  • Ο πληθυσμός κυβερνάται από απόλυτες μοναρχίες ή δικτατορίες
  • Οι παραβιάσεις και οι καταχρήσεις των πολιτικών ελευθεριών είναι συχνές
  • Οι εκλογές δεν είναι δίκαιες ή ελεύθερες (αν γίνονται καθόλου)
  • Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι κρατικά ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κυβερνών καθεστώς
  • Το δικαστικό σύστημα δεν είναι ανεξάρτητο
  • Η κριτική στην κυβέρνηση λογοκρίνεται

Δείκτης παγκόσμιας δημοκρατίας ανά περιοχή


Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το 2021, η βαθμολογία της παγκόσμιας δημοκρατίας μειώθηκε από 5,37 σε 5,28. Αυτό οφείλεται στη μείωση της μέσης περιφερειακής βαθμολογίας, αλλά κάθε περιοχή έχει διαφορετική πραγματικότητα. Ας ρίξουμε μια ματιά στη δημοκρατική κατάσταση κάθε περιοχής στον κόσμο.

Αμερική

Η Βόρεια Αμερική (Καναδάς και ΗΠΑ) είναι η κορυφαία περιοχή στον Δείκτη Δημοκρατίας με μέση βαθμολογία 8,36, αλλά αυτή μειώθηκε σημαντικά από 8,58 το 2020.

Και οι δύο χώρες έχουν μειώσει τις θέσεις τους στην παγκόσμια κατάταξη, ωστόσο ο Καναδάς εξακολουθεί να διατηρεί το καθεστώς πλήρους δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κατατάσσονται από την EIU ως ελαττωματική δημοκρατία, και μάλιστα από το 2016. Η έκθεση επισημαίνει την ακραία πόλωση και τη "γερανοποίηση" ως βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το θετικό είναι ότι η πολιτική συμμετοχή στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση στις περιφερειακές βαθμολογίες στον κόσμο. Η περιοχή αυτή έπεσε από 6,09 το 2020 σε 5,83 το 2021. Η πτώση αυτή δείχνει τη γενική δυσαρέσκεια του πληθυσμού για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις τους χειρίστηκαν την πανδημία.

Στην περιοχή αυτή, η μόνη χώρα που υπάγεται σε πλήρη δημοκρατία είναι η Κόστα Ρίκα. Από την άλλη πλευρά του φάσματος, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και η Κούβα εμπίπτουν στην ταξινόμηση των αυταρχικών καθεστώτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρώπη

Το 2021, η Δυτική Ευρώπη είναι η περιοχή με τις πιο πλήρεις δημοκρατίες στον κόσμο.

Για την ακρίβεια, τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες πλήρεις δημοκρατίες βρίσκονται σε αυτή την περιοχή: Η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ισλανδία. Μια αξιοσημείωτη υποβάθμιση σε αυτή την περιοχή συνέβη στην Ισπανία- η χώρα θεωρείται πλέον ελαττωματική δημοκρατία.

Η Ανατολική Ευρώπη παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα, όπου δεν υπάρχει ούτε μία πλήρης δημοκρατία. Τρεις χώρες (Μολδαβία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία) αναβαθμίστηκαν από υβριδικά καθεστώτα σε ατελείς δημοκρατίες.

Η βαθμολογία της Ουκρανίας μειώθηκε στο 5,57, αποτελώντας υβριδική περιοχή. Η βαθμολογία της Ρωσίας μειώθηκε επίσης σε 3,24 διατηρώντας το καθεστώς αυταρχικού καθεστώτος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έκθεση της EIU δημοσιεύθηκε πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και η σύγκρουση θα επηρεάσει σχεδόν σίγουρα τις βαθμολογίες στην έκθεση του επόμενου έτους.

Αφρική

Η υποσαχάρια Αφρική έχει τις περισσότερες χώρες στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης του δείκτη δημοκρατίας.

Είναι γεγονός ότι 23 χώρες θεωρούνται "αυταρχικά καθεστώτα". Εν τω μεταξύ, υπάρχουν 14 χώρες που είναι υβριδικά καθεστώτα, έξι χώρες υπό ελαττωματική δημοκρατία και μόνο μία χώρα, ο Μαυρίκιος, θεωρείται πλήρης δημοκρατία.

Στη Βόρεια Αφρική, τέσσερις χώρες θεωρούνται αυταρχικά καθεστώτα: Το Σουδάν, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Αλγερία. Μόνο το Μαρόκο και η Τυνησία ανήκουν στην κατηγορία των υβριδικών καθεστώτων.

Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία

Η περιοχή αυτή συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό χωρών που ταξινομούνται ως αυταρχικά καθεστώτα. Στην πραγματικότητα, η συνολική βαθμολογία της περιοχής για τη δημοκρατία είναι πλέον χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης το 2010.

Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν χώρες που να εμπίπτουν στην κατηγορία της πλήρους δημοκρατίας. Μόνο το Ισραήλ (7,97) και η Κύπρος (7,43) θεωρούνται ατελείς δημοκρατίες. Η Τουρκία, η Γεωργία, η Αρμενία και το Πακιστάν εμπίπτουν στην κατηγορία των υβριδικών καθεστώτων, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής θεωρούνται αυταρχικά καθεστώτα.

Ανατολική Ασία και Ωκεανία

Αυτή η ευρεία περιοχή είναι γεμάτη αντιθέσεις. Εκτός από τη Δυτική Ευρώπη, η Ανατολική Ασία και Ωκεανία περιέχει τις περισσότερες πλήρεις δημοκρατίες: Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν, Αυστραλία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός χωρών που εμπίπτουν στην κατηγορία των ελαττωματικών δημοκρατιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες γεωπολιτικές σχέσεις είναι μεταξύ γειτόνων με μεγάλες διαφορές στα σκορ τους: Η Κίνα και η Ταϊβάν ή η Βόρεια και η Νότια Κορέα αποτελούν παραδείγματα αυτής της αντιπαράθεσης.

Πτώση των παγκόσμιων επιπέδων δημοκρατίας

Δύο χρόνια αφότου ο κόσμος χτυπήθηκε από την πανδημία, μπορούμε να δούμε ότι η παγκόσμια δημοκρατία βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

Η παγκόσμια βαθμολογία κάθε περιοχής παρουσίασε πτώση, με εξαίρεση τη Δυτική Ευρώπη, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη. Από τις 167 χώρες, 74 (44%) παρουσίασαν πτώση στη βαθμολογία της δημοκρατίας τους.

Καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας συνεχίζουν να αίρονται, η δημοκρατία θα κάνει την επιστροφή της το 2022;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...