Κόσμος

Φινλανδία: «Κούφιο» από κάτω το Ελσίνκι - Γεμάτο με τεράστια καταφύγια

Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έπεισε τη Φινλανδία ότι ήρθε η ώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όμως η απειλή είναι μακροχρόνια και ώθησε τη Φινλανδία πριν από επτά δεκαετίες να αρχίσει να σκάβει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων στο βράχο κάτω από την πρωτεύουσα. Οι εργασίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Οι Φινλανδοί άρχισαν να κατασκευάζουν το σύστημα σηράγγων τους ήδη από τη δεκαετία του 1950, αλλά οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο και περίτεχνο σύστημα σηράγγων και περασμάτων. Μεγάλο μέρος του είναι δημόσιος χώρος και ορισμένες από τις αίθουσες μοιάζουν με γήπεδα, αλλά ο βράχος από γρανίτη είναι ακόμα ορατός.

Οι χώροι μπορούν να μετατραπούν για να φιλοξενήσουν 1.500 άτομα σε κάθε αίθουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κελιά εκτείνονται κάτω από τους δρόμους της πρωτεύουσας Ελσίνκι και αποτελούν μέρος της πολιτικής άμυνας. Οι Φινλανδοί λένε ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για απειλή από τη Ρωσία - το σύστημα σηράγγων και καταφυγίων θα προστατεύει από πυρηνικό χτύπημα, από χημική επίθεση - "θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε", αλλά οι Φινλανδοί θέλουν να είναι προετοιμασμένοι. Ωστόσο, η μόνη πραγματική απειλή στην περιοχή προέρχεται από τη Ρωσία.

Οι χώροι είναι εξοπλισμένοι με κουκέτες και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Μπορούν να χωρέσουν έως και 700.000 άτομα, περισσότερους από ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης, αν χρειαστεί. Έτσι, το Ελσίνκι είναι πιο προχωρημένο από αυτή την άποψη από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Παρόλο που μοιράζονται πολύ μακριά σύνορα με τη Ρωσία και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν η Ρωσία αποτελεί απειλή για τη Φινλανδία, λένε ότι εξετάζουν το χειρότερο δυνατό σενάριο και είναι προετοιμασμένοι.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...