Κόσμος

Πρόσωπο με πρόσωπο στη Μεσόγειο! Τέσσερα αεροπλανοφόρα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ρωσικά πλοία ανοικτά της Κρήτης

Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων παρατηρείται στη Μεσόγειο, καθώς ΝΑΤΟ και Ρωσία βρίσκονται σε πορεία κορύφωσης της νέας ψυχροπολεμικής αναμέτρησης, που κλιμακώθηκε περαιτέρω με τα πολεμικά γεγονότα και την εμπλοκή αμφότερων στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ διαθέτει επί του παρόντος τέσσερα αεροπλανοφόρα διαθέσιμα στην κεντρική/ανατολική Μεσόγειο. Σε πρώτη φάση, το αεροπλανοφόρο USS Truman (CVN-75) έφτασε στις 10 Μαΐου στη Νάπολη.

Επιπλέον, τα ιταλικά αεροπλανοφόρα Cavour (C550) και Garibaldi (C551) συμμετέχουν στην άσκηση Mare Aperto 2022 στο Τυρρηνικό Πέλαγος. Στην άσκηση συμμετέχουν, επίσης, αρκετές ιταλικές και ΝΑΤΟϊκές μονάδες.

Από την πλευρά του Παρισιού, το οποίο εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά στη Μεσόγειο, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle (R-91) βρίσκεται στην Τουλόν, ενώ η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του NATO βρίσκεται σε ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο.

Η φρεγάτα Lubeck (F214) του Γερμανικού Ναυτικού πραγματοποιεί τη συνήθη περιπολία του Στενού της Χίου, ενώ στις 20 Απριλίου το υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Audacious (S122) έφυγε από το Γιβραλτάρ και κατευθύνθηκε προς την κεντρική Μεσόγειο.

Εκ των εντολών της Μόσχας, οι ρωσικές δυνάμεις χωρίζονται επί του παρόντος ως εξής. Το καταδρομικό Marshall Ustinov αναφέρεται δυτικά της Κρήτης, ενώ η φρεγάτα Admiral Kasatonov πιθανότατα βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φρεγάτα Admiral Grigorovich αναφέρεται σε ανάπτυξη στο νότιο Αιγαίο, ενώ όλες οι υπόλοιπες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των δύο υποβρυχίων κλάσης Kilo, βρίσκονται μέσα ή κοντά στο λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια γενιά.

Η Μεσόγειος είναι στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, καθώς το 65% των ενεργειακών προμηθειών της ΕΕ και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, διέρχεται από τη θάλασσα με ακτές στην Ευρώπη (Ελλάδα-Ιταλία), τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Τους τελευταίους μήνες, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα, δραστηριοποιούνται στην περιοχή περίπου 20 ρωσικά πολεμικά πλοία, σύμφωνα με γαλλικές πηγές.

Η συσσώρευση ήρθε στον απόηχο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, όταν η Μόσχα -- μετά τη διάσωση του μαχόμενου Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ -- άρχισε να αναπτύσσει πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Ταρτούς, τη μοναδική βάση επισκευής και ανεφοδιασμού του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο.

Οι ρωσικές μονάδες έχουν ενισχυθεί περαιτέρω μετά την εισβολή στην Ουκρανία, λένε στρατιωτικοί παρατηρητές.

Και οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις εξαπλώνονται τώρα δυτικά - βόρεια της Κρήτης, δυτικά της Ελλάδας στην Πελοπόννησο και στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, επισημαίνουν το τελευταίο διάστημα οι ίδιες γαλλικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δυνάμεις στην περιοχή υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, αλλά ο πόλεμος οδήγησε τις ΗΠΑ να διπλασιάσουν τη δική τους παρουσία μεταφέροντας πλοία από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί όλη τη δραστηριότητα στη Μεσόγειο από αναγνωριστικά αεροσκάφη στην κρίσιμη βάση της Σούδας της Κρήτης, αλλά και από άλλες βάσεις που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά