Κόσμος

Καθηγητής Φίλης: Τα σκυλιά που αλυχτάνε στα σύνορα της Ρωσίας και οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις (Βίντεο)

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο, οι αναταράξεις στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακίερα, οι δηλώσεις του Πάπα για τα σκυλιά που αλυχτάνε στα σύνορα της Ρωσίας αλλά και η θέση της χώρας μας σε όλη αυτή την σύγκρουση μπαίνουν στο μικροσκόπιο του καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργου Φίλη, που τα σχολιάζει στα Παραπολιτικά FM (Εκπομπή Ο Εξαρχείων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πίεση ενός λοιμού και μιας επισιτιστικής κρίσης. Ο καθηγητής αναλυτικά αναφέρει "Οι Ρώσοι θα κόψουν το φυσικό αέριο, το έκαναν στην Βουλγαρία και την Πολωνία και είναι πλέον θέμα χρόνου να αρχίζουν να συζητούν, να το συζητούν αρχικά στην την κοινή τους γνώμη, είναι θέμα χρόνου και σε πολιτικό επίπεδο να αρχίσουν να συζητάνε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι Ρωσίας-Ουκρανίας ειδική στρατιωτική επιχείρηση όπως λένε αλλά είναι πλέον Ρωσίας-Νατο είναι θέμα πώς να το πω τώρα αυτό που λέμε interpretation αυτή τη στιγμή από την πλευρά των Ρώσων, το πώς αναλύουν πώς προσεγγίζουν το θέμα αυτό που βιώνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία με όλη αυτή τη μετακίνηση δυτικού οπλισμού και στρατιωτών και μισθοφόρων ή στρατηγών όπως λένε διάφοροι και θα τι υπάρχει και δεν υπάρχει.

Όταν Λοιπόν θα περάσουν μία κόκκινη γραμμή οι Δυτικοί σε αυτό το θέμα, η εν πάση περιπτώσει όταν οι Ρώσοι αντιληφθούν ότι είναι πολύ δύσκολη κατάσταση εκεί πέρα τότε θα συζητηθεί νομίζω και θα μπει το ζήτημα του φυσικού αερίου και μετά θα μπει το θέμα του τουλάχιστον των τακτικών πυρηνικών όπλων.

Άρα λοιπόν αυτό που ήθελα να πω είναι ότι υπάρχει πολύ Θρησκευτικό υπόβαθρο σε όλη τη ιστορία. Ο Χάντινγκτονι όταν έγραψε το περίφημο Clash of civilizations τη σύγκρουση των πολιτισμών και είχε φτιάξει έναν πολύ σημαντικό χάρτη τον οποίο τον θεώρησαν τότε, μιλάμε τώρα για τα μέσα της δεκαετίας του 90 έτσι, ο Χάντινγκτον δεν ήταν τυχαίος, ήταν διευθυντής του Kennedy school, στο Harvard, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και σύμβουλος Αμερικανών προέδρων, έφτιαξε λοιπόν ένα χάρτη στο βιβλίο του το Clash of civilization, ένα άρθρο στο foreign Affair είχε αρχικά παρουσιαστεί.  

Στο οποίο ο χάρτης αυτός χώριζε τον χριστιανισμό σε ανατολή και δύση είχε δηλαδή μαζί τους Καθολικούς λίγο-πολύ και τους προτεστάντες της Ευρώπης αν και είχε ξεχωριστό group τους λατίνο Καθολικούς, όμως την Ουκρανία τη χώριζε στο Δνείπερο ποταμό και επί της ουσίας έλεγε ότι η Ουκρανία θα διασπαστεί σε Ανατολική και Δυτική και επίσης το άλλο πολύ ενδιαφέρον για αυτή την υπόθεση επειδή το πήγαμε και εκεί και καλός πάμε εκεί, γιατί εκεί είναι η ουσία των πραγμάτων, επειδή παίρνει πολλές αναγνώσεις αυτό που συμβαίνει γενικά στον πλανήτη αυτή τη στιγμή είχε ως περιπτωσιολογική μελέτη δηλαδή ως case study και την Τουρκία την οποία θεωρούσε ότι είναι μία κατηγορία από μόνη της και θεωρούσε ότι θα αποχωρήσει από τη Δύση. 

Εδώ εγώ διαφωνώ σε αυτό το θέμα και έχω πει ότι θα πάει με τους Αμερικανούς τελικά η Τουρκία όπως φαίνεται σιγά-σιγά να γίνεται με τις κινήσεις που γίνονται σε μικρό, τακτικό επίπεδο και είχε επίσης και την Ελλάδα. Τρεις ήταν οι χώρες με τις οποίες ασχολήθηκε ιδιαιτέρως δηλαδή να εξηγήσει τι ακριβώς τι θα γίνει. Με την Ελλάδα δε, δεν θεωρούσε ποτέ ότι είχαμε δημοκρατικό καθεστώς, δηλαδή αυτός προσπαθούσε να μας βάλεις τον ορθόδοξο κόσμο δηλαδή μαζί με τη Ρωσία και για να το δικαιολόγησε αυτό εντάξει πέραν, εντάξει είμαστε οι πνευματικοί νόμοι έτσι του ορθόδοξου πλανήτη, του κόσμου, έλεγε μάλιστα ήταν εντυπωσιακό ότι χρησιμοποιούσε, ότι δεν είμαστε δημοκρατικό καθεστώς και έδινε παράδειγμα την Χούντα.

Μιλάμε τώρα και το 1995 περίπου Όμως ανεξαρτήτως από το τι έλεγε, τί επιχειρήματα είχε, είναι ενδιαφέρον ότι έπιασε αυτές τις τρεις χώρες που είναι ειδικές χώρες, ειδικά με αυτή την κρίση στην Ουκρανία δηλαδή, αυτό που γίνεται με την Ελλάδα, οι Αμερικανοί, η ψυχή τους το ξέρει τι θα συμβεί εάν γίνει κάτι άσχημο και γυρίσει εδώ γιατί ξέρουν ότι εδώ πέρα δεν είναι, δεν είναι Σουηδός ο Έλληνας αναφορικά με το πώς βλέπει το Ρώσο, όπως φυσικά η Βαλτική δεν βλέπει όπως βλέπουμε εμείς τον Τούρκο. Απεδείχθη αυτό που πέρσι το καλοκαίρι πήξαμε στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας και το ίδιο με τους Τούρκους. Άρα λοιπόν η ουσία είναι ότι όντως υπάρχει πραγματικά σε αυτή τη σύγκρουση ένα πολιτισμικό υπόβαθρο ". 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ