Συνεχίζονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου. H G7 ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα ολικό και άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε υπερ της αποπομπής της με το Κρεμλίνο να εκφράζει την λύπη του για την αποβολή αυτή και να προειδοποιεί ότι θα «συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».
Αναλυτικότερα, οι χώρες μέλη της G7 ανακοίνωσαν σήμερα την επιβολή νέων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά, σε απάντηση για «τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου» στην Ουκρανία.
«Απαγορεύουμε τις νέες επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Προανήγγειλαν επίσης «πρόσθετες κυρώσεις στον ρωσικό αμυντικό τομέα» καθώς και «στα μέλη της ελίτ και τους συγγενείς τους» που στηρίζουν τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Θα επεκταθεί επίσης η απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων προϊόντων και οι κυρώσεις σε τράπεζες και δημόσιες ρωσικές εταιρείες.
Μολονότι δεν εξετάζεται σε αυτό το στάδιο ένα εμπάργκο στην εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων, οι χώρες της G7 θέλουν να προωθήσουν τα σχέδιά τους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, κάτι που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη «σταδιακή αποδέσμευση από τον ρωσικό άνθρακα».
Παράλληλα, την επιβολή «ολικού και άμεσου» εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 513 ψήφους υπέρ, 22 ψήφους κατά και 19 αποχές.
Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και μια στρατηγική «για την άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας», τονίζει το ψήφισμα του ΕΚ.
Το ΕΚ καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, την Ιντερπόλ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την UNESCO και άλλους φορείς, «γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη ότι για τη διεθνή κοινότητα δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πεπατημένη με το επιτιθέμενο κράτος».
Επιπλέον, το ΕΚ ζητά να εξαιρεθούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, να απαγορευθεί η είσοδος όλων των ρωσικών σκαφών στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και η πρόσβασή τους σε λιμένες της ΕΕ, καθώς και να απαγορευθούν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι ευρωβουλευτές απαιτούν, επίσης, την κατάσχεση «όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή ολιγάρχες συνδεόμενους με το καθεστώς του Πούτιν, εκπροσώπους του ή αχυρανθρώπους του, καθώς και σε όσους συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία».
Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ιδίως στην Μπούκα, «οι οποίες αναμφισβήτητα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», καθώς έχουν ολοσχερώς ή σχεδόν ολοσχερώς καταστρέψει τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις και χωριά. Τονίζουν δε ότι όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν και για τον σκοπό αυτόν ζητούν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία.
Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν και υποστηρίζει την περαιτέρω παροχή αμυντικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεμονωμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και συλλογικά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.
Σημειώνοντας ότι σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και πάνω από 4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, λόγω του πολέμου, οι ευρωβουλευτές ζητούν ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των αμάχων από τους βομβαρδισμούς και την ενίσχυση των δικτύων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία.
Τέλος, το ΕΚ καταδικάζει τη ρωσική ρητορική για πιθανή προσφυγή στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και τονίζει ότι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρότατες συνέπειες.
Η Ρωσία απεβλήθη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Την ίδια ώρα, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως αναφέρει ο Guardian, περίπου 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ 24 χώρες ψήφισαν κατά και 58 χώρες απείχαν.
Σε ένα σχέδιο του ψηφίσματος αναφέρεται πως η γενική συνέλευση του ΟΗΕ «θα αναστείλει τα δικαιώματα συμμετοχής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενός μέλους του Συμβουλίου που διαπράττει κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.
Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία μίλησε την Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.
Το Κρεμλίνο "λυπάται" για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα ρωσικά συμφέροντα
Το Κρεμλίνο εξέφρασε τη λύπη του για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα σκοπεύει «να συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».
«Λυπούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με όλα τα νόμιμα μέσα και να τα αιτιολογούμε» είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.