Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ισραήλ: Αλλαγή στάσης Ευρωπαίων προς την Τουρκία- Πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία;

«Όπως είχαμε επισημάνει πριν από μία εβδομάδα ήταν πιθανόν οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία να αρθούν, τουλάχιστον εν μέρει – σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτό πράγματι συνέβη», γράφει ισραηλινός ιστότοπος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα echedoros-a.gr.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Netziv, την Τετάρτη αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει επίσης την ενότητα του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πληροφορίες ελήφθησαν από επιστολή που εστάλη από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, υπονοώντας ότι δεν υποστηρίζει ρητά αυτή τη συμφωνία.

Η Τουρκία παρήγγειλε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Οκτώβριο 40 F-16, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, και σχεδόν 80 κιτ αναβάθμισης για τα υπάρχοντα μαχητικά αεροσκάφη της.

Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής απέφυγε να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι πρέπει να ακολουθήσει τις συνήθεις διαδικασίες που απαιτούνται για την πώληση όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, έγινε «ασαφής» αφού η Άγκυρα αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε σε κυρώσεις των ΗΠΑ καθώς και στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών F-35.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει στο παρελθόν περισσότερα από 100 αμερικανικά F-35

Σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 10 Μαρτίου, ο Ερντογάν είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ήταν καιρός να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και ότι η Τουρκία αναμένει ότι η παραγγελία της για F-16 θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Κατά το παρελθόν οι ΗΠΑ ακύρωσαν την τουρκική παραγγελία για αγορά πάνω από 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35, όπως αναφέρεται.

Αλλαγή στάσης προς την Τουρκία από χώρες της Ευρώπης

Η εισβολή του τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία το 2019 ανέστειλε τις συνομιλίες με τη γαλλο-ιταλική εταιρεία Eurosam για την κοινή παραγωγή του συστήματος αεράμυνας Samp/T.

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαταστήσει στο προσκήνιο την αξία του ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να βγάλει το καλύτερο δυνατό από αυτό.

Ως πρώτο απτό αποτέλεσμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «δικτάτορα» το 2021, ανακοίνωσε μετά από συνομιλίες με τους προέδρους της Τουρκίας και της Γαλλίας στις Βρυξέλλες ότι συμφώνησαν να αναβιώσουν μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει οι τριμερείς συνομιλίες να επαναληφθούν μετά τις γαλλικές εκλογές του Απριλίου 2022.

Όταν ρωτήθηκε αν εννοούσε  την παραγωγή Samp/T, o Ερντογάν απάντησε καταφατικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Ιταλία και η Γαλλία εξετάζουν τώρα «πιο σοβαρά» την κοινή παραγωγή συστημάτων  SAMP/T  στην Τουρκία, σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ