Οι εθνικιστές που παρέμειναν στη Μαριούπολη προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη κατά μήκος ανθρωπιστικών διαδρόμων και ένας αγώνας έχει ξεδιπλωθεί μεταξύ τους για τη σειρά εξόδου, δήλωσε ο Στρατηγός Mikhail Mizintsev, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον στρατηγό, «οι μαχητές απειλούν ο ένας τον άλλον ότι θα πυροβολήσουν τη συνοδεία αν δεν είναι στις λίστες για εκκένωση στην πλησιέστερη ανθρωπιστική συνοδεία».
Οι αρχές του Κιέβου δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις ενέργειες των εθνικιστών, καθώς και να διασφαλίσουν την ασφάλεια αμάχων και ξένων πολιτών κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, είπε ο Μιζίντσεφ. Ταυτόχρονα, το περασμένο Σάββατο, ο Καντίροφ είπε ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές στη Μαριούπολη ήταν στριμωγμένοι και ότι είχαν «μόνο δύο επιλογές»: είτε θα καταθέσουν τα όπλα τους και θα λογοδοτήσουν στο μέγιστο βαθμό του νόμου για τις δραστηριότητές τους, είτε τα σώματά τους θα παραδίδονταν στη γη χωρίς καμία τιμή.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε επίσης επανειλημμένα τους Ουκρανούς εθνικιστές και ξένους μισθοφόρους να καταθέσουν τα όπλα και να φύγουν από τη Μαριούπολη για τις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο. Ωστόσο, η προσφορά απορρίφθηκε στο Κίεβο. Συνολικά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι νεοναζί στην Ουκρανία κρατούν ως ανθρώπινες ασπίδες περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών 18 χωρών.
Ωστόσο, τώρα ο στρατός της ΛΔΔ και της Ρωσίας έρχεται αντιμέτωπος με το ερώτημα: τι να κάνει με τους εθνικιστές που έχουν χωθεί εντός του Azovstastal; Σύμφωνα με τον βουλευτή του κοινοβουλίου της ΛΔΔ Βλάντισλαβ Μπερντιτσέφσκι, η πρόταση να αφεθεί η πόλη στους εθνικιστές φαίνεται λογική. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, οι μαχητές του Αζόφ πήραν μαζί τους πολλούς πολίτες στο έδαφος του εργοστασίου. Και αν ξεκινήσει μια επίθεση με τη συμπραξη της αεροπορίας, είναι απίθανο να μπορέσουμε να τους σώσουμε », εξήγησε ο αναπληρωτής.
«Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από τους εθνικιστές να αποσυρθούν από αυτά τα εδάφη», πρόσθεσε. «Αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία. Ως εκ τούτου, οι δυνάμεις ασφαλείας μας το κάνουν αυτό αποκλειστικά και μόνο για να σώσουν τις ζωές των αμάχων», τόνισε ο βουλευτής.
«Αν οι «Αζοφίτες» φύγουν τώρα από εκεί, δεν θα μείνει κανείς από τις εχθρικές δυνάμεις στη Μαριούπολη. Αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν. Κάναμε μια προσφορά, αλλά πιστεύω ότι θα είναι εκεί μέχρι το τέλος. Υπάρχουν σοβαρές αποθήκες εκεί που κατασκευάστηκαν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, επομένως είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει ο καθαρισμός αυτής της περιοχής», πρόσθεσε ο Μπερντιτσέφσκι.
Μια κάπως διαφορετική άποψη συμμερίζεται ο Alexander Khodakovsky, ένας συμμετέχων στην επιχείρηση στη Μαριούπολη και ο διοικητής του τάγματος Vostok NM του DPR. «Η απόσυρση του Azov από τη Μαριούπολη έχει νόημα μόνο για να διατηρηθούν τα υπολείμματα του οικιστικού αποθέματος και οι ζωές των αμάχων», λέει ο Khodakovsky. Σημείωσε ότι σε αυτή την περίπτωση, ο ρωσικός στρατός διατρέχει τον κίνδυνο να ξανασυγκρουσθεί με τους ίδιους σχηματισμούς αλλά σε άλλα εδάφη.
«Εάν αφεθούν ελεύθεροι, μόλις βρεθούν σε ασφαλή ζώνη για τον εαυτό τους, θα επιστρέψουν αμέσως στις προηγούμενες δραστηριότητές τους. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς μας εδώ, βρήκαμε μια τεράστια ποσότητα από κάθε είδους βιβλία και εγχειρίδια που δείχνουν το πνεύμα με το οποίο «εκπαιδεύτηκαν», είπε ο Khodakovsky, σημειώνοντας ότι οι νεαροί συμμετέχοντες του Azov υποβλήθηκαν σε πλύση εγκεφάλου ιδιαίτερα σοβαρή.
Ταυτόχρονα, ο Rodion Miroshnik, σύμβουλος του επικεφαλής του LPR, πιστεύει ότι ένα σημαντικό έργο «για την επίλυση της υπόθεσης «Azov» είναι το ζήτημα της σωτηρίας των ζωών στρατιωτών των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και του NM του DPR, που αγωνίζονται σε συνθήκες "πολεοδομικής ανάπτυξης και πολύπλοκων μηχανολογικών κατασκευών".