Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σαν σήμερα το 1968: Δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ-Ο άνθρωπος που είχε «ένα όνειρο»

Από πολλούς θεωρείται ο συνεχιστής της φιλοσοφίας της «πολιτικής ανυπακοής» και της «μη βίας» του Μαχάτμα Γκάντι. Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ πάντα έλεγε πως η «μεγαλύτερη βια είναι η φτώχεια». Κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και τάραξε των ύπνο πολλών που διαφωνούσαν με τις απόψεις του. Τελικά, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1968, ο άνθρωπος που είχε ένα όνειρο έπεφτε νεκρός, χτυπημένος από τις σφαίρες ενός ελεύθερου σκοπευτή.

Από απλός παπάς σε ηγέτη ενός ολόκληρου κινήματος

Σύμφωνα με το reader.gr, όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ «γεννήθηκε» το 1955 σε ηλικία 26 ετών. Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρόνιας η Ρόζα Πάρκς γυρνώντας κουρασμένη από τη δουλειά της αποφασίζει να κάτσει στο λεωφορείο που είχε επιβιβαστεί και το κυριότερο αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε λευκό επιβάτη! Η σύλληψη της προκαλεί κύμα αντιδράσεων. Σε μια από αυτές τις διαμαρτυρίες ο νεαρός παπάς Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ συλλαμβάνεται και λίγο αργότερα το σπίτι του πυρπολείται από «αγνώστους»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι η ημέρα που ο απλός παπάς μετατρέπεται σε έναν φλογερό ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Μετατρέπεται στον άνθρωπο που βάζει μπροστά την ίδια του την ύπαρξη προκειμένου να διαχυθεί ο αγώνας για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων!

Κορυφαία στιγμή του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ήταν στις 28 Αυγούστου 1963 όταν ηγήθηκε της μεγαλειώδους πορείας 200.000 ανθρώπων (μαύρων και λευκών) προς την Ουάσινγκτον. Εκεί, στα σκαλιά του μνημείου Λίνκολν εκφώνησε τη θρυλική ομιλία του. «Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζόρτζια, οι γιοί των πρώτων σκλάβων και οι γιοί των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπι, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Έχω ένα όνειρο σήμερα. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα η πολιτεία της Αλαμπάμα… θα μεταμορφωθεί σε μια πολιτεία, όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι με χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σας αδελφές και αδελφοί» είχε πει μεταξύ άλλων.

Ένα χρόνο μετά από εκείνη την ιστορική ομιλία του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης. Το 1965 οι αγώνες του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων οδήγησαν στην ψήφιση νόμου από το Κογκρέσο των ΗΠΑ που αναγνώριζε το δικαίωμα ψήφου, χωρίς περιορισμούς για τους αφροαμερικανούς.

Η δολοφονία που συντάραξε τον πλανήτη

Τον Απρίλιο του 1968 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βρισκόταν στο Μέμφις, όπου η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη καθώς η πόλη είχε μετατραπεί σε επίκεντρο των φυλετικών ταραχών που συγκλόνιζαν τις ΗΠΑ, με αφορμή την απεργία που είχαν κηρύξει, από τις 12 Φεβρουαρίου, οι 1.300 εργάτες καθαριότητας, στη συντριπτική πλειονότητά τους μαύροι, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις και κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στην εργασία.

Στις 4 Απριλίου, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πέρασε τη μέρα του στον δεύτερο όροφο του Lorraine Motel , στο Μέμφις, όπου συσκέφτηκε για ώρες με τους συνεργάτες του, προετοιμάζοντας την ομιλία του και συζητώντας τα πρακτικά προβλήματα της πορείας. Στις 6 το απόγευμα βγήκε να πάρει καθαρό αέρα στο μπαλκόνι της οδού Μέλμπερι, στηρίχθηκε στο κιγκλίδωμα και αστειεύτηκε με ένα συνεργάτη του, στο ισόγειο του ξενοδοχείου, που ετοιμαζόταν να βγάλει το αυτοκίνητό του από το πάρκινγκ. Όταν επιχείρησε να ξαναμπεί στο δωμάτιο, η σφαίρα από το όπλο ενός ελεύθερου σκοπευτή τον βρήκε στον λαιμό. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Περίπου μία ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Ήταν μόλις 39 ετών.

Στις 8 Ιουνίου οι αρχές συνέλαβαν τον ύποπτο για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έναν μικρό-εγκληματία με το όνομα Τζέιμς Ερλ Ρέι, στο Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου. Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει από ένα οικοτροφείο δίπλα στο μοτέλ. Οι αρχές βρήκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ρέι στο όπλο. Ο ίδιος ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία του Κινγκ και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 99 ετών. Δεν ακούστηκε καμία μαρτυρία κατά τη διάρκεια της δίκης του. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Ρέι ανακάλεσε την ομολογία του, ισχυριζόμενος πως ήταν θύμα μιας μεγάλης συνωμοσίας. Την αθωότητά του υποστήριξαν και ο γιος αλλά και η χήρα του Κίνγκ. Αναψηλάφηση, ωστόσο, δεν έγινε ποτέ. Ο Ρέι πέθανε στη φυλακή και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα μέχρι και σήμερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...