Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας στο Βόσπορο

Σήμερα ξεκινά τελικά ο τέταρτος απευθείας γύρος συνομιλιών της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Βόσπορο - Τι λέει το προσχέδιο συμφωνίας που αποκαλύπτουν Financial Times για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά αποδοχή της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας - Δύσπιστος ο Κουλέμπα

Με εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες και μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, αρχίζουν στις 10:30 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο, οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς για την κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση μία ειρηνευτικής λύσης.

Η αγωνία για τις πιθανότητες μίας λύσης προέρχεται από το γεγονός ότι όσο η Ρωσία συνεχίζει απτόητη τις στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία, προκαλείται η εντύπωση πως ίσως ο πραγματικός της στόχος είναι να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει τις θέσεις της στο πολεμικό πεδίο και να κερδίσει περισσότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήδη τη Δευτέρα, μετά από πολυήμερη εφιαλτική πολιορκία έπεσε στα χέρια των Ρώσων, η μαρτυρική Μαριούπολη, ενώ σφοδρές επιθέσεις γίνονται στα βορειοδυτικά της χώρας και η Μόσχα στέλνει στο πεδίο, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, πάνω από χίλιους μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner, μία ομάδα που είχε εμπλακεί και στα σενάρια περί δολοφονίας του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Οι Ουκρανικές δυνάμεις καταγάγουν κάποιες νίκες στο στρατιωτικό πεδίο, όπως την ανακατάληψη του Ιρπίν, μίας πόλης κοντά στο Κίεβο, αλλά και του Τροστιανέτς, νότια του Σούμι, αλλά η κλιμάκωση σε ένα ευρύ πεδίο των ρωσικών επιθέσεων κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του Κρεμλίνου την περασμένη Παρασκευή ότι η «επιχείρηση» περνά σε δεύτερη φάση και επικεντρώνεται μόνο στις ανατολικές περιοχές της χώρας, δηλαδή στον Ντονμπάς.

Οι συνομιλίες, τα σενάρια μίας συμφωνίας και οι Τούρκοι

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί, πριν την έναρξη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών στο Ντολμά Μπαχτσέ, με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με Μόσχα και με Κίεβο, πλασάροντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας, όμως ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι οι ρωσικές απαιτήσεις είναι «μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές».

Πάντως οι Financial Times έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι δύο πλευρές «συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ». Επισημαίνουν επίσης ότι στο προσχέδιο, που έχει πέσει στο τραπέζι δεν γίνεται καμία αναφορά στα θέματα της «αποναζιστικοποίησης» και της «αποστρατιωτικοποίησης», αλλά ούτε και για τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, για τα οποία η Μόσχα είχε δείξει ιδιαίτερη προσοχή από την αρχή της στρατιωτικής εισβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις, που έκανε ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, Νταβίντ Αρακχαμία, ο οποίος εκτιμά ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, αν και υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα.

Στη «σκιά» του θρίλερ με τη δηλητηρίαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, προέβη σε μία απίστευτη δήλωση, γεμάτη αιχμές.

Τι είπε; Προέτρεψε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές που θα κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Ρώσους, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, να μην φάνε και να μην πιούν τίποτα!

«Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει και να μην πιει τίποτα. Και, κατά προτίμηση, αποφύγετε να αγγίξετε οποιαδήποτε επιφάνεια. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, σε δήλωσή του, που μεταδίδει το Skynews.

«Δεύτερον, όλες αυτές οι ιστορίες -κάποιος άκουσε κάτι, κάπου, από κάποιον- τώρα έχουν πληθύνει, γιατί όλοι διψούν για ειδήσεις, για πάθη», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.

Ωστόσο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος στις συνομιλίες, που ξεκινούν σήμερα είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και πάντως ελπίζει ότι θα βρεθεί μία φόρμουλα για τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο στενός σύμβουλος του Ζελένσκι, Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι διαμήνυσε ότι η Ουκρανία «δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει καθόλου έδαφος», παραδεχόμενος πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ, διότι οι χώρες μέλη του δεν θέλουν απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία.


Κλίμα συγκρατημένων προσδοκιών καλλιεργείται και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχος του οποίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς αυτή την ώρα.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο και ότι δεν βλέπει μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που επιχειρούσαν στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Ρωσία (ή και τη Λευκορωσία) για να ανασυνταχθούν και να επιστρέψουν.

Πάντως η Μόσχα, δια του αρχηγού του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ξεκαθάρισε ότι «δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία», χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τους σχετικούς ισχυρισμούς της Δύσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ