Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι, ενώ Μόσχα και Κίεβο συμφωνούν σε σειρά τεχνικών ζητημάτων στις μεταξύ τους ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, συνεχίζουν να έχουν αποκλίνουσες θέσεις για εδαφικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το καθεστώς της Κριμαίας.
Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο του NATO, ο κ. Ερντογάν τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τη συμμαχία δεν πρέπει να γίνουν αντιληπτές ως απειλή για τη Ρωσία ή για οποιαδήποτε τρίτη χώρα, αλλά πρέπει να γίνουν κατανοητές ως "μέτρα αποτροπής".
Η Τουρκία, χώρα-μέλος του NATO, διατηρεί θαλάσσια σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, καθώς και καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, οπότε έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για μια διπλωματική λύση ώστε να λήξει ο πόλεμος μεταξύ τους. Βασικός στόχος της Άγκυρας, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, είναι οι ομόλογοί του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλ. Πούτιν και Β. Ζελένσκι, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτούν απευθείας.
Ο Τ. Ερντογάν ζήτησε εξάλλου από τους συμμάχους του στο NATO να σταματήσουν κάθε εμπάργκο σε πωλήσεις αμυντικού υλικού στην Τουρκία, η οποία έχει πληγεί από αμερικανικές κυρώσεις από το 2020, λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.